Descriere
Grupa farmacoterapeutică: imunosupresoare
Mecanism de acţiune Talidomida prezintă acţiune imunomodulatoare, antiinflamatoare şi potenţial antitumorală. Datele obţinute din studiile in vitro şi din studiile clinice sugerează că efectele imunomodulatoare, antiinflamatoare şi antitumorale ale talidomidei pot fi determinate de inhibarea producerii în exces a factorului de necroză tumorală alfa (TNF-α), supresia moleculelor de adeziune de la suprafaţa unor celule selecţionate, implicate în migrarea leucocitelor şi în acţiunile antiangiogenice. Talidomida este, de asemenea, un sedativ hipnotic nebarbituric cu acţiune centrală. Nu are efecte antibacteriene.
Farmacocinetica
Absorbţia talidomidei este lentă după administrare orală. Concentraţiile plasmatice maxime sunt atinse la 1-5 ore după administrare. Administrarea concomitentă cu alimentele întârzie absorbţia, dar nu afectează gradul absorbţiei totale. Se lega de  proteinele plasmatice in 55%-65%. Talidomida se regăseşte în sperma pacienţilor de sex masculin în concentraţii similare cu cele plasmatice. Prin urmare, având în vedere efectele teratogene cunoscute ale medicamentului, în timpul tratamentului cu talidomidă şi timp de o săptămână după oprirea tratamentului, pacienţii de sex masculin trebuie să folosească prezervative dacă partenera lor este gravidă sau se află în perioada fertilă şi nu foloseşte metode de contracepţie eficace.
Talidomida este metabolizată aproape exclusiv prin hidroliză neenzimatică. În plasmă, talidomida nemodificată reprezintă 80% din componentele circulatorii. Talidomida nemodificată a fost o componentă minoră in urina. Calea principală de excreţie a fost prin urină (>90%), în timp ce excreţia prin materii fecale a fost minoră.
Nu se anticipează ca metabolizarea talidomidei să fie afectată în cazul disfuncţiei hepatice sau renale. Cu toate acestea, având în vedere faptul că metaboliţii activi din punct de vedere farmacologic sunt eliminaţi pe cale urinară, pacienţii cu insuficienţă renală severă trebuie atent monitorizaţi în vederea identificării oricăror reacţii adverse.
Indicatii si utilizare
1. Thalidomid în asociere cu dexametazona este indicat pentru tratamentul pacientilor recent diagnosticati cu mielom multiplu (MM).
2. Thalidomid este indicat pentru tratamentul acut al manifestărilor cutanate moderate până la severe de  eritem leprosum nodosum (ENL).
Thalidomid nu este indicat ca monoterapie pentru  ENL în prezenta nevritei moderate până la severe.
Thalidomid este de asemenea indicat ca tratament de intretinere pentru prevenirea si suprimarea manifestărilor cutanate de  ENL recurent
Posologie si mod de administrare
1. Mielom multiplu (MM): 200 mg oral o dată pe zi. Doza recomandată de dexametazona este 40 mg / zi în zilele 1-4, 9-12, 17-20 la fiecare 28 zile.
2. Eritema nodosum leprosum(ENL): 100 până la 300 mg / zi pentru un episod cutanat de  ENL. Până la 400 mg / zi, pentru forme severe cutanate de  ENL.
Dozaj si administrare
Capsule: 50 mg, 100 mg, 150 mg și 200 mg.
Insuficienta renala nu se asteapta sa influenteze expunerea la droguri, deoarece <3,5% din doză se excretă în urină ca medicament nemodificat.
Nu este nevoie de ajustarea dozei pentru pacientii cu insuficientă renală sau la pacientii dializati. Cu toate acestea, având în vedere faptul că metaboliţii activi din punct de vedere farmacologic sunt eliminaţi pe cale urinară, pacienţii cu insuficienţă renală severă trebuie atent monitorizaţi în vederea identificării oricăror reacţii adverse.
Nu există studii clinice efectuate la pacienți cu insuficientă hepatică.
Contraindicatii
1. Sarcina
2. hipersensibilitate demonstrata la drog sau la componentelor sale
AVERTISMENT: Toxicitate embrio-fetala si Tromboembolism venos
1.Toxicitate embrio-fetala
Dacă talidomida este luata în timpul sarcinii, aceasta poate provoca malformatii congenitale severe sau deces embrio-fetal. Thalidomide nu ar trebui să fie utilizata de către femeile care sunt gravide sau care ar putea fi gravide în timpul tratamentului cu talidomide. Chiar si o singură            doza [1 capsulă] luata de o femeie gravidă în timpul sarcinii poate provoca grave defecte nou-nascutului.
