Sinonim (e): DIC,   DTIC
Denumire comercială comună : Dacarbazină
Clasificare: agent alchilant
Mecanism de acțiune:
Dacarbazina este un analog structural al imidazol carboxamidei, un precursor purinic.
Dacarbazină sufera activare via citocromul P450, în ficat la compusul reactiv, carboxamidă methyltriazenoimidazole (MTIC). Citotoxicitatea MTIC este considerat a fi în primul rând datorită formării de ioni de methylcarbonium care ataca gruparile nucleofile din ADN. Dacarbazină poate inhiba, de asemenea, sinteza ADN si ARN, actionând ca un analog purinic si prin interacțiunea cu gruparile sulfhidril. Atât dacarbazină cat si temozolomida sunt precursori ai MTIC. Dacarbazina
este agent nespecific de faza a ciclului celular si este usor immunosuppresiv.
Farmacocinetica
Nu se administreaza oral din cauza  absorbției variabile si incomplete. Traversarea barierei hematoencefalice  este minima. Se leaga de proteinele plasmatice in <5%.
Se metabolizeaza in principal in ficat, via citocromul CYP1A2 in metaboliti activi(MTIC) si metaboliti inactivi(aminoimidazol carboxamida-AIC). Se elimina in principal pe cale renala, prin secretie tubulara si minor pe cale hepatobiliara si excretie pulmonara. Prin urina se elimina in 20-50% nemodificat si 12-24% ca AIC. Nu exista informatii despre eliminarea pe cale fecala. Timpul de injumatatire este de 5 ore.
Indicatii:
Indicatii primare:
Limfom, Hodgkin
Melanomul malign metastatic
Sarcom de tesuturi moi
Alte indicati:
            Carcinom al insulelor pancreatice
            Carcinom medular al tiroidei
            Neuroblastom
Forma de prezentare
Flacoane cu dacarbazina 100mg ,200mg sau 500 mg. Se pastreaza in frigider si se protejeaza de lumina.
Dacă soluția reconstituită este diluată în continuare în 5% dextroză injectabilă sau perfuzabilă de clorură de sodiu, soluția rezultată poate fi păstrată la 4 ° C timp de până la 24 de ore sau în condiții ambientale normale pentru până la 8 ore.
Administrare si dozaj
a.      direct IV: in cel putin 1 minut injectat in tubul de perfuzie; infuzia intermitenta este mai purin dureroasa decat administrea directa IV.
b.      Infuzie intermitenta: in 1-2 ore in 250-500 SF sau G5% (inainte se administra in 15-30 minute). Infuzia rapida poate determina iritatie venoasa severa. Daca apare iritatie venoasa se rareste ritmul de perfuzie.
Dozaj: a. 850 mg/m2 IV in ziua 1, la 3 saptamini in 500 SF sau G5%                                                                    `
             b. 375 mg/m2 IV in zilele 1 si 15, in 250-500 SF sau G5%
In insuficienta renala si hepatica este necesara ajustarea dozei. Nu exista informatii referitor la aceste aspecte.
Precautii speciale:
Contraindicat la pacientii care au antecedente de reactii de hipersensibilitate la dacarbazine   sau temozolomide.
Atentie: Se recomanda monitorizarea hepatică si renală în timpul terapiei.
Cancerigen: Dacarbazină este cancerigen la animale
Mutagenicitate: Nu există informatii cu privire la mutagenitate în testul Ames și la testele de mutatie in vitro la mamifere.
Fertilitatea: Nu provoacă de obicei disfunctia gonadelor  decat tranzitorie
Sarcina: FDA il include la medicamente permise in Sarcina la Categoria C.
Studiile la animale au arătat riscuri fetale si nu există studii controlate
la femei. Medicamentul trebuie administrat numai dacă beneficiul potential justifică riscul potential pentru făt.
Alăptarea nu este recomandată din cauza secretiei potentiale în laptele matern.
Efecte secundare
1.Greață, vărsături, anorexie si apar la > 90% din pacienții tratati cu dacarbazină. Simptomele gastro-intestinale sunt cele mai frecvente cu doze initiale, cu aparitia tolerantei după primele zile de tratament succesiv, atunci când este administrat medicamentul in schema de 5 zile. Greata si varsaturile sunt de obicei acute ca debut, intense si de scurtă durată, care persistă pentru 1-12 ore. Restrictii de alimente si ingestia de lichide 4-6 ore înainte de tratament a fost recommendata.
 Agenți antiemetici sunt necesari pentru profilaxia si tratamentul G / V. (Vezi protocolul antiemetic) Greata si vărsăturile intratabile care sa necesite întreruperea drogului rareori a aparut.
2.Hepatotoxicitate cu necroză hepatocelulară si/ sau ocluzie vasculară hepatică: Ocluzie vasculară tipica are loc în timpul celui de al doilea ciclu de tratament si poate fi precedată de toxicitate hepatică usoară, tranzitorie după primul ciclu Eozinofilie si infiltrate eozinofilice au fost raportate cu ocluzie vasculară hepatică, ceea ce sugerează că un
mecanism de hipersensibilitate poate fi implicat. Decese din cauza hepatotoxicitatii induse de dacarbazină au fost raportate.
Hepatotoxicitatea poate fi mai frecventa cu combinatiile de chimioterapie. Se recomanda  monitorizarea funcției hepatice în timpul tratamentului.
3 Mielosupresia se manifesta prin leucopenie si trombocitopenie. Leucopenia apare tipic dupa 14 zile de la tratament(10-30 de zile) cu o durata de 7 zile. Trombocitopenia tipic apare la 12-18 ore de la tratament cu o durata de 7 zile.
4. Durere la sediul injectarii: paote fi minimalizata prin administrarea pe cateter central sau prin infuzia de solutie diluata.
5. Manifestari dermatologice: alopecie(1-10%), flush facial, fototoxicitate (care apare la cateva ore de la tratament si dureaza 1-4 zile).
6.Sindrom pseudo-gripal(<10%): febra, mialgii, stare de rau, apar in special dupa doze unice mari la 2-7 zile si dureaza 7-21 de zile.