Imatinib
Descriere
Imatinib este o molecula mica ce inhiba protein tirozin kinaza ce blocheaza puternic tirozin kinaza BCR-ABL ca si alti cativa receptori de tirozin kinaza: Kit, receptorul factorului celulei stem(SCF) codificat de protooncogena c-Kit, receptorul factorului de stimulare al coloniilor(CSF-1R) si receptorul factorului de crestere derivat din plachete, alfa si beta(PDGFR-alfa si PDGFR-beta). Imatinib poate deasemenea sa inhibe evenimentele celulare mediate prin activarea acestor receptori de kinaze.
Imatinib este un inhibitor de protein tirozin kinaza care inhiba potent tirozin kinaza BCR-ABL atit in vitro cat si in vivo. Imatinib inhiba selectiv proliferarea si induce apoptoza in liniile celulare BCR-ABL positive ca si in celulele leucemice proaspete de la pacientii cu LAL Ph+ si LGCr Ph+. Imatinib este deasemenea un inhibitor al receptorului tirozin kinazei pentru factorul de crestere plachetar(PDGF), PDGF-R si a factorului celulei stem(SCF), c-Kit si inhiba evenimentele celulare mediate de PDGF si SCF. In vitro imatinib inhiba proliferarea si induce apoptoza in celulele tumorale gastrointestinale care exprima o mutatie activa Kit
Indicatii si utilizare
1. LMC Ph1+ – faza cronica, nou diagnosticata, la care TMO nu este considerat tratament de prima linie sau dupa esecul tratamentului cu alfa-interferon
2. LMC Ph1+ – faza accelerata, nou diagnosticata, la care TMO nu este considerat tratament de prima linie sau dupa esecul tratamentului cu alfa-interferon
3. LMC Ph1+ – faza blastica
4. LAL Ph1+ recent diagnosticata (asociat cu chimioterapie)
5. LAL Ph1+ recidivanta/refractara (monoterapie)
6. SMD/SMPC + recombinarea genei factorului de crestere derivate din trombocit (FCDP-R)
7. Sindrom hipereozinofilic avansat (SHE) si/sau leucemie eozinofilica cronica (LEC) + recombinare FIP1L1FCDP-Rα
8. Tumori stromale gastro-intestinale, Kit(CD117) pozitive nerezecabile sau metastatice.
9.Tratamentul adjuvant al pacientilor cu risc crescut de recidiva dupa rezectia GIST Kit(CD117) pozitive.
10.Tratament de rechallenge la pacientii cu GIST-uri maligne inoperabile și/sau metastatice cu c-Kit (CD 117) pozitiv pretratati cu imatinib si sunitinib
11.Dermatofibrosarcom protuberans nerezecabil, recidivant sau metastatic care nu sunt eligibili pentru tratament chirurgical.
Dozaj
1. LMC faza cronică – 400 mg/zi cu posibilitatea cresterii la 600 mg/zi sau 800 mg/zi
2. LMC faza accelerata şi criza blastica – 600 mg/zi cu posibilitatea cresterii la 800 mg/zi
3. Leucemie limfoblastică acută cu cromozom Philadelphia pozitiv (LLA Ph+)- 600 mg/zi
4.  Boli mielodisplazice/mieloproliferative (SMD/SMPC) – 400 mg/zi
5. Sindrom hipereozinofilic avansat (SHE) şi/sau leucemie eozinofilică cronică (LEC) cu recombinare a FIP1L1FCDP-Ra. – 100 mg/zi; o creştere a dozei de la 100 mg la 400 mg poate fi avută în vedere în absenţa reacţiilor adverse dacă evaluările demonstrează un răspuns insuficient la tratament. *modificarea dozelor ramane la aprecierea medicului curant
6.     GIST: Doza recomandata este de 400 mg/zi la pacientii adulti cu boala nerezecabila si/sau metastatica. Durata tramentului este pina la progresia bolii.
In situatie adjuvanta durata tratamentului nu a fost stabilita. In trialurile clinice durata tramentului a fost de 36 de luni.
