Lenalidomide(Revlimid)
Descriere
Lenalidomide(Revlimid), un analog de thalidomide, este un agent imunomodulator cu proprietati antiangiogenice si antineoplazice. Lenalidomide inhiba secretia citokinelor proinflamatorii si creste secretia de cytokine antiinflamatorii din celulele sanguine mononucleare. Lenalidomide inhiba proliferarea celulara cu eficacitate variabila in unele dar nu toate liniile celulare. Din liniile celulare testate lenalidomide a fost eficient in inhibarea cresterii celulelor Namalwa(o linie celulara de limfom cu celule B umana), dar a fost mai putin eficient in inhibarea cresterii celuleor KG-1(linie celulara mieloblastica cu deletia la nivelul cromozomului 5) si a altor linii celulare fara deletii la nivelul cromozomului 5. Lenalidomide inhiba cresterea celulelor mielomatoase prin inducerea arestului ciclului celular si apoptozei.
Doua treimi din lenalidomide este eliminat neschimbat prin urina. Timpul de injumatatire este de 3 ore.
Indicatii si Utilizare
1. Revlimid(lenalidomide) este indicat in sindroamele mielodisplazice cu deletia cromozomuli 5 cu anemie dependenta de transfuzie.
2. Mielom multiplu care a primit cel putin o terapie anterioara.
3. Limfom cu celule de manta. Revlimid, ca monoterapie, este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu limfom cu celule de manta recidivant sau refractar
Forma de prezentare
Tablete de 5mg, 10mg, 15 mg, 25 mg
Administrare si Utilizare
1. In sindroamele mielodisplazice doza administrasta a fost de 10 mg odata pe zi, timp de  21 de zile si se repeta in ziua 28. In caz de toxicitate se poate reduce doza la 5mg pe zi,  5 mg la 2 zile sau intreruperea drogului. Capsulele se ingera cu apa si nu se mesteca sau se zdrobesc. Tratamentul continua sau se modifica in functie de datele clinice si de laborator.
2. In mielomul multiplu care a primit anterior cel putin o terapie. doza administrata a fost de 25 mg odata pe zi zilele 1-21 cu pauza de 7 zile. Ciclul se reia in ziua 28 si se administreaza 4 cicluri.  Se asociaza dexametazona 40 mg in zilele 1-4, 9-12, 17-20 ale fiecarui ciclu de 28 de zile. In caz de toxicitate s-a permis reducerea dozei de lenalidomide la 15 mg pe zi, 10 mg pe zi sau 5 mg pe zi.
Ajustarea dozei de lenalidomide este recomandat la pacientii cu afectare renala moderata si severa si la pacientii pe dializa.
Lenalidomide nu a fost cercetat in caz de insuficienta hepatica.
3.Limfom cu celule de manta Doza initială recomandată de lenalidomidă este de 25 mg, o dată pe zi, pe cale orală, în zilele 1 până la 21 ale ciclurilor repetitive de 28 zile.
Contraindicatii
Sarcina
Atentionari si Precautii
Sarcina: Lenalidomide este similar structural cu thalidomide un teratogen uman cunoscut. Administrarea la animale a determinat malformatii la nou nascutii mamiferelor ce au primit lenalidomide in timpul sarcinii. Se contraindica administrarea lenalidomidului la pacientele gravide. Metode contraceptive eficiente trebuie utilizate in timpul terapiei si cel putin 4 saptamini dupa terminarea terapiei.
Neutropenie si trombocitopenie: 80% din pacientii cu sindrom mielodisplazic cu deletia 5q au prezentat o toxicitate hematologica gradul 3-4. Pacientii pot necesita intreruperea drogului si/sau reducerea dozei, utilizarea de produse sanguine si factori de crestere.
Tromboza venoasa profunda si embolism pulmonar Exista un risc crescut de tromboza venoasa profunda si embolie pulmonara la pacientii cu mielom multiplu tratati cu lenalidomide. Nu se stie daca terapia profilactica anticoagulanta si antiplachetara scade riscul de tromboza.
Angioedem, sindrom Stevens-Johnson si necroliza toxica epidermala au fost raportate. Aceste evenimente pot fi fatale.
Sindrom de liza tumorala poate apare in caz de incarcatura tumorala mare anterior initierii terapiei.
Alte efecte secundare: diaree, prurit, rash, oboseala.
Pacienţi cu insuficienţă hepatică
Nu s-au efectuat studii specifice privind utilizarea lenalidomidei la pacienţii cu insuficienţă hepatică şi nu există recomandări specifice privind regimul de dozaj.
Pacienţi cu insuficienţă renală
Lenalidomida este excretată în principal pe cale renală; pacienţii cu grade mai pronunţate de insuficienţă renală pot avea o toleranţă redusă la tratament. Alegerea dozei trebuie făcută cu prudenţă şi se recomandă monitorizarea funcţiei renale.
Nu sunt necesare ajustări ale dozelor pentru pacienţii cu insuficienţă renală uşoară. Următoarele ajustări ale dozelor sunt recomandate în momentul iniţierii terapiei şi pe parcursul tratamentului, în cazul pacienţilor cu insuficienţă renală moderată sau severă sau cu insuficienţă renală în stadiu final. Nu există experienţă cu studii de fază III privind insuficienţa renală în stadiu final (IRSF) (Cl.creatinina < 30 ml/minut, necesitând dializă).
Funcţia renală (Cl.cretinina) 

Ajustarea dozei (zilele 1-21 ale ciclurilor repetate de 28 de zile)

Insuficienţă renală moderată

Cl.creatinina          30-50 ml/minut)

Cl. creatinina 30- 50 ml/minut)
10 mg, o dată pe zi
Insuficienţă renală severă

(Cl. creatinina < 30 ml/minut, fără a necesita dializă)

7,5 mg o dată pe zi

15 mg, la fiecare două zile

Insuficienţă renală în stadiu final (IRSF)

(Cl.creatinina  < 30 ml/minut, necesitând dializă)

5 mg, o dată pe zi.

Inzilele cu dializă, doza trebuie administrată după dializă.

18 09 2019