Denumirea comercială comuna: ALIMTA
Clasificare: antimetabolit antifolat
Mecanism de actiune:
Ca si 5-fluorouracil si raltitrexed, pemetrexedul în primul rând inhibă timidilat sintetaza (TS) ducând la scăderea timidinei disponibile pentru sinteza ADN.  Pemetrexed inhibă, de asemenea, dihidrofolat reductaza (DHFR) si glicinamid ribonucleotid formiltransferaza (GARFT), care sunt enzime cheie necesare pentru  bio-sinteza de novo a timidinei si nucleotidelor purinice. După intrarea pemetrexedului in celula, prin folatul redus este poliglutamat. Glutamarea creste retentia celulara si timpul de injumatatire al  pemetrexedului, precum si producerea de metaboliti poliglutamati de  60 de ori mai mare fata de inhibarea lor a TS. Pemetrexed este un agent  radiosensibilizant. Pemetrexed induce arestul(blocajul) ciclului celular în faza G/S.
Farmacocinetica
Nu exista informatii referitoare la traversarea barierei hemato-encefalice.
Se leaga de proteinele plasmatice in procent de 81%. Este nemetabolizat într-o măsură apreciabilă. Se elimina in principal prin urină în 70-90% nemodificat. Timpul de injumatatire este de 2-7 ore.
Indicatii primare:
-Cancer pulmonar cu celule non-mici
-Mezoteliom
Alte indicatii: cancer sfera ORL, cancer de san, cancer de colon, cancer de pancreas.
Precautii speciale:
Carcinogenicitate: Nu există informatii.
Mutagenitate: Nu este mutagen în testul Ames sau in  testele de mutatie in vitro. Fertilitate: Studiile la animale au arătat o reducere a fertilitătii masculine, la o doză de 0,1 mg / kg / zi.
Sarcina: FDA il include la medicamente permise in Sarcina la Categorie D. Există dovezi pozitive de risc fetal la om, dar beneficiile rezultate din utilizarea la femeile gravide poate fi acceptabilă în ciuda riscului (de exemplu, dacă este nevoie de droguri într-o situatie ce pune în pericol viata sau pentru o boală gravă pentru care medicamente mai sigure nu pot fi utilizate sau sunt ineficiente).
Alăptarea nu este recomandată din cauza secretiei potential în laptele matern.
Forma de prezentare
Flacoane cu 100mg si 500mg de pemetrexed. Se pastreaza la temperatura camerei.
Dozaj si administrare
Premedicatie pentru a minimaliza efectele toxice legate de tratament:
-Acidul folic 0,4 mg (0.35-1 mg) pe zi PO, care începe la 1 săptămână înainte de tratament,
-vitamina B12 1000 mcg IM la fiecare nouă săptămâni, începând cu 1 săptămână înainte de tratament,
-dexametazonă 4 mg PO două ori pe zi, timp de 3 zile, începând cu o zi înainte de tratament
Se administreaza in doza de 500mg/m2 IV, in 100 ml de  SF in 10 minute,  la 3 saptamini.
Nu exista informatii referitoare la dozajul in insuficienta hepatica.
In insuficienta renala se recomanda ajustarea dozajului:
Clearence la creatinina(ml/min)
Doza
≥ 45
100%
< 45
Se amana administrarea
Reactii adverse
1. Eruptiile cutanate au fost raportate la pacientii care nu au fost pretratati cu un corticosteroid. Terapia standard pentru a reduce incidenta si severitatea reactiilor cutanate includ dexametazona 4 mg PO de două ori pe zi, administrat cu o zi înainte, în ziua  si a doua zi după administrarea pemetrexedului.
2. Toxicitatea legată de tratament, inclusiv supresia măduvei hematogene, diaree si mucozita sunt semnificativ reduse prin suplimentarea cu acid folic si vitamina B12. Pacientii trebuie să primeasca  0,4 mg (0.35-1 mg) de acid folic, pe zi, oral,  începând cu 1 săptămâna înainte de si continuă zilnic pe toata peritada tratamentului si inca 3 săptămâni după ultima doza de pemetrexed.  Cel putin 5 doze zilnice trebuie să fie luate în timpul celor 7 zile înainte de începerea tratamentului. Pacientii trebuie să primească, de asemenea, vitamina B12 1000 mcg IM injectabil cu 1 săptămână înainte de terapia cu pemetrexed. Administrarea Vit. B12 trebuie repetata la fiecare nouă săptămâni până la 3 săptămâni după ultima doză de pemetrexed.
3. Mielosupresia si alte efecte hematologicese se manifesta prin anemia(19%), neutropenie(11%) si trombocitopenie(8%).
4. Greturi, varsaturi si alte efecte gastrointestinale. Pot apare anorexie(22%), greturi(33%), varsaturi(16%), stomatita(15%), diaree(13%).
5. Efecte mucocutante manifestate prin rash/descuamare cutanata(14%), prurit(7%), alopecie(6%), eritem multiform(1%).
6. Cresterea transaminazelor si bilirubinei la 7-8% din pacientii.