Sinonim: pamidronat disodic, acid pamidronic, APD, aminohydroxypropylidene bifosfonați
Denumirea comercială comuna: AREDIA
Clasificare: reglator al metabolismului osos
Mecanism de acțiune:
Pamidronat este un bisfosfonat de a doua generație, care inhibă resorptia osoasa. Bisfosfonatii sunt analogi de pirofosfati endogeni si caracterizati printr-o legătură P-C-P, care este rezistenta la hidroliza enzimatică. Mecanismul de acțiune al bisfosfonaților nu a fost pe deplin elucidat. Datele disponibile sugerează că acestea se leaga puternic la cristalele de hidroxiapatită în matricea osoasă, de preferință la site-urile de turnover osos crescut si inhiba formarea si dizolvarea cristalelor. Alte acțiuni ale bisfosfonaților legati-de matrice poate include inhibarea directă a funcției osteoclastelor mature, promovarea apoptozei osteoclastelor si interferența cu activarea osteoclastelor mediată de osteoblasti. Pamidronat nu interferează cu mineralizarea osoasa la doze terapeutice. Pe bază molară, pamidronat este de 10 de ori mai activ decât clodronate. În hipercalcemia indusă de tumori, resorbția osoasă este crescută în prezența tesutului neoplazic. Pamidronat inhibă resorbția osoasă anormală si reduce fluxul de calciu de la osul resorbit în sânge, astfel, scăzand calciu seric total si ionizat.In tratamentul metastazelor osoase osteolitice in cancerul de san si mielom multiplu, pamidronatul ajută reducerea morbidității metastazelor osoase prin inhibarea resorbției osoase accelerate indusă de tumoara.
Farmacaoinetica
Absorbția orală este foarte scazuta <1% .
45-53% din pamidronat este absorbit in os în zonele de turnover crescut după o doză intravenoasă de 60 mg in perfuzie, cu durata de 24 ore. Retenția osoasa a pamidronatului se corelează cu numărul de metastaze osoase la pacienții cu cancer.
Nu exista informatii privind traversarea barierei hemato-encefalice.
Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 54% .Nu pare să fie metabolizat
Excreția este renală prin urina ca medicament neschimbat 20-55% în 72 de ore. Timpul de înjumătățire terminal este de 27 ore.
Indicatii
Indicatii primare:
-Hipercalcemia indusa de tumori
-Metastaze osoase osteolitice
Limitări de utilizare
Siguranța si eficacitatea pamidronatului în tratamentul hipercalcemiei asociată cu hiperparatiroidism sau cu alte boli nontumorale nu au fost stabilite.
Alte indicatii:
Pierdere osoasa datorita supresiei androgenice incancerul de prostata.
Forma de prezentare
Fiole cu pamidronate disodic 30mg, 60mg, 90 mg, cu 10 ml de apa sterila pentru injectare. Se pastreaza la temperatura camerei. Dupa reconstituire se obtin concentratii de pamidronate de 3 mg/ml, 6 mg/ml si 9 mg/ml.
Soluția diluată pentru perfuzie trebuie diluata cu 250 ml SF sau G5% la concentrații mai mici sau egale cu 0,36 mg/ml. Soluția diluată trebuie utilizată în decurs de 24 de ore de la reconstituirea inițială atunci când este păstrata la temperatura. camerei
Compatibilitate: Se recomandă ca pamidronatul nu trebuie amestecat cu soluții perfuzabile care conțin calciu, cum ar fi soluția Ringer.
Administrare si dozaj
infuzie intermitentă: în 250 ml SF in 1 ora, poate fi administrat si in 2-4 ore.
a. intravenoasă: la 3-6 saptamini: 90 mg iv, în 250 ml SF in 1 ora,o doză, in ziua 1
b. pentru pierderea de masa osoasa la 12 saptamini: 60 mg IV în 250 ml SF in 1 ora
c. pentru hipercalcemie ine tumori maligne
– hipercalcemie moderată: 60 mg – 90 mg pamidronat disodic ca doză unică perfuzată timp de 2 ore- 24 de ore,
– hipercalcemie severă: 90 mg ca doză unică infuzat timp de 2 h – 24 de ore. În cazul în care se justifică, se repeta după un minim de 7 zile. (2.1)
Se administrează printr-o linie de perfuzie separată. Nu se permite ca infuzia de pamidronat disodic să intre în contact cu calciu sau solutii ce contin cationi bivalenti..