7.     Dermatofibrosarcom protuberans: Doza recomandata este de 800mg/zi la pacientii adulti.
Forma de prezentare si administrare
Tablete de 100 mg si 400 mg
Doza prescrisă trebuie administrată oral, în timpul mesei, cu un pahar mare de apă, pentru a reduce riscul iritaţiilor gastrointestinale. Dozele de 400 mg sau 600 mg trebuie administrate o dată pe zi, în timp ce doza zilnică de 800 mg trebuie administrată ca 400 mg de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Pentru pacienţii (copii) care nu pot înghiţi capsule, conţinutul acestora poate fi dizolvat într-un pahar cu apă plată sau suc de mere
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si Precautii
1.     Hepatotoxicitate. Metabolismul Glivecului este in principal hepatic si numai 13% din excretie se face renal. Pacientii cu disfunctie hepatica, tebuie monitorizati prin hemograma si enzimele hepatice.
2.     Hipotiroidism a fost raportat la pacientii cu tiroidectomie sub levotiroxina. Trebuie monitorizati prin TSH.
3.     Retentia de fluide (efuziune pleurala, edeme, edem pulmonar, ascita) apare la 2,5% din pacientii pe glivec. Pacientii trebuie cantariti si o atentie mai mare se acorda pacientilor cu disfunctii cardiace.
4.     Pacientii cu boli cardiace, factori de risc pentru insuficienta cardiaca sau istoric de insuficienta renala trebuie monitorizati atent si tratati.
5.     Hemoragii Gastrointestinale si intratumorale au fost raportate.
6.     Sindromul de liza tumorala Se recomanda corectarea nivelului acidului uric si deshidratarii inaintea initierii tratamentului cu Glivec.
7.     Testele de laborator  Hemograma trebuie efectuata regulat in timpul tratamentului cu Glivec. Poate apare trombcitopenie si leucopenie; in aceste situatii se reduce sau se intrerupe doza de Glivec.
Testele hepatice trebuie monitorizate regulat la pacientii ce primesc Glivec.
La pacientii cu afectare renala se recomanda sa se administreze initial doza cea mai mica. Pacientii cu insuficienta renala tebuie tratati cu mare atentie.
Interactiunea cu alte medicamente
a.      Substante ce cresc concentratia imatinibului in sange: ketoconazol, eritromicina, claritromicina.
b.     Substante ce scad concetratia imatinibului in sange: dexametaon, fenitoin, carbamazepin, rifampicina, fenobarbital.
Reactii adverse
1.     Neutropenie, trombocitopenie si anemie
2.     Anorexie
3.     Insomnie
4.     Cefalee
5.     Edem palpebral, hiperlacrimare, hemoragii conjunctivale, conjunctivite, uscaciunea ochilor, vedere perturbata
6.     Dispnee, epistaxis, tuse
7.     Greturi, diaree, varsaturi, dispepsie, dureri abdominale.
8.     Cresterea enzimelor hepatice
9.     Dermatite/eczeme/rash
10.  Spasme musculare, crampe, mialgii, artralgii, dureri osoase.
11.  Retentie de lichide, edeme, oboseala.
12.  Cresterea greutatii
Uitlizare in situatii speciale
Femeile fertile trebuie sfatuite sa utilizeze contraceptive pe perioada administrarii imatinibului.
Femeile care alapteaza intrerup alaptatul.
Fertilitatea in studiile pe animale nu a fost afectata. La oameni nu au fost efectuate studii.
Insuficienţă hepatică
imatinibul este metabolizat în principal în ficat. Pacienţilor cu disfuncţie hepatică uşoară, moderată sau severă trebuie să li se administreze doza minimă zilnică recomandată de 400 mg. Doza poate fi redusă dacă nu este tolerată.
Insuficienţă renală
Pacienţilor cu disfuncţie renală sau care efectuează şedinţe de dializă trebuie să li se administreze doza minimă recomandată de 400 mg pe zi, ca doză iniţială. Cu toate acestea, se recomandă precauţie la aceşti pacienţi. Doza poate fi redusă dacă nu este tolerată. Dacă este tolerată, doza poate fi mărită în lipsa eficacităţii.
16 09 2109