KEYTRUDA® (pembrolizumab)

KEYTRUDA® (pembrolizumab) injectabil, pentru utilizare intravenoasă

Aprobarea inițială în S.U.A.: 2014

Descriere

Pembrolizumab este un anticorp monoclonal umanizat care blochează interacțiunea dintre PD-1 si liganzii sai, PD-L1 și PD-L2. Pembrolizumab este o imunoglobulină IgG4 kappa cu greutate moleculară de 149 kDa.

Fiecare flacon conține 100 mg pembrolizumab în 4 ml de soluție. Fiecare 1 ml de soluție conține 25 mg de pembrolizumab

Mecanism de acțiune

Legarea  liganziilor PD-L1 și PD-L2 la receptorul PD-1 ce se găseste pe celulele T, inhiba proliferarea și producerea de citokine a celulei T. Suprareglarea liganzilor PD 1 survine in unele tumori si semnalizarea prin aceasta cale poate contribui la inhibarea supravegherii imune active celulare T a tumorilor.

KEYTRUDA este un anticorp monoclonal umanizat care se leagă de receptorul 1 (PD-1) cu rol în controlul morții celulare programate și blochează interacțiunea acestuia cu liganzii PD-L1 şi PD-L2. Receptorul PD-1 este un reglator negativ al activității celulelor T, care s-a dovedit a fi implicat în controlul răspunsurilor imune ale celulelor T. KEYTRUDA potențează răspunsurile celulelor T, inclusiv răspunsurile anti-tumorale, prin blocarea legării PD-1 de PD-L1 și PD-L2, care sunt exprimate în celulele ce prezintă antigenul și pot fi exprimate de tumori sau alte celule din micromediul tumoral.

Farmacodinamie

Pe baza relațiilor doză/eficacitate și siguranță de expunere, nu există diferențe semnificative clinic de eficacitate și siguranță între dozele de pembrolizumab de 200 mg sau 2 mg/kg la fiecare 3 săptămâni la pacienții cu melanom sau NSCLC.

Farmacocinetica

Urmatorii factorii nu au avut efect clinic important asupra CL de pembrolizumab: vârstă (între 15 și 94 de ani), sex, rasă, insuficiență renală (RFG ≥ 15 ml/min/1,73 m2), Insuficiență hepatică ușoară (bilirubină totală ≤  limita superioară a valorilor normale (LSN) și AST > decât LSN sau bilirubina totală între 1 și 1,5 ori LSN și orice AST) sau incarcatura tumorala. Nu există informații suficiente pentru a determina dacă există diferențe importante clinice in CL de pembrolizumab la pacienții cu insuficiență hepatică moderată sau severă.

Indicatii si Utilizare

KEYTRUDA este un anticorp uman blocant al receptorului-1 al mortii programate (PD-1) indicat in:

  1. Melanom malignare aprobare in Romania

pentru tratamentul pacientilor cu melanom malign inoperabil sau metastatic.

  1. Cancer pulmonar cu celule non mici(NSCLC)-are aprobare in Romania

– în monoterapie pentru tratamentul de primă linie al carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC, non-small cell lung carcinoma), metastatic, la adulţi ale căror tumori exprimă PD-L1 cu un scor tumoral proporţional (STP) ≥ 50%, fără mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive (nu este necesară testarea EGFR si ALK la pacienți diagnosticați cu carcinom epidermoid, cu excepția pacienților nefumători sau care nu mai fumează de foarte mult timp).
– în asociere cu Pemetrexed si chimioterapie pe baza de săruri de platina, pentru tratamentul de primă linie al carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC, non-small cell lung carcinoma), non-epidermoid, metastatic, fără mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive.
– In asociere cu carboplatină și fie paclitaxel, fie nab-paclitaxel, pentru tratamentul de primă linie al NSCLC metastatic scuamos, la adulţi.

3.Cancerul scuamos al Capului si Gatului (HNSCC) ( are aprobare in Romania)

pentru tratamentul pacientilor cu HNSCC recurent sau metastatic cu progresia bolii la sau după chimioterapie pe baza de platină.

  1. Limfom Hodgkin Clasic (CHL)(are aprobare in Romania)

– tratamentul pacienților adulți cu limfom Hodgkin clasic (LHc) recidivat sau refractar, la
care transplantul autolog de celule stem (TACS) și tratamentul cu brentuximab vedotin
(BV) au eșuat sau care nu sunt eligibili pentru transplant în condițiile eșecului
tratamentului cu BV – în monoterapie.

  1. Carcinom urotelial(are aprobare in Romania)

-pentru tratamentul pacientilor cu carcinom urotelial avansat local sau metastatic care nu sunt eligibili pentru chimioterapie pe baza de cisplatină.