Dozajul in insuficienta renala: nu este necesară ajustarea atunci când se administreaza doza recomandată. Cu toate acestea, o rată maximă de perfuzie de 22,5 mg/h se recomandă la pacienții cu disfunctie renală Mai mult decât atât, există o experiență limitată cu pamidronate la pacienții cu creatinină serică > 440 mmol / l si se recomanda prudentă in aceste cazuri.In insuficiența hepatică nu necesita ajustarea.dozei
La dializati nu exista informații referitor la ajustarea dozei.
Precautii speciale:
Contraindicat la pacienții care au antecedente de reacții de hipersensibilitate la pamidronat sau alti bisphosphonati.
Hidratarea: In tratamentul hipercalcemiei cute induse de tumori, pacienții trebuie hidratați corespunzător cu SF intravenos (0,9% NaCl) înainte si în timpul tratamentului cu pamidronat pentru a expanda volumul intracelular si a creste clearence renal al calciului. Rata optimă de perfuzie a SF ar trebui să fie determinată de severitatea hipercalcemiei, gradul de deshidratare si de capacitatea pacientului de a tolera fluidele. Rata de infuzie de 200-300 ml/h a fost utilizata în mod obișnuit. Cu toate acestea, aceste rate de perfuzie pot impune ajustare, dacă apar semne si simptome de supraincarcare lichidiana.
Carcinogen: Studii pe sobolani si soareci nu a constatat potentialul carcinogen al pamidronatului.
Mutagenitate: Pamidronat nu a fost mutagen în testul Ames, la testele in vivo pe mamifere sau in vitro la testele de mutatie.
Fertilitatea: Nu exista informatii
Sarcina: FDA il include ln Sarcina la Categoria C. La animale au evidențiat efecte adverse asupra fătului (teratogen sau embriocid, sau altele) si nu există studii controlate la femei sau studiile la femei si la animale nu sunt disponibile. Medicamentul trebuie administrat numai dacă beneficiul potențial justifică riscul potențial pentru făt.
Alăptarea nu este recomandată din cauza secretiei potențiale în laptele matern.
Efecte secundare
Febra: Este o reacție febrilă tranzitorie cu > 1 °C crestere a temperaturii corpului si poate dura până la 48 ore. Febra apare de obicei în termen de 5 zile de la prima perfuzie de pamidronat si poate fi însoțită de mialgii, greată si dureri de cap. Acesta este, de obicei auto-limitata si nu are nevoie de treatment. In cazul în care este necesar un tratament, poate fi utilizat acetaminofen. Reducerea vitezei de perfuzare nu este de obicei utila.
Hipocalcemia: Hipocalcemia simptomatică este rara si simptomele includ crampe abdominale, confuzie, spasme musculare, letargie si iritability. Pacienții care au suferit o interventie chirurgicala tiroidiana pot fi mai predispusi de a dezvolta hipocalcemie după terapia cu pamidronat si ar trebui să fie monitorizati atent. Hipocalcemia simptomatică poate fi tratată cu suplimentare de calciu oral sau intravenos.
Au mai fost raportate:-constipatie, diaree, greturi, varsaturi
– infectii ale tracturlui respirator si urinar
– durere abdominala, cefalee, mialgii, dureri scheletale, sindrom flu-like
– insomnie
Tulburări electrolitice (de exemplu, hipofosfatemie, hipokaliemie, hipomagneziemie, hipocalcemie): Se monitorizeaza fosfor, potasiu, magneziu, calciu si vitamina D și se completeaza în functie de necesitati.
Osteonecroza maxilarului: Se efectueaza procedurile stomatologice preventive înainte de
inițierea pamidronatului. Se evita procedurile invazive, dacă este posibil la pacienții cărora li s-a administrat pamidronat disodic.
Fracturi atipice ale femurului pot apăre după traumatisme minime sau nu.
Se evaluaeaza pacienți cu dureri de coapsă sau abdomen pentru o posibilă fractura.