Panitumumab(vectibix)
A fost aprobat in SUA inanul 2006
Descriere
Panitumumab(Vectibix) este un antagonist al factorului de crestere epidermal(EGF). Vectibix este un anticorp monoclonal recombinat uman IgG2, kapa care se leaga specific la receptorul factorului de crestere epidermal(EGFR). EGFR este o glicoproteina transmembranara, care este un membru al subfamiliei receptorului 1 al tirozin kinazelor ce includ EGFR, HER2, HER3 si HER4. EGFR este un component constitutiv al tesuturilor epiteliale normale inclusiv tegumentul si foliculii pilosi. EGFR este supraexprimat in anumite cancere umane, inclusiv cancerul colorectal. Interreactia EGFR cu liganzii lui normali(exp. EGF, factorul de transformare al cresterii-alfa) conduce la fosforilarea si activarea unor proteine intracelulare, care la randul lor regleaza transcriptia genelor implicate in cresterea si supravieturiea celulara, motilitatea si proliferarea celulara. Panitumumab se leaga specific la EGFR de pe celulele normale si tumorale si inhiba competitiv legarea liganzilor la EGFR. Studiile nonclinice au aratat ca legarea panitumumab la EGFR previne autofosforuilarea indusa de ligand si activarea kinazelor asociate receptorului, rezultind in final inhibitia cresterii celulare, inductia apoptozei, scaderea pruductiei de citokine proinflamatorii si factori de cresere vascualari si internalizarea EGFR. Studiile pe animale in vitro si in vivo au demonstrat ca panitumumab inhiba cresterea si supravietuirea liniilor celulere tumorale umane care exprima EGFR. Timpul de injumatatire este de 7,5 zile. Nu exista studii la pacientii cu insuficiente renala sau hepática.
Indicatii si Utilizare
Cancer colorectal (confirmat histopatologic) în stadiul metastatic (stabilit imagistic) care prezintă gena RAS non-mutantă (wild-type):
-în cadrul tratamentului de primă linie în asociere cu chimioterapie pe bază de fluoropirimidine și oxaliplatin sau irinotecan.
-în cadrul tratamentului de linia a doua în asociere cu FOLFIRI la pacienţii la care s-a administrat în cadrul tratamentului de primă linie cu chimioterapie pe baza de fluoropirimidine (excluzând irinotecan)
-ca monoterapie, după eşecul schemelor de tratament chimioterapic conţinând fluoropirimidină, oxaliplatin şi irinotecan
Dozaj si administrare
Doza administrata este de 6 mg/kg la 14 zile in perfuzie IV de 60 minute(doza <1000 mg) sau de 90 minute(doza >1000 mg).
In caz de reactii de infuzie se reduce rata de infuzie cu 50% pentru reactiile usoare; in caz de reactii severe se intrerupe imediat si permanent perfuzia.
In caz de toxicitate dermatologica severa se retrage medicamentul. Cind toxicitatea dispare se reia tratamentul cu doze reduse cu 50%. Daca reapare toxicitatea se intrerupe permanet drogul.
Forma de prezentare
Flacoane cu 100 mg/5 ml, 200 mg/10 ml, 400 mg/20 ml.
Se dilueaza solutia de panitumumab in 100 ml de ser fiziologic 0,9% daca doza este < de 1000 mg sau 150 de ser fiziologic 0,9% daca doza este > de 1000 mg. Nu trebuie depasita o concentratie > de 10 mg/ml. Se foloseste in line filter de 0,2 μm. Solutia diluata in ser fiziologic se foloseste in 24 de ore de la preaprare daca se pastreaza la frigider la 20-80C sau in 6 ore daca se pastreaza la tempertaura camerei. Inainte si dupa perfuzie se spala vena cu ser fiziologic 0,9%. Perfuzia se administreaza in 60 de minute, iar dozele mai mari de 1000 mg se perfuzeaza in 90 de minute.
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si precautii
In timpul tratamentului cu panitumumab pot apare urmatoarele reactii:
Toxicitate dermatologica a fost raportata la 89% din pacienti si a fost severa la 12% din pacientii care au primit monoterapie cu panitumumab. Toxicitate oculara a aparut la 15% din pacienti si se manifesta prin conjunctivite, hiperemie oculara, lacrimare crescuta. Se retrage sau se intrerupe panitumumab la pacientii cu toxicitatate dermatologica. Se recomanda limitarea expunerii la soare.
Reactii de infuzie au fost definite ca orice eveniment ce apare in primele 24 de oore de la administrarea medicamentului si constau in reactii alergice, reactii anafilactoide, febra, frisoane, dispnee.
Daca apar reactii de infuzie se stopeaza perfuzia. Daca reactia este severa sau persistenta se intrerupe permanent panitumumab.
Cresterea toxicitatatii atunci cand se asociaza cu chimioterapie. Nu se recomanda asocierea panitumumab cu chimioterapie.
Fibroza pulmonara care se poate manifesta prin boala pulmonara interstitiala, pneumonita si infiltrate pulmonare. In caz de toxicitate pulmonara se intrerupe panitumumab.
Depletie de electroliti: hipomagnezemie si hipocalcemie. Hipomagnezemia poate apare la 6 saptamini de la inceperea terapiei cu panitumumab. Se recomanda monitorizarea electrolitilor in timpul si timp de 8 saptamini dupa terminarea terapiei cu panitumumab si se intituie terapie adecvata.
Reactii advrse
Cele mai frecvente reactii adverse > 20% sunt toxicitatea dermatologica(eritem, dermatita acneiforma, prurit, exfoliere, rash, fisuri), paronichie, hipomagnezemie, oboseala, dureri abdominale, greturi, diare si constipatie.
Utilizare in situatii speciale
Sarcina:panitumumab poate determina afectare fetala.
Alaptare: se intrerupe alaptarea sau administrarea drogului.
Siguranţa Vectibix nu a fost studiată la pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică.