Nivolumab (OPDIVO)
OPDIVO (nivolumab) injecție, pentru utilizare intravenoasă
Aprobare initiala in SUA: 2014
Indicatii si Utilizare
OPDIVO este un anticorp blocant al receptorului-1 (PD-1) al decesului celular programat
1.       Melanom 0perabil/inoperabil sau metastatic stadiile III si IV
            – pentru pacienți diagnosticați în stadiu avansat al bolii (nerezecabil sau metastazat), in monoterapie sau asociat cu ipilimumab (asocierea este indicata mai ales la pacienții cu expresie redusa a PD-L1 la nivelul celulelor tumorale) – indicație de tratament cu intenție paleativă.
         – pentru pacienți diagnosticați cu stadiile III sau IV de boala, la care s-au îndepărtat toate leziunile existente prin intervenție chirurgicală – indicație de tratament cu intenție adjuvantă
              Asocierea nivolumab cu ipilimumab nu se utilizează la pacienții cu boala interstiţială pulmonara simptomatica, insuficienta hepatica severa, hepatita virala C sau B in antecedente sau pacienți care urmează tratament imunosupresiv pentru o afecțiune concomitenta(inclusiv corticoterapie in doza zilnica mai mare decât echivalentul a 10 mg de prednison), aceste condiții fiind contraindicații absolute.
2. Cancer pulmonar metastatic cu celule non-mici (NSCLC) local avansat sau metastazat la pacienții cu progresia bolii după chimioterapie pe bază de platină.
3.Carcinom renal avansat (exceptie carcinomul urotelial)  care a progresat pe terapia anterioara. Diagnostic de carcinom cu celule renale clare, confirmat histologic, stadiul avansat (sunt eligibile si celelalte tipuri histologice de carcinom renal, cu excepția celor uroteliale)
4.Limfom Hodgkin (LH) clasic recidivat sau refractar după transplant autolog de celule stem (TCSA) şi tratament cu brentuximab vedotin – în monoterapie
5.Carcinoame scuamoase din sfera ORL avansate
 Nivolumab în monoterapie este indicat pentru tratamentul cancerului scuamos de cap şi gât recurent sau metastazat, confirmat histologic la adulţi la care boala progresează în timpul sau după terapie pe bază de săruri de platină.
6. Combinatia nivolumab plus ipilimumab este indicata ca tratament de primă linie pentru carcinomul renal non-urotelial, avansat, cu prognostic intermediar sau nefavorabil la pacienți adulți.
7.Cancerul bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC)
Nivolumab în asociere cu Ipilimumab și 2 cicluri de chimioterapie pe bază de săruri de platină este indicat pentru tratamentul de primă linie al cancerului bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici metastazat, la adulții ale căror tumori nu prezintă mutație sensibilizantă EGFR sau translocație ALK.
      Dozaj si administrare
Se administrează sub formă de perfuzie intravenoasă timp de 60 de minute.
1.       melanom inoperabil sau metastatic
                  OPDIVO 240 mg(3 mg / kg) IV in perfuzie de 60 de minute la fiecare 2 săptămâni pana la progresia bolii sau toxicitate inacceptabila.(sau 480 mg la 4 saptamani in perfuzie de 60 de minute)
                  OPDIVO în combinație cu ipilimumab: OPDIVO 1 mg / kg, IVP urmat de ipilimumab 3mg/kg/zi în aceeași zi, la fiecare 3 săptămâni pentru 4 doze, apoi
OPDIVO 240mg(3 mg / kg), IVP in 60 de min. la fiecare 2 săptămâni pana la progresia bolii sau toxicitate inacceptabila.
2.       Cancer pulmonar metastatic nonscuamos non-celule mici
                  OPDIVO 240 mg(3 mg / kg), IV in perfuzie de 30 min la fiecare 2 săptămâni pana la progresia bolii sau toxicitate inacceptabila(sau 480 mg la 4 saptamani in perfuzie de 60 de minute).
3.       Carcinom renal avansat care a primit anterior terapie
                 OPDIVO 240 mg (3 mg/kg), IVP  la  2 saptamani pana la progresia bolii sau toxicitate inacceptabila.
4.Carcinoame scuamoase din sfera ORL avansate
Doza recomandată de nivolumab este de 240 mg la fiecare 2 săptămâni pe durata a 30 minute administrat intravenos. • Tratamentul cu nivolumab trebuie continuat atât timp cât se observă beneficii clinice sau până când nu mai este tolerat de pacient.
5.Limfom Hodgkin (LH) clasic recidivat sau refractar
Doza recomandată:  240 mg la fiecare 2 săptămâni în perfuzie de 30 minute
Forma de prezentare
Flacoane injectabile: 40 mg / 4 ml și 100 mg / 10 ml soluție într-un flacon de unică folosință. Se dilueaza in SF sau Glucoza 5%.
Contraindicatii
Nici unul
Precautii
1.       Pneumonita  mediată imun: se intrerupe tratamentul pentru forma moderată și se retrage  permanent pentru pneumonită severa sau care pune viața în pericol. Monitorizarea pacienților cu simptome cu radiografie pulmonara. Timpul mediu de aparitie a variat intre 25 de zile si 3,5 luni. Se administreaza corticosteroizi, in  doză de 1 până la 2 mg / kg / zi prednison  pentru pneumonite forma moderată (gradul 2) sau severe, urmat de retragerea treptata a corticosteroizilor.