-pentru tratamentul pacientilor cu carcinom urotelial avansat local sau metastatic care au progresia bolii în timpul sau dupa chimioterapie pe baza de platina sau în termen de 12 luni de tratament neoadjuvant sau adjuvant cu chimoterapie pe baza de platină.

Dozaj si Administrare

Se administreaza 200mg sub formă de perfuzie intravenoasă timp de 30 de minute la fiecare 3 săptămâni.

Melanom: 200 mg IV in 30 de minute, la 3 saptamani

NSCLC: 200 mg IV in 30 de minute, la 3 saptamani

HNSCC: 200 mg IV in 30 de minute,  la 3 saptamani

cHL: 200 mg IV in 30 de minute, la 3 saptamani pentru adulti; 2 mg/kg(pana la 200  mg) la 3 saptamani la copii.

Carcinom urotelial: 200mg IV in 30 de minute,  la 3 saptamani

Durata tratamentului

Pacienților trebuie să li se administreze Pembrolizumab până la progresia bolii sau până la
apariţia toxicităţii inacceptabile. 

Nu se recomandă creșterea sau reducerea dozei. Poate fi necesară amânarea
sau oprirea administrării tratamentului în funcție de profilul individual de siguranță și
tolerabilitate.

Administrarea poate fi reluată în decurs de 12 săptămâni după ultima doză de
pembrolizumab dacă reacția adversă rămâne la gradul ≤ 1 și doza zilnică de
corticosteroid a fost redusă la ≤ 10 mg prednison sau echivalent.

Medicamentul va fi oprit definitiv în cazul recurenței oricărei reacții

Forma de Prezentare

fiola de 100 mg/4 ml(25mg/ml)

Contraindicatii

Nici unul

Avertismente si Precautii

Reacții adverse mediate imun: se administreaza corticosteroizi 1-4 mg/kg/zi in functie de severitatea reacției si se retrage treptat in decurs de o luna daca evolutia este favorabila.

-pneumonită mediată imun: se retrage medicamentul pentru forma moderată și se întrerupe definitiv pentru pneumonita  severa sau care pune în pericol viața.

-colită mediată imun: se retrage medicamentul pentru forma moderată și severa si se întrerupe  definitiv pentru colita care pune în pericol viața.

-hepatită mediată imun: se monitorizează modificările functiei hepatice

funcţie. Pe baza severității creșterilor enzimelor hepatice, se intrerupe sau se retrage medicamentul.

– hipofizită mediată imun: se retrage medicamentul pentru foma moderata sau se retrage pentru forma severă și se intrerupe permanent pentru hipofizita care amenință viața.

– nefrită mediată imun: se monitorizează modificările functiei renale. Se intrerupe  tratamentul pentru forma  moderata si se intrerupe  permanent pentru nefrită severă sau care pune viața în pericol.

– hipertiroidismul și hipotiroidismul mediate imun: se monitorizeaza modificările funcției tiroidiene. Se intrerupe tratamentul pentru forma severa si se întrerupe permanent pentru hipertiroidism ce pune viața în pericol.

-reactii postinfuzionale . Se intrerupe perfuzia si se intrerupe definitiv pentru reactii severe sau amenintatoare de viata.

-complicatii in cazul transplantului de celule stem alogenice: se monitorizeaza pentru boala veno-ocluziva hepatica, boala grefa contra gazda , sindrom febril ce necesita steroizi.

      -toxicitatea embriofetală: KEYTRUDA poate provoca leziuni fetale. Se informeaza pacientele  cu potențial de reproducere asupra riscului potențial la făt.

 Reactii adverse

Cele mai frecvente reacții adverse (raportate la ≥20% dintre pacienți) au inclus oboseală, tuse, greață, prurit, erupție cutanată, apetit scăzut, constipație, artralgie și diaree.

Utilizare in populatii specifice

Mamele care alăptează: întrerupe alăptarea sau întrerupe tratamentul cu KEYTRUDA.
Vârstnici
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu vârsta ≥ 65ani.
Insuficienţă renală
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară sau moderată. Tratamentul cu KEYTRUDA nu a fost studiat la pacienţii cu insuficienţă renală severă (Clearence la creatinine <30ml/min).
Insuficienţă hepatică

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienții cu insuficienţă hepatica uşoară(BT<1,5mg/dl sau BT normala cu valori crescute ale transaminazelor). Tratamentul cu KEYTRUDA nu a fost studiat la pacienţii cu insuficienţă hepatica moderată sau severă ( BT intre 1,5-3mg/dl sau BT >3mg/dl).

19 11 2023