Sinonim: Letzazole, CGS 20267
Denumire comerciala comuna: Femara
Clasificare: inhibitor de aromataza
Mecanism de actiune:
Letrozolul este un inhibitor reversibil(de tip II), nesteroidian de aromatază. Aromataza catalizează treapta finala si limitarea vitezei conversiei androgenilor la estrogeni în tesuturile periferice. Acest lucru se întâmplă mai ales în tesutul adipos, dar de asemenea, în tesuturile normale si maligne de san si ofera principala sursa de estrogen la femeile aflate la menopauza.
Scopul terapiei hormonale in cancerul de san este de a priva celulele tumorale de estrogeni, care sunt implicate în dezvoltarea sau progresia tumorilor. O supresie estrogenică maximă este produs de o doză de 0,1 mg, desi o doză mai mare (de exemplu, 2,5 mg pe zi) a fost asociat cu cresterea raspunsurilor clinice. Suprimarea estrogenica maximă apare la  48-78 de ore dupa o singura doza.
Blocarea selectivă marcata a aromatază nu interferează cu productia altor steroizi (de exemplu, corticosteroizi suprarenali, aldosteron), sau hormonul de stimulare tiroidiana(TSH).  Letrozol nu are activitate progestogenică, androgenică sau estrogenica. Diferentele în mecanismul de actiune poate contribui la aparenta lipsă de rezistentă încrucisată între  inhibitorii de aromataza steroidieni(de exemplu, exemestan) si nonsteroidieni(de exemplu, anastrozol, letrozol) aromataza.
Farmacocinetica
Administrat oral se absoarbe rapid si complet. Alimentele scad absorbtia orala.
Vârful  plasmatic al concentratiei este la 1 h in conditii de repaus alimentar si la 2 ore după mancare.  Distributie rapidă si  extensiva in tesuturi.
Nu exista nici o informatie referitoare la traversarea barierei hemato-encefalice.
Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 60%. Este metabolizat de citocromul P450 hepatic (3A4 și 2A6) in metabolitul inactiv CGP 44645.
Excretia este in principal renală, 6% sub formă nemodificată si 84% ca metaboliti.Timpul de injumatatire este de 48 de ore.
Indicatii:
Cancerul de san
Forma de prezentare
Tablete de 2,5 mg; se pastreaza la temperatura camerei.
Dozaj si administrare
Oral: 2,5 mg odata pe zi
In insuficienta renala daca Clearence-ul la Creatinina >10ml/min. Nu se recomanda ajustarea dozei in caz de insuficienta hepatica
Precautii speciale:
Cancerigen: Letrozol a determinat tumori benigne stromale ovariene, adenoame si carcinoame hepatocelulare in studiile pe animale.
Mutagenitate: Nu este mutagen în testul Ames.
Fertilitatea: Letrozol determina inactivitate sexuala si atrofie a tractului de reproducere în studiile pe animale.
Sarcina: FDA il incude la medicamente permise in Sarcina la Categorie D. Există dovezi pozitive de risc fetal la om, dar beneficiile de utilizare la femeile gravide pot fi acceptabile în ciuda riscului (de exemplu, dacă este nevoie de droguri într-o situatie ce pune in pericol viata sau pentru o boală gravă pentru care medicamente mai sigure nu pot fi utilizate sau sunt ineficiente).
Alăptarea nu este recomandată din cauza secretiei potentiale in laptele matern.
Efecte secundare
1. Edeme periferice(9-17%)
2. Flashuri fierbinti(6-47%)
3.Greturi(11%)
4. Hipercolesterolemie(4-12%)
5. Fracturi(4%)
6. Osteoporoza(6%)
7.Artralgia/mialgia(12-21%)
8.Cefalee(13-18%)
9. Scurgeri vaginale
Estrogenul folosit cu letrozol: se recomanda utilizarea altor optiuni pentru conditii în care se indica estrogen. Dacă estrogenul este folosit se recomanda sa se prescrie cea mai mică doză pentru ameliorarea simptomelor, monitorizarea pacientului cu atentie si utilizarea pe termen scurt.
Pentru simptomele vaginale cum ar fi dispareunia, uscarea si disfunctie sexuala, se ia in considerare utilizarea topicelor cu estrogenii. Estring produce un efect local cu niveluri sistemice măsurabile numai pentru primele 24 de ore. Crema Premarin poate fi folosita, dar poate avea un nivel sistemic variabil legat de absorbtia prin tesuturile vaginale. Ar trebui să fie utilizata cea mai mică doză pentru ameliorarea simptomelor.