2.       Colita mediată imun: Timpul mediu de aparitie a bolii a fost intre 1-6 luni.
OPDIVO ca singur agent: pentru forma moderată sau severă se intrerupe medicamentul si se retrage definitiv pentru colita ce pune în pericol viața.
OPDIVO în asociere cu ipilimumab: pentru forma moderată se întrerupe tratamentrul si se retrage definitive pentru colita severa sau ce pune viața în pericol.
Se administrează corticosteroizi în doză de 1 până la 2 mg / kg corp / zi, urmat de retragerea treptata a corticosteroizilor pentru forma severă (gradul 3) sau colite ce pun viața în pericol (gradul 4). Se administreaza corticosteroizi, in doză de 0,5 până la 1 mg / kg / zi urmat de  retragerea treptata a corticosteroizilor pentru colita forma moderată (gradul 2), cu durata mai mare de 5 zile;  în cazul în care se agraveaza sau nu se amelioreaza  în pofida inițierii terapiei cu  corticosteroizi, se crește doza la 1 la 2 mg / kg / zi.
3.       Hepatita mediată imun: Monitorizare pentru modificări ale funcției hepatice. Pentru forma moderată se retrage medicamentul și se întrerupe definitiv pentru forma severa sau cresteri ale transaminazelor sau bilirubinei ce pun in pericol viata. Timpul mediu de aparitie a bolii a fost intre 86-115 zile. Se administrează corticosteroizi în doză de 1 până la 2 mg/kg/zi  pentru forma moderată (gradul 2) sau creșteri ale transaminazelor mai mari, cu sau fără creșterea concomitentă a concentrației bilirubinei totale.
4.       Endocrinopatii mediate imun: se retrage medicamentul pentru forma moderată sau severă de hipofizita și se întrerupe definitiv pentru hipohizite ce pun viata în pericol. Se retrage pentru forma moderata de insuficienta suprarenala și se întrerupe definitiv pentru forme severe de insuficienta suprarenala sau forme care pun viața în pericol. Timpul mediu de aparitie al bolii a fost de 3 luni. Monitorizare pentru modificări ale funcției tiroidiene. Se iniţiaza terapia de inlocuire cu hormone tiroidieni daca este necesar. Se administreaza corticoizi in doza de 1-2 mg/kg/zi pentru forme severe sau forme ce pun viata in pericol.
5.       Nefrită și disfuncție renală mediată imun:  Monitorizare pentru modificări ale funcției renale. Pentru insuficienta renala moderată sau severă se intrerupe tratamentul și se retrage permanent pentru cresteri ale creatininei serice ce pun viața în pericol. Timpul mediu de aparitie al bolii este de 3,5-6 luni. Se administreaza corticosteroizi, in doză de 0,5 până la 1 mg / kg / zi prednisone urmat de retragerea treptata a corticosteroizilor. În cazul în care se  agraveaza sau nu apare nicio ameliorare, se crește doza de corticosteroizi la 1 – 2 mg / kg / zi prednison și se  întrerupe definitive OPDIVO.
6.       Erupții cutanate mediate imun: timpul mediu de aparitie este de 2,4 saptamani de la administrarea medicamentului. Se intrerupe medicamentul pentru forme severe și se retrage  permanent pentru erupții cutanate ce pun viața în pericol. Se administreaza corticosteroizi, in doză de 1 până la 2 mg / kg / zi prednison pentru forme severe(grad 3)  sau forme ce pun viata in pericol(gradul 4).
7.       Toxicitate embriofetala: Poate provoca efecte nocive asupra fătului. Consiliază despre riscul potențial pentru făt și utilizeaza metode contraceptive eficace.
Reactii adverse
Cele mai multe reacții adverse frecvente (20%) la pacienții cu melanom au fost:
OPDIVO folosit ca singur agent: erupții cutanate.
OPDIVO în asociere cu ipilimumab: erupții cutanate, prurit, cefalee, vărsături și colită.
Cele mai multe reacții adverse frecvente (20%) la pacienții cu cancer pulmonar scuamos avansat cu celule non-mici au fost oboseala, dispnee, dureri musculo-scheletice, scăderea apetitului, tuse, greață, și constipație.
Utilizare in situatii speciale
Alăptarea: întreruperea alăptării in cazul administrarii medicamentului
Vârstnici Nu este necesară ajustarea dozelor la pacienţii vârstnici (≥ 65 de ani).
Insuficienţă renală
Pe baza rezultatelor de farmacocinetică (FC) populaţională, nu este necesară ajustarea dozei la pacienţi cu insuficienţă renală uşoară sau moderată. Datele provenite de la pacienţi cu insuficienţă renală severă sunt prea limitate pentru a permite formularea unor concluzii referitoare la această grupă de pacienţi.
Insuficienţă hepatică
Pe baza rezultatelor de farmacocinetică (FC) populaţională, nu este necesară ajustarea dozei la pacienţi cu insuficienţă hepatică uşoară. Datele provenite de la pacienţi cu insuficienţă hepatică moderată sau severă sunt prea limitate pentru a permite formularea unor concluzii referitoare la aceste grupe de pacienţi. OPDIVO trebuie administrat cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă hepatică moderată (bilirubină totală > 1,5 × până la 3 × limita superioară a valorilor normale [LSVN] şi orice valoare a AST) sau severă (bilirubină totală > 3 × LSVN şi orice valoare a AST).
actualizat : 19 11 2023