Sarcina trebuie să fie exclusa înainte de începerea tratamentului. Se recomanda prevenirea sarcinii ulterior prin utilizarea a două metode de contraceptie fiabile.
2. Tromboembolism venos
Exista risc semnificativ crescut de tromboza venoasa profunda (TVP) si de embolism pulmonar (EP), la pacientii cu mielom multiplu care au primit Thalomid® (talidomida) cu dexametazona.
Atentionari si Precautii
1. Boală cardiacă ischemică (inclusiv infarct miocardic) si accident vascular cerebral au fost observate la pacientii tratati cu Thalidomida in asociere cu dexametazona.
 2. Somnolentă si ameteli: Pacientii trebuie instruiti să evite situatiile în care somnolenta poate fi o problemă si să nu ia alte medicamente care pot provoca somnolentă.
3. Neuropatie periferică: Examinează pacientii lunar pentru primele 3 luni de tratament cu talidomida si apoi periodic pentru semne sau simptome de neuropatie periferica. Luati în considerare testarea electrofiziologica, constând din măsurarea amplitutdinii potentialului de actiune al nervilor senzitivi la momentul initial si ulterior, la fiecare 6 luni, într-un efort de a detecta neuropatia asimptomatica.
 4. Ameteli si hipotensiune arterială ortostatică: sfătuiti pacientii să stea în pozitie “sezut” timp de câteva minute înainte de a se scula din pat.
 5. Neutropenie: Pacientii pot necesita întreruperea dozei si / sau reducerea dozei.
 6. Trombocitopenie: pacientii pot necesita întreruperea dozei si / sau reducerea dozei.
7. Creste încărcătura virală HIV: trebuie măsurata încărcătura virala după prima
si a treia luni de tratament si ulterior, la fiecare 3 luni.
8. Bradicardie: Se monitorizeaza pacientii pentru bradicardie si posibil sincopă. Poate fi necesară reducerea dozei sau întreruperea tratamentului.
9. Sindrom Stevens-Johnson si necroliza epidermică toxică:  nu se reia Thalidomid după întreruperea pentru aceste reactii.
10. Convulsii: se monitorizeaza atent  pacientii cu antecedente de convulsii sau cu risc
pentru dezvoltarea de convulsii pentru modificările clinice care ar putea precipita activitate convulsiva acuta.
11. Sindrom de liză tumorală: Monitorizeaza pacientii cu risc (de exemplu, cei cu încărcătură tumorală mare înainte de tratament) si se ia măsurile de precautie adecvate.
  12. Hipersensibilitate: Monitorizarea pacientilor pentru potentiala hipersensibilitate la medicament si la componentelor sale.
Reactii Adverse
1. Mielom multiplu: Cele mai frecvente reactii adverse (≥ 20%) sunt oboseală, hipocalcemie, edem, constipatie, neuropatie senzitiva, dispnee, slăbiciune musculara, leucopenie, neutropenie,  eruptii cutanate/descuamare, confuzie, anorexie, greată, anxietate/agitatie, astenie, tremor, febră, scădere în greutate, tromboză/embolie, neuropatie motorie, cresterea in greutate, ameteli si piele uscată.
  2. ENL: Cele mai frecvente reactii adverse (≥ 10%) sunt somnolentă, eruptii cutanate, dureri de cap.
 Interactiuni medicamentoase
1. Aveti grijă dacă folositi si alte medicamente care au proprietati sedative si hipnotice
Care provoaca conducere cardiaca lenta si/sau neuropatie periferica.
2. Nu se cunoaste dacă administrarea concomitentă a contraceptivelor hormonale creste mai mult riscul de tromboembolism cu Thalidomid
3. Pacientii care utilizeaza terapii concomitente, cum ar fi agenti de stimulare ai eritropoietinei sau terapii care contin estrogeni pot avea un risc crescut de tromboembolism.
Utilizarea la populatii specifice
Mamele care alapteaza: Întrerupeti drogul sau alaptarea, tinând cont de importanta medicamentului pentru mamă.
Siguranta si eficacitatea la copii si adolescenti cu vârsta sub 12 ani nu au fost stabilite.