Temsirolimus(Torisel)
A fost aprobat in SUA in anul 2007.
Descriere
Torisel este un inhibitor de mTOR(mammalian target of rapamicin). Torisel se leaga la o proteina intracelulara(FKBP-12) si complexul proteina-drog inhiba activitatea mTOR care controleaza diviziunea celulara. Inhibitia activtatii mTOR a determinat arestul cresterii celulelor tumorale in faza G1. Cand mTOR a fost inhibat, capacitatea lui de a fosforila proteinele ribozomale S6 si p70S6k a fost blocata. In vitro utilizind linii celulare de carcinom renal, temsirolimus a inhibat activitatea mTOR si a determinat nivele reduse de factori HIF-1 si HIF-2 alfa indusi de hipoxie si factorul de crestere vasculoendotelial.
Se metabolizeaza in ficat, sirolimus fiind principalul lui metabolit. Eliminarea se face in principal prin fecale, iar T1/2 este de 17,3 h pentru temsirolimus si 54 ore pentru sirolimus.
Indicatii si utilizare
1. Torisel este indicat pentru tratamentul de primă linie al pacienţilor adulţi cu carcinom renal (CCR) în stadiu avansat care prezintă cel puţin trei din cei şase factori de risc pentru prognostic
2. Torisel este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu limfom cu celule de manta (LCM) recidivant şi/sau refractar
Dozaj si administrare
1. Cancer renal avansat
Doza recomandata este 25 mg in perfuzie IV, in 30-60 minute, odata pe saptamina. Se trateaza pina la progresia bolii sau aparitia de toxicitate inacceptabila.
Se recomanda premedicatie cu antihistaminic, difenhidramina 25-50 mg cu 30 minute inainte de administrarea Toriselului
Fiola de Torisel se dilueaza cu diluentul inclus in cutie si solutia rezultanta se introduce intr-o punga de Ser Fiziologic 0,9%.
Toriselul nu se administreaza daca Neutrofilele<1000/mcl si trombocitele < 75.000/mcl.
2. Limfom cu celule de manta (LCM) recidivant şi/sau refractar
Schema de administrare recomandată a temsirolimus pentru LCM este de 175mg administrata în perfuzie pe durata a 30-60 minute, o dată pe săptămână, timp de 3 săptămâni, urmate de doze săptămânale de 75mg, administrate în perfuzie pe durata a 30-60 minute. La majoritatea pacienţilor, doza iniţială de 175mg a fost asociată cu o incidenţă semnificativă a evenimentelor adverse şi a necesitat reduceri sau amânări ale dozei la majoritatea pacienţilor.
Forma de prezentare
Torisel flacon cu 25 mg/ml este furnizat cu diluent pentru torisel. Toriselul trebuie pastrat la frigider la 2-80C si protejat de lumina. Flaconul de Torisel se dilueaza cu 1,8 ml diluent obtinind o solutie finala de 3ml cu o concentratie finala de 10 mg/ml care este stabila 24 de ore la temperatura camerei. Solutia se introduce in 250 ml Ser Fiziologic. Se utilizeaza filtru in line de polyetersulfone si se administreaza in 30-60 minute.
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si Precautii
1. Reactii de hipersensibilitate. Pentru a trata reactiile de hipersensibilitatese se opreste Toriselul si se trateaza cu un antihistaminic. Toriselul poate fi reluat la indicatia medicului la un ritm lent.
2. Hiperglicemia si hiperlipemia pot apare si pot necesita tratament. Se monitorizeaza glicemia si lipemia.
3. Infectiile pot fi rezultatul imunosupresiei.
4. Boala pulmonara interstitiala(BPI). Se recomanda monitorizeaza simtomatologiei si a modificarilor radiologice. Daca se suspecteaza BPI se intrerupe Toriselul si se administreaza corticosteroizi si/sau antibiotice.
5. Perforatie intestinala poate apare. Se evalueaza febra, durerea abdominala, aspectul scaunului si/sau abdomenul acut.
6. Insuficienta renala, uneori fatala poate apare. Se monitorizeaza functia renala la initierea terapiei in timpul tratamentului.
7. Impiedica vindecarea plagilor si de aceea Toriselul trebuie utilizat cu atentie in perioada perioperatorie.
8. Vaccinurile vii si contactul strins cu cei care primesc vaccinuri vii trebuie evitate.
9. Femeile fertile trebuie sfatuite asupra riscului potential de afectare a fatului si sa evite sa ramina gravide pe perioada tratamentului cu Torisel.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse(>30%) sunt rash-ul, astenia, mucozita, greturi, edeme si anorexia.
Cele mai frecvente anomalii de laborator(>30%) sunt anemia, hiperglicemia, hiperlipemia. Hipertrigliceridemie, fosfataza alcalina crescuta, creatinina serica crescuta, limfopenie, hipofosfatemie, trombocitopenie, transaminaze crescute, leucopenie
Vârstnici
Nu este necesară nicio ajustare specifică a dozei la pacienţii vârstnici.
Insuficienţă renală
Nu este recomandată nicio ajustare a dozei la pacienţii cu insuficienţă renală usoara si moderata. Temsirolimus trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă renală severă.
Insuficienţă hepatică
Temsirolimus trebuie administrat cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă hepatică.
Nu se recomandă ajustarea dozei la pacienţii cu CCR în stadiu avansat şi insuficienţă hepatică uşoară până la moderată. La pacienţii cu CCR şi insuficienţă hepatică severă, doza recomandată pentru pacienţi cu valori iniţiale ale numărului de trombocite ≥ 100×109/l este de 10mg intravenos o dată pe săptămână, administrată în perfuzie pe o perioadă de 30-60 minute.
23 09 2019