A fost aprobat initial in SUA in 2004
Descriere
Este un antagonist al factorului de crestere epidermal(EGFR). Erbitux este este u anticorp monoclonal recombinat chimeric uman/soarece care se leaga specific la domeniul extracelular al receptorului factorului de crestere epidermal(EGFR). Receptorul factorului de crestere epidermal(EGFR, HER1, c-ErbB-1) este o glicoproteina transmembranara care este un membru al subfamiliei tip I al receptorului tirozin kinazei care include EGFR, HER2, HER3, si HER4.   EGFR este exprimat in multe epitelii tisulare normale incluzind tegumentul si foliculii pilosi. EGFR este exprimat in multe cancere umane incluzind sfera ORL, colon, rect. Cetuximab se leaga specific la EGFR de pe celulele normale sau tumorale si inhiba competitiv legarea factorului de crestere epidermal(EGF) sau a altor liganzi de pilda factorul de transformare a cresterii alfa. Atat in vitro cat si in vivo s-a aratat ca legarea cetuximab la EGFR blokeaza fosforilarea si activarea kinazelor asociate receptorului, determinind inhibitia cresteriii celulare, inductia apoptozei, scaderea metaloproteinelor matriciale si producerea scazuta a factorului de crestere epidermal(EGF). Trasductia semnalului prin intermediul EGFR determina activarea proteinei k-ras wild-type. Totusi in celulele cu mutatie somatica K-ras activata, proteina k-ras mutanta este permanent activa si pare independenta de reglarea prin EGFR. Studiile in vitro si in vivo au arata ca cetuximab inhiba cresterea si supravietuirea celulelor tumorale care exprima EGFR. Nu s-a observat nicun efect al cetuximabului in tumorile care nu exprimau EGFR.
Timpul de injumatatire al cetuximab este de 112 ore(63-200 ore)
Indicatii
            1. -cancer sfera ORL
                        -carcinom scuamos local sau regional avansat in combinatie cu radioteraapia
                        -carcinom scuamos, boala locoregionala recurenta sau metastatica in asociere cu cura platina si 5 fluorouracil
                        -carcinom scuamos, boala locoregionala recurenta sau metastatica care progreseaza dupa terapia cu platina
            2. Cancer colorectal
                        -cancer colorectal metastatic , K-ras negativ(wilde tipe), EGFR pozitiv
                                    -in asociere cu FOLFIRI ca tratament de linia I
                                    – in combinatie cu irinotecan la pacientii care sunt refractari la chimioterapia pe baza de irinotecan.
                                    – ca agent singur la pacientii care evolueaza sub terapia pe baza de oxaliplatin si irinotecan sau care sunt intoleranti la irinotecan.
Erbitux(cetuximab) nu este indicat in cancerul colorectal cu mutatie K-ras pozitiva.
Erbitux(cetuximab) este indicat numai la pacientii cu mCCR care exprima EGFR si K-ras wilde-type(mutatie negativa). Erbitux nu este eficient la pacientii cu cancer colorectal cu mutatie somatica in codonii 12 si 13(exon2 ) a genei k-ras.
Deoarece expresia EGFR a fost detectata aproape la toti pacientii cu tumori SCCHN pacientii inrolati in studiile clinice din sfera ORL nu au necesitat dovada imunohistochimica a expresiei EGFR. Pacientii inrolati in studiile clinice ale cancerului colorectal au necesitat dovada imunohistochimica a expresiei tumorale a EGFR.
Doza si administrare
Premedicatie cu un antagonist H1(50 mg de difenhidramina) IV cu 30-60 minute anterior de administrarea primei doze
Se administreaza doza initiala 400mg/m2 in infuzie IV de 120 minute urmata de administrare saptaminala de 250mg/m2 in perfuzie IV de 60 minute
Se incepe tratamentul cu Erbitux la 1 saptamina dupa inceperea raqdioterapiei. Se termina tratamentul cu erbitux cu 1 ora de inceperera tratamentului cu platina si 5 fluorouracil si FOLFIRI.
Se reduce ritmul de administrare cu 50% in caz de reactii de infuzie usoare.
Se intrerupe tratamentul cu erbitux in caz de rezctii de infuzie severe.
Se retrage erbitux in caz de rash acneifor sever si persistent. Se reduce doza de erbitux in caz de rash sever recurrent.
Supradozare
O doza maxima de erbitux de 1000mg/m2 a fost administrata la un singur pacient. Nu a fost raportat niciun efect advers.
Forme de prezentare
Flacoane de 100mg/50ml
Flacoane de 200mg/100 ml
Se administreaza la un ritm de infuzie de 10mg/minut.
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si precautii
1. Reactii de infuzie serioase uneori fatale apar la 3% din pacienti: Se stopeaza imediat si se intrerupe permanent erbitux in caz de reactii de infuzie severe.Se monitorizeaza pacientii dupa infuzia cu erbitux.
2. Insufucienta cardiopulmonara si/sau moartea subita au aparut la 2% din pacienti la care s-a asociat radioterapia si la 3% din pacientii la care s-a asociat chimioterapia pe baza de platina si 5 fluorouracil: Se monitorizreaza atent electrolitii(magneziu, potasiu si calciu) in timpul si dupa tramentul cu erbitux.
3. Tocitate pulmonara: Se intrerupe tratamentul cu erbitux daca apar sau se agraveaza simptomatologia pulmonara,.
4. Toxicitate dermatologica: Se limiteaza expunerea la soare. Se monitorizeaza penrtru sechele inflamatorii sau infectioase.
5. Hipomagnezemia: Se monitorizeaza periodic in timpul si cel putin 8 saptamini dupa terminarea tratamentului cu erbitux. Se administreaza electroliti in functie de necesitati.
Ractii adverse
Reactiile adverse cele mai frecvente(> 25%) sunt: reactii adverse cutanate(incluzind rash, prurit, modificari ale unghiilor), cefalee, diaree si infectie.
Utilizare in situatii speciale
Sarcina: se administreaza erbitux numai in cazul in care beneficiul terapeutixc este mai mare ca riscul pentru fat.
Alaptare:se intrerupe alaptatul in timpul administrarii erbitux si 60 de zile dupa tratamentul cu erbitux.