Sinonim: megestrol acetate
Denumire comercială comună : APO-MEGESTROL, MEGACE, MEGACE OS, NU-MEGESTROL, MEGACE ES(SUA)
Clasificare: agent hormonal
Mecanism de actiune:
Este un progesteron sintetic cu aceleasi efecte fiziologice ca progesteronul. Desi mecanismul său antineoplazic precis este necunoscut, se crede ca megestrol actioneaza prin suprimarea eliberarii hormonului luteinizant(LH) din glanda hipofiză sau printr-un efect direct asupra celulelor canceroase. Megestrolul are o activitate glucocorticoida usoară si o foarte usoară activitate mineralocorticoida. Megestrol poate avea, de asemenea, activitate antiandrogenica, suprima androgenii suprarenali si inhibă enzima 5 α-reductase.
Farmacocinetica:
Absorbtia orală este variabila, timpul pina la varful concentratiei plasmatice este de1-5 ore. Nu exista informatii referitor la traversarea barierii hemato-encefalice.
Se leaga de proteinele plasmatice in proportie mare. Inactivat în intestin si ficat la steroizi liberi si glucuronoconjugati.
Excretia respiratorie si depozitarea in grasime poate să apară. Eliminarea pe cale urinara in 66% ( 57-78%) si fecale 20% ( 8-30%). Timpul de injumatire terminal este de 10-105 h;
Indicatii:
Indicatii primare:
 1.Cancerul de san
 2. Cancer endometrial
 3. Cancer de prostata
 4. Casexia canceroasa
Forma de prezentare
Tablete:
Megestrol 40 mg si 160 mg tablete. Se păstreaza la temperatura camerei.
Megestrol suspensie in recipient de 240 ml cu 40 mg / ml suspensie (indicat numai pentru tratamentul anorexiei la pacientii cu diagnostic de sindrom de imunodeficienta dobândita)
MEGACE® ES 125 mg / ml (SUA) nu este echivalentă ca mg per mg cu alte forme farmaceutice de megestrol datorită biodisponibilitatii crescute (625 mg MEGACE® ES este echivalent cu 800 mg comprimate megestrol sau suspensie.
Dozaj si administrare
Adulti:
1. cancerul de san, endometrial , de prostata
160 mg sau 125 mg / m2 ( 160-1600 mg) PO odată pe zi
Doza poate fi împărtită în patru doze pe zi
            2. casexia canceroasa
400-800 mg (interval 160-800 mg) PO odată pe zi
Pentru dozajul in insuficienta renala si in insuficienta hepatică nu exista nici o informatie. Dozarea la dializă: datorita solubilitatii scazute este putin probabil sa fie eliminat prin dializa.
Precautii speciale:
Atentiein caz de:
-antecedente de thromboflebita
-insuficienta corticosuprarenaliană;
-diabet (din cauza riscului de hiperglicemie)
-nu ar trebui să fie folosit ca un test diagnostic pentru sarcina
-femeile infectate cu HIV (din cauza riscului de sângerare )
-nu trebuie utilizat profilactic pentru a evita scaderea ponderala
Cancerigen: O incidentă crescută a tumorilor mamare benigne si maligne au fost raportate la câini femele tratate timp de până la sapte ani; o incidentă crescută nu a fost observata la maimute, atunci când au fost tratate timp de până la zece ani. Câinii tratati cu doze de 10-25 ori doza umană, în mg / kg, au dezvoltat carcinom mamar cu metastaze. Tumori pituitare au aparut la femelele de sobolanii tratate timp de 2 ani. Limfomul malign la soareci poate fi stimulat. Relevanta acestor constatări pentru om nu a fost stabilita.
Mutagenitate: nu au fost efectuate  studii.
Fertilitatea: La maimute, megestrolul a provocat scăderea greutătii medii uterine si activitatea estrogenică si o reducere dependentă de doză a menstruatiei, cu încetarea  activitatii ciclului  la doze de 5 ori doza umană în mg/kg. A fost raportata fertilitate scăzută la puii de sex masculin ai femelelor de  sobolani si câini care primesc doze mai mici decât doza recomandată la om. Nu există informatii cu privire la fertilitatea masculină la animale.
Sarcina: FDA il includ in Sarcina la Categoria X. Studiile la animale sau la om au arătat anomalii fetale, sau există dovezi de risc fetal bazat pe experienta umană, sau ambele si riscul de utilizare a medicamentului la femeile gravide depăseste clar orice beneficiu posibil. Medicamentul este contraindicat la femeile care sunt sau pot deveni gravide.
Alăptarea nu este recomandată din cauza secretiei potentiale în laptele matern.
Efecte secundare
1.Insuficientă suprarenală: Megestrol poate suprima rareori axa hipofizo suprarenala în timpul administrarii cronice. Intoleranta la  Glucoză, diabet zaharat cu debut nou, exacerbarea diabetului zaharat preexistent si sindromul Cushing au fost raportate. Se ia în considerare posibilitatea de insuficientă suprarenală la pacientii la care s-a retras terapia cronică. Simptomele pot include oboseala, anorexie, hipotensiune arterială si asthenie. Terapia de înlocuire cu un glucocorticoid cu actiune rapidă ar trebui să fie luata în considerare.
2.Insuficienta cardiaca se rezolva cu diuretice si antihipertensive.
Hipertensiune arteriala apare la doze mari(480-1600 mg) si se rezolva cu diuretice si antihipertensive.
3.Crestere in greutate (1-33%) se asociaza cu apetit crescut si este dependenta de doza.
4.Greturi si varsaturi rar(1-7%)
5.Hipercalcemie secundar excerbarii activitatii tumorale la pacientii cu metastaze.
6.Hiperglicemie; inclusiv diabet cu debut nou si exacerbarea diabetului preexistent; secundar anomaliilor axei hipofizo suprarenale.
7.Tromboembolism, rareori  deces.