Sinonim: PNU 155971
Denumirea comercială comuna: Aromasin
Clasificare: inhibitor de aromataza
Mecanism de actiune:
Exemestan este un inhibitor ireversibil de aromatază steroidian(tip I). Aromataza catalizează treapta finala si de limitare a vitezei în conversia androgenilor la estrogeni în tesuturile periferice. Acest lucru se întâmplă în special în tesutul adipos, dar si în tesuturile normale si maligne din san si ofera principala sursa de estrogen la femeile aflate la menopauza. Scopul terapiei hormonale in cancerul de san este de a priva celulele tumorale de estrogeni, care sunt implicate în dezvoltarea sau progresia tumorilor. O supresie estrogenică maximă este produs de o doza  de 25 mg.  Ea apare după 2-3 zile si revine la valoarea initială în 10-14 zile. Exemestan nu are activitate estrogenică. Blocada extrem de selectivă a aromatazei nu interferează cu productia altor steroizi (de exp, corticosteroizi suprarenali, aldosteron, androgen) .
 Dovezile sugerează că progresia tumorii nu este din cauza pierderii supresiei estrogenice, ci rezistentei tumorale nou dezvoltate, inclusiv hipersensibilitate dobândită a unor celule tumorale la estrogeni.
Diferentele în mecanismul de actiune pot contribui la lipsa aparentă a rezistentei încrucisate între inhibitorii de aromataza steroidieni(de exp, exemestan) si nonsteroidali (de exep, anastrozol, letrozol).
Farmacocinetica:
42% biodisponibilitate; concentratiile plasmatice cresc cu 40% după micul dejun bogat în grăsimi, dar suprimarea estrogenica maxima  este obtinută în conditii de post alimentar.
Nu se stie daca traverseaza sau nu bariera hematoencefalica.
Timpul pina la vârful concentratiei plasmatice  este 1,2 h.
Se distribuie extensiv în tesuturi. Se leaga de proteinele plasmatice in 90%. Mai mult de  90% este metabolizat de citocromul P4503A4 prin oxidare si reducere prin aldoketoreductaze in metaboliti inactivi. Se elimina  în special extrarenal si mai putin de 1% fiind excretat nemodificat în urină. Se elimina prin urina  42%  in  7 zile si fecale 42%, in 7 zile. Timpul de injumătatire terminal de viată este de 24 de ore.
Indicatii:
 Cancer de sân
Forma de prezentare
Tablete de 25 mg. Se pastreaza la temperatura camerei.
Dozaj si administrare
Pe cale orala: 25 mg PO odata pe zi
Precautii speciale:
Carcinogenicitate: Nu există informatii.
Mutagenitate: Nu este mutagen în testul Ames sau în testul de mutatie la mamifere.
Fertilitatea: Nu există informatii.
Sarcina: FDA il include in Sarcina la Categoria la D.
Există dovezi pozitive de risc fetal om, dar beneficiile de utilizare la femeile gravide pot fi acceptabile în ciuda riscului (de exemplu, dacă este nevoie de droguri într-o situatie ce pune in pericol viata sau pentru o boală gravă pentru care medicamente mai sigure nu pot fi utilizate sau sunt ineficiente).
Alăptarea nu este recomandată, datorită potentialului de secretie în laptele matern.
Efecte adverse
Tulburări vizuale:  A fost o sugestie de o incidenta crescuta a tulburărilor vizuale asociate cu exemestan comparativ cu tamoxifen.
Limfocitopenie: O scădere moderată tranzitorie a limfocitelor a fost observată la aproximativ 20% din pacienti, cei mai multi avind o limfocitopenie pre-existenta. Cu toate acestea, nu a existat nici o schimbare semnificativă în numarul mediu al limfocitelor
în timp si pacientii nu au prezentat infectii oportunistice sau crestere semnificativă a infectiilor virale.
Simptome androgenice: alopecie (10%), hipertricoză (5%), răguseală (5%) si acnee (4%) au fost observate la un studiu folosind doze mari de exemestan, 200 mg zilnic.
Estrogenul asociat cu exemestan: se recomanda utilizarea altor optiuni pentru conditii în care este indicat estrogen. Dacă se utilizează estrogen, se prescrie cea mai mică doză pentru ameliorarea simptomelor, se monitorizeaza pacientul cu atentie si se ia în considerare utilizarea  pe termen scurt. Pentru acuze vaginale cum ar fi dispareunia, uscaciunea vaginala si disfunctie sexuala, estrogen sub forma topica poate fi luat în considerare. Estring produce un efect local cu niveluri sistemice măsurabile numai pentru primele 24 de ore. Premarin cremă poate fi folosit, dar poate avea un nivel sistemic variabil legat de absorbtia prin tesuturile vaginale.Trebuie utilizata doza minima pentru ameliorarea simptomelor.
Edeme la 2-5%, bufeuri la 13-42%, greturi la 11-18%.
Osteoporoza la 7% si fracturi patologice la 2-5%
Artralgii, mialgii si cefalee.
Simptome ginecologice: prurit, scurgere vaginala, uscaciune vaginala