Sorafenib(Nexavar)
S-a aprobat in SUA  in 2005
Descriere
Nexavar este un inhibitor de kinaza care scade proliferarea celulelor tumorale in vitro. Sorafenib(nexavar) inhiba multiple kinaze intracelulare(c-CRAF, BRAF  si BRAF mutant) si de suprafata celulara(KIT, FLT-3, RET, VEGFR-1, VEGFR-2, VEGFR3 si PDGFR-beta). Cateva dintre aceste kinaze se crede ca sunt implicate in semnalizarea celulara tumorala, angiogeneza si apoptoza. Sorafenib a inhibat cresterea tumorala a grefelor umane de hepatocarcinom(HCC), carcinom renal(RCC) si carcinom tiroidian diferentiat(CDT) la soareci imunosuprimati. Reducerea in angiogeneza tumorala a fost vazuta in modelelele de HCC si RCC pe tratatament cu sorafenib iar cresterea apoptozei au fost observate la modelele de HCC, RCC si CDT. Timpul de injumatatire este de 7 zile. Se recomanda ca nexavarul sa se administreze pe nemancate deoarece biodisponibilitatea medicamentului administrat pe cale orala este de 38%-49%. Se excreta in principal prin fecale(77%) si secundar prin urina(9-16%).
Indicatii si utilizare
            1. carcinom hepatic nerezecabil, local avansat/ metastatic sau
– cu contraindicații operatorii din cauza statusului de performanta sau a comorbiditatilor asociate sau
– pacient cu CHC potențial rezecabil care refuza intervenția chirurgicala sau,
– CHC care a progresat după intervenții ablative (RFA, alcoolizare)/TACE/ chirurgicale
            2. Carcinom reanal metastatic, local avansat sau recidivat, chirurgical nerezecabil, pentru următoarele categorii de pacienți:
– fără tratament sistemic anterior sau
– tratați anterior cu inhibitori de tirozinkinază sau inhibitori de m-TOR sau antiVEGF si care au progresat sub aceste terapii sau
– tratați anterior cu interferon-alfa sau interleukina-2 sau care nu se califica pentru aceste terapii
            3. Carcinom tiroidian diferențiat (papilar/folicular/cu celule Hürthle) progresiv, local avansat sau metastatic, refractar la tratamentul cu iod radioactiv (131I):
– diagnostic de carcinom tiroidian diferențiat (papilar/folicular/cu celule Hürthle) confirmat histopatologic, progresiv, local avansat sau metastatic
– carcinom tiroidian diferentiat refractar la iod radioactiv (IRA) definit ca:
• prezența unei leziuni fără captarea iodului la o scanare IRA sau
• administrarea cumulată de IRA ≥ 22,3 GBq sau
• apariția progresiei după un tratament cu IRA într-un interval de 16 luni sau
• după două tratamente cu IRA la interval de 16 luni unul față de celălalt
Dozaj si administrare
Doza de Nexavar recomandată pentru adulţi este de 400 mg sorafenib (două comprimate de 200 mg) de două ori pe zi (echivalentul unei doze zilnice totale de 800 mg).
Tratamentul va continua atâta timp cât se observă un beneficiu clinic sau până la apariţia unei toxicităţi inacceptabile.
Se recomandă ca sorafenib să se administreze fără alimente sau cu o masă cu conţinut scăzut sau mediu de grăsimi. Dacă pacientul intenţionează să aibă o masă bogată în grăsimi, comprimatele de sorafenib trebuie administrate cu cel puţin 1 oră înainte sau 2 ore după masă. Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar cu apă.
Forma de prezentare
Tablete de 200 mg.
Contraindicatii
Nexavar este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate severa cunoscuta la unul din componentele nexavarului.
Nexavar in combinatie cu carbaoplatin si paclitaxel este contraindicat la pacienti cu cancer pulmonar scuamos.
Atentionari si precautii
            1. Ischemie cardiaca si/sau infarct: se considera intreruperea temporara sau permanenta a nexavar
            2. Sangerare gastrointestinala: se intrerupe nexavar daca este necesar
            3. Hipertensiune: Monitorizeaza tensiunea arteriala saptaminal in timpul primelor 6 saptamini de tratament si periodic dupa aceasta.
            4. Toxicitate dermatologica: se intrerupe sau/si scade doza. Se intrerupe tratamentul in caz de reactii severe sau persistente sau daca se suspecteaza sindrom Stevens-Jonson si necroliza toxica epidermala.
5. Perforatie gastro-intestinala: se recomanda intreruperea nexavarului
5. Prelungirea QT: se monitorizeaza electrocardiograma si electrolitii la pacientii cu risc crescut pentru aritmii ventriculare.
6. Hepatita indusa de drog: se monitorizeaza regulat functia hepatica; se intrerupe tratamentul pentru cresteri inexplicabile ale transaminazelor
7. Toxicitate embriofetala: exista risc potential pentru fetus si trebuie evitata sarcina in aceasta perioada
8. Afectarea supresiei STH in CDT: se monitorizeaza TSH lunar si se ajusteaza terapia de inlocuire tiroidiana la pacientii cu cancer tiroidian.
Reactii adverse
Reactiile adverse cele mai frecvente( > 20%) pentru Nexavar sunt diaree, oboseala, infectie, alopecie, reactii cutanate mana-picior, rash, scadere ponderala, apetit scazut, greturi, dureri abdominale si gastrointestinale, hipertensiune si hemoragie.
Insuficienţa renală Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară , moderată sau severă. Nu există date disponibile privind pacienţii care necesită dializă.
Se recomandă monitorizarea echilibrului hidro-electrolitic la pacienţii cu risc de insuficienţă renală.
Insuficienţa hepatică Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară până la moderată (ChildPugh grad A sau B). Nu există date privind pacienţii cu insuficienţă hepatică severă (Child-Pugh grad C).
18 09 2019