Sinonim: IUPAC; ZD1033; ICI D1033
Denumire comună comerciala: ARIMIDEX
Clasificare: inhibitor de aromataza
Mecanism de actiune:
Anastrozol este un inhibitor reversibil de aromatază nesteroidian(de tip II). Aromataza catalizează treapta finală si de limitare în conversia androgenilor la estrogeni în tesuturile periferice. Acest lucru se întâmplă mai ales în tesutul adipos, dar si în tesuturile normale si maligne mamare si oferă principala sursă de estrogen la femeile aflate la menopauza. Scopul terapiei hormonale in cancerul de san este de a priva celulele tumorale de
estrogeni, care sunt implicate în dezvoltarea sau progresia tumorala. Supresia estrogenica maximă este produss de o doza de 1 mg.
Suprimarea estrogenulului se mentine timp de 6 zile după întreruperea anastrozolului. Diferentele în mecanismul de actiune pot contribui la lipsa aparentă a rezistentei încrucisate între inhibitorii de aromataza steroidieni (de exp, exemestan) si nonsteroidali (de exp, anastrozol si letrozol).
Blocada selectivă marcata a aromatazei nu interferează cu productia de alti steroizi (de exp, corticosteroizi , aldosteron suprarenali) sau hormonul de stimulare tiroidiana(TSH).
Anastrozol nu are activitate progestogenică, androgenică sau estrogenică.
Farmacocinetica:
Absorbtie orală rapida si aproape completa; alimentele reduc rata de absorbtie.
Timpul pina la vârful concentratiei plasmatice este de 2 ore.
Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 40%. Se metabolizeaza în primul rând în ficat, prin intermediul N-dezalchilarii, hidroxilare si glucuronoconjugare in metaboliti inactivi(s) triazol, glucuronizi, hidroxi-anastrozol. Se excreta biliar si excretie renală, biliar in 85% si urinar in 11%. Timpul de injumatatire terminal este de 50 ore (interval, 30-60 h).
Indicatii:
Cancer de sân
Forma de prezentare
Tablete de 1 mg cu anastrozole. Se pastreaza la temperatura camerei.
Dozaj si administrare
Pe cale orala: 1mg(1 tb) PO odata pe zi, pe stomacul gol sau cu alimente.
Nu este necesara ajustarea dozei in caz de insuficienta renala.
In caz de insuficienta hepatica usoara si moderata nu este necesara ajustarea dozelor. La pacientii cu insuficienta hepatica severa nu exista studii referitoare la ajustarea dozei.
Precautii speciale:
Cancerigen: Nu exista informatii.
Mutagenitate: Nu este mutagen în testul Ames si la mamifere în testul de mutatie in vitro.
Fertilitatea: Nu exista informatii.
Sarcina: FDA il include in sarcina la categoria D. Exista dovezi al riscului fetal la om, dar beneficiile prin utilizarea la femeile gravide pot fi acceptabile în ciuda riscului (de exp, este nevoie de medicamentul într-o situatie ce pune viata în pericol sau pentru o boală gravă pentru care medicamente mai sigure nu pot fi utilizate sau sunt ineficiente).
Alăptarea nu este recomandată din cauza secretiei potential în laptele matern.
Efecte adverse
1. Edem periferic la 8-10%
2. Bufeuri la 13-35%
3. Greturi si varsaturi(11-19%)
4. Fracturi la 6-11%, osteoporoza la 7%
5. Hipercolestorlemie la 7%
6. Artralgii/mialgii la 5-36%, cefalee la 9-14%
7. Uscaciunea vaginala la 3%
8. Estrogenul folosit cu anastrozol: se pot utiliza si alte optiuni pentru conditii în care este indicat estrogen. Dacă se utilizează estrogen, se prescrie cea mai mică doză pentru ameliorarea simptomelor, se monitorizeaza pacientul cu atentie si se ia în considerare utilizarea pe termen scurt. În cazul acuzelor vaginale, cum ar fi dispareunia, uscaciunea si disfunctie sexuala, poate fi considerat estrogen sub forma topica. Estring produce un efect local cu niveluri sistemice măsurabile numai pentru primele 24 de ore. Cremă Premarin poate fi folosita, dar poate avea un nivel sistemic variabil legat de absorbtia prin tesuturile vaginale. Ar trebui să fie utilizata doza mai mică pentru ameliorarea simptomelor.