Sinonim (e): clorhidrat de Topotecan, NSC-609699
Denumire comună comerciala: HYCAMTIN
Clasificare: inhibitor de topoizomeraza I
Mecanism de actiune : Topotecanul este un derivat solubil în apă semisintetic de camptotecin, care este un alcaloid citotoxic extras din plante, cum ar fi Camptotheca acuminata. Topotecan are același mecanism de acțiune ca și irinotecan. Acesta inhibă acțiunea topoizomerazei I, o enzimă care produce rupturi reversibile in lantul monocatenar de ADN-ul în timpul replicarii ADN-ului. Aceste rupturi amelioreaza torsionarea lantului ADN monocatenar și permite continuarea replicarii ADN-ului. Topotecan se leaga de complexul topoizomeraza I-ADN și previne reunirea lantului ADN, rezultand rupturi ale ADN dublu catenar și moarte celulara. Spre deosebire irinotecan, topotecan se găsește în special în forma inactiva de carboxilat inactiv la pH neutru și nu este un pro-drog. Ca rezultat, topotecan are activități antitumorale și toxicități diferite fata de irinotecan. Topotecan este un agent radiosensibilizant. Este agent specific de faza (faza S) a ciclului celular.
Farmacochinetica
Absorbția orală este in proportie de 30-40%; cale orală este studiata în trialuri clinice.
Timpul pana la vârful concentratiei plasmatice este de în 1-2 h. Este distribuit uniform între celulele sanguine și plasmă; este extensiv distribuit în tesuturi. Traverseaza bariera hemato-encefalică, raportul LCR/plasmă este de 29%, după o perfuzie de 24 de ore și 42% după o infuzie de 72 de ore
Legarea de proteinele plasmatice este in proportie de 35% .
Suferă reversibil, hidroliza dependentă de pH a portiuni de lactonă activă la forma inactiva de hidroxiacid (carboxilat). Formă de lactonă este prezent la pH ≤ 4 și forma de hidroxiacid predomină la pH fiziologic. Cantitate relativ mică de topotecan este metabolizat de către enzimele microzomale hepatice la un metabolit activ, N-demethyltopotecan. Semnificația clinică a acestui metabolit nu e cunoscuta. Excretia se face pe cale biliară și renală. Gradul excretiei biliare nu este determinat.
Excretia prin urina se face in proportie de 20-60%. Timpul de înjumătățire este de 2-3 ore (crescut la 5 ore la pacienții cu Cl.Cr de 20-40 ml / min).
Indicatii:
Utilizări primare:
– Cancer ovarian
– Cancerul pulmonar cu cellule mici
Alte indicatii:, Gliome, Leucemie myeloida acută, Leucemie myelomonocytara cronică, Cancerul pulmonar cu celule non-mici, Myelom multiplu, Syndrom mielodisplazic, Neuroblastom, Cancer pancreatic, Retinoblastom, Rhabdomyosarcom, Sarcom Ewing.
Forma de prezentare
Flacoane cu topotecan 4 mg. Se dilueaza cu 4 ml apa pentru preparate injectabile realizand o concentratie finala de 1mg/ml. Solutia este stabila 21 de zile la temperatura camerei sau la frigider. Solutia preparata se dilueaza in 50 ml SF si se perfuzeaza in 30 de minute
Dozaj si administrare
-
la 3 saptamini : 1,5mg(0,75-2 mg)/m2, IV , zilele 1-5, in 50 ml FS in 30 minute.
-
La 3-4 saptamini: 1,25 mg/m2 IV in perfuzie continua, zilele 1-5
Pentru cazurile cu dializa nu exista informatii referitor la administrarea topotecanului.
In insudficienta renala dozajul se ajusteaza astfel :
Clearence la creatinina(ml.min.
|
Doza(mg/m2)
|
40-60
|
1,5(100%)
|
20-39
|
0,75(50%)
|
<20
|
Nu se4 recomanda
|
CrCl (mL/min) = N x (140 – varsta) x Greutate (kg)/ serum creatinine (µmol/L)
unde N = 1.04 pentru femei si 1.23 pentru barbati.
In insuficienta hepatica, daca bilirubina totala <170 µnol/l nu se recomanda ajustarea dozelor. Pentru valori mai mari ale bilirubinei totale nu exista informatii.
Precautii Speciale:
Disfuncție renală: contraindicat la pacienții cu insuficiență renală severă (ClCr <20 ml / min).
Cancerigen: Există unele dovezi care leaga terapia cu inhibitori de topoizomeraza I cum ar fi topotecan de aparitia de leucemii acute asociate cu translocații cromozomiale specifice. Studiile pe animale pe termen lung nu au fost facute.
Mutagenitate: mutagen pe mamifere, la testele in vitro și in vivo de mutații.
Fertilitatea: Nu exista informatii.
Sarcina: FDA il include la medicamente permise in Sarcina la Categorie D.
Există dovezi pozitive de risc fetal la om, dar beneficiile de utilizare
la femeile gravide pot fi acceptabile în ciuda riscului (de exemplu, dacă este nevoie de droguri într-o situație amenintatoare viața sau pentru
o boală gravă pentru care medicamente mai sigure nu pot fi utilizate sau sunt ineficiente).
Alăptarea nu este recomandată din cauza secretiei potențiale in laptele matern.
Reactii adverse:
-
Mielosupresia se manifesta prin neutropenie severa la 95-97% cu un varf la 12 zile si recuperare in 7 zile, trombocitopenie severa la 50% din pacienti cu un varf la 15 zile si refacere in 5 zile, anemie severa la 37% cu un varf la 15 zile si recuperare in 7 zile. Febra cu neutropenoie severa apre la 5%.
-
Greturi, varsaturi si alte simptome gastrointestinale : anorexia(19%), greturi(64%), varsaturi(45%), constipatie(29%), stomatita(18%), dureri abdominale la 22%.
-
Alopecia apare la 48% din pacienti, rash la 16% din pacoienti
-
Tuse si dispnee la 15%-22% din pacienti.
-
Oboseala la 29% din pacienti