Durvalumab( IMFINZI )
Descriere
Durvalumab este un anticorp monoclonal, imunoglobulină umană G1 kappa (IgG1κ) care blochează
interacțiunea ligandului  mortii celulare programate 1 (PD-L1) cu moleculele PD-1 și CD80 (B7.1).
Durvalumab este produs prin tehnologia ADN recombinant în celula ovariană de hamster chinezesc (CHO)
Mecanism de acțiune
Exprimarea ligandului-1 al mortii celulare programate (PD-L1) poate fi indusă prin semnale inflamatorii (de exemplu, IFN-gamma) și poate fi exprimată atât pe celulele tumorale cât și pe celulele imune asociate tumorii în micromediul tumoral. PD-L1 blochează funcția și activarea celulelor T prin interacțiunea cu PD-1 și CD80 (B7.1). Prin legarea la receptorii săi, PD-L1 reduce activitatea citotoxică a celulelor T, proliferarea și productia de citochine.
Durvalumab este un anticorp monoclonal imunoglobulină umană G1 kappa (IgG1κ) care blochează
interacțiunea PD-L1 cu PD-1 și CD80 (B7.1). Blocarea interactiunii PD-L1/PD-1 și PD-L1/CD80
eliberează inhibarea răspunsurilor imune, fără a induce citotoxicitatea celulara mediata de anticorpi (ADCC).
Blocarea PD-L1 cu durvalumab a determinat o creștere a activării celulelor T in vitro și a diminuat dimensiunea tumorii în modelele de saoreci cu tumori umane cogrefate  sau/și  xenogrefă de celule imune.
Pharmacocinetica
Timpul de înjumătățire terminal mediu a fost de aproximativ 17 (23,2%) zile.
Vârsta (19-96 ani), greutatea corporală (34-149 kg), sexul, nivelul de albumină, nivelul de lactat dehidrogenază (LDH), nivelul creatininei, PD-L1 solubil, tipul tumoral, rasa, insuficiență renală ușoară (clearance-ul creatininei (CLcr) 60 până la 89 ml / min), insuficiență renală moderată (CLcr 30 până la 59 ml / min), insuficiență hepatică ușoară (bilirubina mai mică sau egală cu LSN și AST mai mare decât LSN sau bilirubina mai mare de 1,0 -1,5 ori LSN și orice AST)  sau statusul de performanță ECOG, nu au avut niciun efect semnificativ clinic asupra farmacocineticii  durvalumabului.
Efectul insuficienței renale severe (CLcr 15 până la 29 mL/min) sau insuficiență hepatică moderată (bilirubină >1,5-3,0 ori LSN și orice AST) sau insuficiență hepatică severă (bilirubină > 3,0
ori LSN și AST) asupra farmacocineticii durvalumabului nu este cunoscută.
Indicatii si Utilizare 
1.Cancerul bronhopulmonar non celule mici (NSCLC).
IMFINZIîn monoterapie este indicat în tratamentul cancerului bronhopulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC) local avansat, inoperabil, pentru pacienți adulți ale căror tumori exprimă PD-L1 la ≥1% dintre celulele tumoraleși a căror boală nu a progresatdupă radio-chimioterapie cu compuși pe bază de platina.
2.Cancer bronhopulmonar cu celule mici în stadiul avansat (extensiv)
Durvalumabum administrat in asociere cu etopozid și sare de platina (carboplatin sau cisplatin) este indicat în tratamentul de primă linie pentru pacienții adulți cu cancer bronhopulmonar cu celule mici în stadiul avansat (extensiv) – ES-SCLC: „extensive-stage small cell lung cancer”.
Dozaj si Administrare
-se administreaza 10 mg/kg sub formă de perfuzie intravenoasă in 60 de minute la fiecare 2 săptămânii până la progresia bolii sau toxicitate inacceptabilă, sau maximum 12 luni..  Se diluează înainte de perfuzia intravenoasă.
Se recomandă continuarea tratamentului pentru pacienții stabili clinic cu evidențiere inițială a progresiei bolii până când progresia bolii este confirmată.
Nu se recomandă creșterea sau reducerea dozei. Întreruperea sau oprirea administrării poate fi necesară în funcție de siguranța individuală și tolerabilitate.
Forme de prezentare
Fiecare flacon de 500 mg de IMFINZI conține durvalumab 500 mg în soluție de 10 ml. Fiecare ml conține
Durvalumab 50 mg.
Fiecare flacon de 120 mg de IMFINZI conține 120 mg durvalumab în soluție de 2,4 ml. Fiecare ml conține
Durvalumab, 50 mg.
Avertismente si precautii
– Pneumonita mediata imun: se retrage medicamentul pentru forma moderată și se intrerupe definitiv pentru  pneumonita severă sau care pune viața în pericol.
– Hepatita mediata imun: se monitorizează modificările funcției hepatice. Se retrage medicamentul pentru forma moderată și se intrerupe definitiv pentru forma severa sau cresteri ale transaminazelor sau bilirubinei totale care ameninta viata
– Colită mediata imun: se retrage medicamentul pentru forma moderată și se intrerupe definitiv pentru  colita severă sau care pune viața în pericol.
– Endocrinopatii mediate imun:
– insuficiență suprarenală, hipofizita sau diabet zaharat de tip 1:
Se retrage medicamentul  pentru forma moderata, severa sau care pune viata in pericol.
Nefrită mediata imun: se monitorizează modificările funcției renale. Se retrage medicamentul pentru forma moderată și se intrerupe definitiv pentru nefrita severă sau care pune viața în pericol.
– Infecție: se oprește pentru o infecție severă sau care pune viața în pericol.
– Reacții legate de perfuzie: se  întrerupe perfuzia sau se încetineste ritmul de perfuzare pentru reactii ușoare sau moderate și se întrerupe permanent pentru tulburări severe sau care pun viata in pericol.
Toxicitate embrio-fetală: poate provoca leziuni fetale. Se sfatuiesc pacientele cu potențial reproductiv de  riscul potențial pentru făt și se recomanda utilizarea efectivă a contracepției.
Reactii adverse
Cele mai frecvente evenimente adverse (raportate la ≥ 15% dintre pacienți) au fost oboseala,
dureri musculo-scheletice, constipație, apetit scăzut, greață, edem  periferic și infecții ale tractului urinar.
Utilizarea in populatii specifice
Alăptarea: nu se recomanda alăptarea.
Vârstnici
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienții vârstnici(≥65ani).  Datele despre pacienții cu vârsta de 75 de ani sau mai mare sunt limitate.
Insuficiență renală
Nu se recomandă ajustarea dozei de IMFINZI la pacienții cu insuficiență renală ușoară sau moderată. Datele de la pacienți cu insuficiență renală severă sunt prea limitate pentru a formula concluzii pentru această populație de pacienți.
Insuficiență hepatică
Datele depre pacienții cu insuficiență hepatică moderată și severă sunt limitate. Datorită implicării minore a proceselor hepatice în clearance-ul durvalumab, nu se recomandă ajustarea dozei de IMFINZI la pacienții cu insuficiență hepatică, deoarece nu este de așteptat nicio diferență de expunere.
19 11 2023