Dasatinib(Spricel)
A fost initial aprobat in SUA in anul 2006.
Descriere
Dasatinib este un inhibitor de kinaza. Dasatinib inhiba urmatorele kinaze: BCR-ABL,  familia SRC(SRC, LCK, YES, FYN), c-KIT, EPHA2 si PDGFR-beta. Dasatinib se leaga la conformatiile multiple ale kinazei ABL. In vitro  dasatinib a inhibat cresterea liniilor celulare din leucemia mieloida cronica si leucemia limfoblastica acuta care supraexprima BCR-ABL. Concentratia maxima plasmatica a fost observata dupa 1-6 ore de la administrarea orala iar T1/2 a fost de 3-5 ore. Dasatinib este metabolizat extensiv in ficat prin CYP3A4 si UGT enzime implicate in formarea de metaboliti. Eliminarea este in principal pe cale fecala in 85% si 4% prin urina.
Indicatii si Utilizare
            1. La adulti cuLeucemia mieloida cronica nou diagnosticata cu cromozom Philadelphia pozitiv in faza cronica.
            2. La adulti cu  Leucemie mieloida cronica  faza cronica, faza accelerata sau faza blastica Ph+ cu rezistenta sau intoleranta la terapia anterioara cu imatinib.
            3. La adulti cu Leucemie acuta limfoblastica cromozom Ph+ cu rezistenta sau intoleranta la terapia anterioara.
Dozaj si Administrare
            1. Leucemie mieloida cronica: 100 mg odata pe zi
            2. Leucemie mieloida cronica , faza accelerata, sau faza blastica sau LAL Ph+ doza recomandata este de 140 mg/zi.
Se administreaza oral cu sau fara alimente. Pentru a minimaliza riscul expunerii cutanate, comprimatele filmate nu trebuie sfărâmate sau tăiate, ele trebuie înghiţite întregi. Comprimatele se pot administra cu sau fără alimente şi trebuie administrate constant dimineaţa sau seara.
Modificarea dozei
Administrarea concomitenta de inductori puternici de CYP3A4 scad concentratia plasmatica a Dasatinibului si trebuie evitate(dexamethasone, phenytoin, carbamazepine, rifampicin, rifabutin, phenobarbital).
Administrarea concomitenta de inhibitori puternici de CYP3A4(ketoconazole, itraconazole, clarithromycin, atazanavir, indinavir, nefazodone, nelfinavir, ritonavir, saquinavir, telithromycin, and voriconazole) pot creste concentratia plasmatica a dasatinib.
Forma de prezentare
Tablete de 20 mg, 50 mg, 80 mg, 100 mg, si 140 mg.
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si precautii
            Mielosupresia: Pot apare trombocitopenie severa, neutropenie severa si anemie severa ce poate necesita reducerea sau intreruperea dozei. Se recomanda monitorizarea prin hemograma completa regulat.
            Evenimente datorate sangerarilor(majoritatea asociate cu trombocitopenie severa): Hemoragii gastro-intestinale si SNC, inclusiv fatale au fost raportate. Hemoragiile severe pot necesita intreruperea tratamentului si administrarea de sange. Se utilizeaza Sprycel cu atentie la pacientii care necesita medicatie ce inhiba functia plachetara sau anticoagulante.
            Retentia de fluide: Spricel se asociaza cu retentia de fluide uneori severa, inclusiv ascita, edeme, efuziuni pleurale si pericardice.
            Prelungirea intervalului QT  poate apare in timpul tratamentului cu dasatinib sau  poate accentua unul preexistent. Trebuie administrat cu atentie la pacientii care au hipokaliemie, hipomagnezemie, pacientii cu prelungire congenitala de QT. Se recomanda corectarea hipokaliemiei si hipomagnezemiei.
            Insuficinta cardiaca congestiva, Disfunctie ventriculara stanga si Infarct miocardic:. se recomanda monitorizarea atenta a pacientului pentru semne sau simptome de disfunctie cardiaca(FEVS) si se trateaza prompt.
            Afectare fetala poate apare cand se trateaza femeile gravide. Femeile trebuie sa evite sa ramina gravide in timpul tratamentului cu Dasatinib.
Reactii Adverse
Cele mai frecvente reactii adverse(>10%) la pacientii cu LMC nou diagnosticati sunt: mielosupresia, retentia de fluide, diareeia, cefalee, durere musculoscheletala si rash.
Cele mai frecvente reactii adverse (>20%) la pacientii cu rezistenta sau intoleranta la Imatinib sunt: mielosupresia, retentia de fluide, diaree, cefalee, dispnee, rash tegumentar, oboseala, greturi si hemoragie.
Utilizare in situatii speciale
Insuficienta hepatica:
Se utilizeaza cu atentie la pacientii cu insuficienta hepatica.
Nu se recomanda ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta hepatica.
Insuficienta renala
Nu se recomanda reducerea dozei in caz de insuficienta renala deoarece mai putin de 4% din dasatinib se elimina renal.
16 09 2019