Pazopanib(Votrient) 
A fost aprobat in SUA in anul 2009.
Descriere
Votrient(pazopanib) este un inhibitor de tirozin kinaza(TKI). Pazopanib este un inhibitor multi tirozin kinazic ai factorului de crestere vasculoendotelial(VEGF)-1, VEGFR-2, VEGFR-3, receptorului factorului de crestere plachetar(PDGFR)-alfa si –beta, receptorului factorului de crestere fibroblastic(FGFR)-1 si-3, receptorului citokinei(Kit), T-cel kinazei induse de receptorul interleukinei 2, protein tirozin kinazei specific leucocitara(Lck) si receptorului tirozin kinazei transmembranar glicoproteic(c-Fms). In vitro pazopanib a inhibat autofosforilarea indusa de ligand a receptorilor VEGFR-2, Kit si PDGFR-beta. In vivo Pazopanib a inhibat fosforilarea VEGFR-2 indusa de VEGF, angiogeneza si cresterea unor tumori grefate la soareci. Pazopanib este metabolizat de CYP3A4 si are un timp de injumatatire de 30,9 ore. Elminarea medicamentului se face in principal prin fecale si numai in 4% prin urina.
Indicatii si Utilizare
1.     Carcinom cu celule renale local avansat sau metastatic care nu au primit chimioterapie anterioara sau au primit o terapie sistemica pe baza de citochine.
2.     Sarcom de tesuturi moi metastatic care a primit chimioterapie anterioara inclusiv antracicline. Tratamentul pacienţilor adulţi cu subtipuri selectate de sarcom de ţesuturi moi, aflat în stadiu avansat cărora li s-a administrat anterior chimioterapie pentru boala metastatică sau la care boala a progresat în decurs de 12 luni după terapia (neo) adjuvantă.
Eficacitatea Pazopanib nu a fost demonstrata in sarcomul de tesuturi moi adipocitic sau tumorile stromale gastrointestinale.
Dozaj si Administrare
Doza de administrat este de 800 mg(4 tablete) odata pe zi cu 1 h inainte de masa sau la 2 ore dupa masa. Nu se zdrobeste tableta. Daca s-a omis o doza nu se ia o noua tableta daca nu au trecut 12 ore de la ultima administrare.
Pazopanib este pentru administrare orală. Acesta trebuie administrat fără alimente, cu cel puţin o oră înainte de masă sau la cel puţin două ore după masă. Comprimatele filmate de Votrient trebuie înghiţite întregi, cu apă, şi nu trebuie sfărâmate sau mestecate.
In caz de insuficienta hepatica moderata doza se reduce la 200 mg odata pe zi. Nu se recomanda la pacientii cu insuficienta hepatica severa.
Forma de prezentare
Tablete de 200mg
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si Precautii
Cresterea valorilor transaminazelor si a bilirubinei a fost observata. A aparut hepatotoxicitate severa si fatala. Se recomnada monitorizarea transaminazelor si bilirubinei inaintea initierii tratamentului si regulat in timpul tratamentului.
Prelungirea inervalului QT si torsada virfurilor au fost observate. Se utilizeaza cu atentie la pacientii ccu risc crescut de a dezvolta prelungirea intervalului QT. Se recomanda monitorizare prin EKG si dozare de electroliti.
Disfunctii cardiace ca de pilda insuficienta cardiaca congestiva si scaderea fractiei de ejectie ventriculara stanga au aparut in timpul tratamentului. Se recomanda monitorizare prin masurarea TA si determinarea FEVS la initierea terapiei si periodic in timpul terapiei cu pazopanib.
Evenimente hemoragice fatale au fost raportate Nu trebuire utilizat la pacienti cu istoric de hemoptizie, hemoragie digestiva sau cerebrala in ultimile 6 luni.
Evenimente trombotice arteriale au fost observate si pot fi fatale. Se utilizeaza cu atentie la pacientii care au risc crescut pentru aceste evenimente.
Evenimente trombotice venoase(ETV) au  fost observate inclusiv embolie pulmonara(EP) fatala. Se recomanda monitorizarea pentru semnele si simptomele de ETV si EP.
Perforatia gastrointestinala sau fistula au aparut in timpul terapiei. Se foloseste cu atentie la pacientii cu risc crescut de perforatie gastrointestinala sau fistula.
Leucoencefalopatie posterioara reversibila(LPR) a fost observata in timpul terapiei. Se intrerupe permanent votrientul daca apar semne sau simptome de LPR.
Hipertensiune incluzind criza hipertensiva a fost observata. TA trebuie controlata anterior initierii terapiei cu votrient si saptaminal in timpul tratamentului.
La pacientii care necesita interventii chirurgicale se recomanda intreruperea tratamentului cu Votrient.
Hipotiroidism poate apare. Se recomanda monitorizarea functiei tiroidiene.
Proteinuria. Se recomanda monitorizarea proteinei urinare. Daca proteinele urinare din urina pe 24 de ore este >3 grame se intrerupe tratamentul si se retrage tramentul dupa episoade repetate de hematurie in ciuda reducerii dozei.
Infectii serioase cu sau fara neutropenie, unele fatale au fost raportate. Se recomanda monitorizarea pentru semne si simptome si se trateaza prompt infectia. Se ia in considerare intreruperea Votrientului.
Afectare fetala cand se administreaza la persoanele gravide. Pacientele trebuie sfatuite sa nu ramana gravide in timpul tratamentului cu Votrient si sa fie informate asupra riscului fetal.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse >20% au fost diaree, HTA, depigmentare, greturi, varsaturi, oboseala, scadere ponderala, apetit scazut, dureri musculoscheletale, cefalee, disgeuzie, dispnee si hiperpigmentare cutanata.
Insuficienta hepatica
Administrarea pazopanib la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară sau moderată trebuie făcută cu precauţie şi sub monitorizarea atentă a tolerabilităţii. 800 mg pazopanib administrat o dată pe zi este doza recomandată la pacienţii cu modificări uşoare ale testelor serice hepatice (definite fie ca valori normale ale bilirubinei şi orice creştere a valorilor alaninaminotransferazei (ALT), fie ca o creştere a valorilor bilirubinei (>35% pentru bilirubina directă) de până la 1,5 x limita superioară a valorilor normale (LSN) independent de valorile ALT).
La pacienţii cu insuficienţă hepatică moderată (definită ca o creştere a bilirubinei >1,5 până la 3 x LSN independent de valorile ALT) se recomandă o doză redusă de pazopanib, de 200 mg o dată pe zi.
Pazopanib nu este recomandat la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă (definită ca valoarea bilirubinei totale >3 x LSN indiferent de valoarea ALT).
Insuficienta renala
 Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu clearance al creatininei peste 30 ml/min.
Se recomandă precauţie la pacienţii cu clearance al creatininei sub 30 ml/min, întrucât nu există experienţă privind utilizarea pazopanib la această grupă specială de pacienţi.
24 09 2019