Descriere
Grupa farmacoterapeutică: bifosfonaţi, cod ATC: M05BA06.
Acidul ibandronic aparţine grupului de compuşi bifosfonaţi care acţionează specific asupra osului. Acţiunea lor selectivă asupra ţesutului osos se bazează pe afinitatea mare a bifosfonaţilor pentru masa minerală osoasă. Bifosfonaţii acţionează prin inhibarea activităţii osteoclastelor, deşi mecanismul exact nu este clar încă. In vivo, acidul ibandronic previne distrucţia osoasă indusă experimental prin întreruperea funcţiei gonadale, retinoizi, tumori sau extracte tumorale. Resorbţia osoasă datorată afecţiunii maligne se caracterizează prin resorbţie osoasă excesivă, care nu este echilibrată de sinteză osoasă corespunzătoare. Acidul ibandronic inhibă selectiv activitatea osteoclastelor, reducând resorbţia osoasă şi, astfel, reducând complicaţiile de la nivel osos ale afecţiunii maligne.
După expunerea sistemică iniţială, acidul ibandronic se leagă rapid de os sau este excretat în urină. Nu există nicio dovadă că acidul ibandronic este metabolizat la animale sau la om. Cu toate acestea, după administrarea intravenoasă sau orală, concentraţiile plasmatice iniţiale scad repede, atingând 10% din valorile maxime în 3, respectiv 8 ore. La pacienţii cu metastaze osoase, în cazul în care acidul ibandronic a fost administrat intravenos o dată la 4 săptămâni timp de 48 săptămâni, nu s-a observat acumulare sistemică.
Indicaţii terapeutice
Iasibon fiole este indicat:
– Prevenţia evenimentelor osoase (fracturi patologice, complicaţii osoase care necesită radioterapie sau intervenţii chirurgicale) la pacienţii cu cancer de sân şi metastaze osoase. – Tratamentul hipercalcemiei asociată patologiei tumorale cu sau fără metastaze osoase.
Iasibon comprimate este indicat la pacienţii cu cancer de sân şi metastaze osoase, pentru prevenţia evenimentelor osoase.
Forma de prezentare
Fiole de 1 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă conţine acid ibandronic 1 mg (sub formă de ibandronat de sodiu monohidrat), fiole de 2 ml cu 2 mg si fiole de 6 ml cu 6 mg.
Comprimate cu 50 mg acid ibandronic se recomanda la pacienţii cu cancer de sân şi metastaze osoase, pentru prevenţia evenimentelor osoase.
Doze şi mod de administrare
Injectie
a. La pacienţii cu cancer de sân şi metastaze osoase, doza recomandată pentru prevenţia evenimentelor osoase este de 6 mg, administrată intravenos la intervale de 3-4 săptămâni. Această doză trebuie administrată perfuzabil într-un interval de cel puţin 15 minute. Pentru perfuzie, conţinutul flaconului (flacoanelor) trebuie adăugat numai la 100 ml soluţie izotonă de clorură de sodiu sau la 100 ml soluţie de glucoză 5 %.
b. Tratamentul hipercalcemiei asociată patologiei tumorale. Înainte de tratamentul cu Iasibon, pacientul trebuie rehidratat adecvat cu clorură de sodium 0,9%. În acest scop, conţinutul flacoanelor trebuie adăugat la 500 ml soluţie izotonă de clorură de sodiu (sau la 500 ml soluţie glucoză 5 %) şi administrat perfuzabil în decurs de peste două ore.
Trebuie avute în vedere severitatea hipercalcemiei, precum şi tipul de tumoră. În general, pacienţii cu metastaze osoase osteolitice necesită doze mai mici faţă de pacienţii cu hipercalcemie prin mecanism umoral.
-La majoritatea pacienţilor cu hipercalcemie severă (calcemia corectată cu albumină* ≥ 3 mmol/l sau ≥ 12 mg/dl), doza unică adecvată este de 4 mg.
-La pacienţii cu hipercalcemie moderată (calcemia corectată cu albumină* < 3 mmol/l sau < 12 mg/dl), doza eficace este de 2 mg.
În majoritatea cazurilor, o calcemie crescută poate fi redusă la valorile normale în decurs de 7 zile. Pentru dozele de 2 mg şi 4 mg, timpul median de recădere (revenirea calcemiei corectate cu albumină peste 3 mmol/l) a fost de 18-19 zile pentru doze de 2 mg şi 4 mg. Pentru doza de 6 mg, timpul median de recădere a fost de 26 zile.
Pacienţi cu insuficienţă hepatică. Nu este necesară ajustarea dozei.
Pacienţi cu insuficienţă renală Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară (Clcr ≥50 şi < 80 ml/min.
La pacienţii cu cancer de sân şi metastaze osoase trataţi pentru prevenţia evenimentelor osoase, având insuficienţă renală moderată (Clcr ≥30 şi < 50 ml/min) sau insuficienta renala severa(CL Cr < 30 ml/min) se recomanda:
Cl la creatinina
|
Doza/timp de perfuzie
|
Volumul perfuziei
|
> 50 si < 80
|
6mg/15 minute
|
100 ml
|
>30 si < 50
|
4 mg/1 ora
|
500ml
|
< 30
|
2 mg/1ora
|
500ml
|
Oral
Comprimatele se recomanda la pacienţii cu cancer de sân şi metastaze osoase, pentru prevenţia evenimentelor osoase. Doza recomandata este de 1 comprimat(50mg) pe zi cu cel putin 30 minute inainte de mese. Se ia cu apa plata in cantitate de 180 -240 ml si nu se zdrobesc iar apoi timp de 60 minute pacientul trebuie sa stea culcat in pat. La pacientii cu insuficenta renala usoara nu este necesara ajustata doza. La pacientii cu insuficienta renala moderata( Cl.Cr >30ml si < 50 ml) se recomanda 1 comprimat la 2 zile. La pacientii cu insuficienta renala severa(Cl.Cr. <30 ml/min) se recomanda sa se administreze 1 cp/saptamina. La pacientii cu insuficienţă hepatică nu este necesară ajustarea dozei.
Contraindicaţii
Hipocalcemie
Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi. La pacienţii cu hipersensibilitate cunoscută la alţi bifosfonaţi, este indicată prudenţă.
Iasibon nu se administrează la copii.
Atentionari si precautii
La pacienţii trataţi cu Iasibon, se recomandă ca funcţia renală, calcemia, fosfatemia şi magnezemia să fie monitorizate.
Înainte de începerea terapiei cu Iasibon pentru metastaze osoase, hipocalcemia sau alte tulburări ale metabolismului osos şi mineral trebuie tratate eficient.
La toţi pacienţii este important aportul adecvat de calciu şi vitamina D. În cazul în care aportul din dietă este inadecvat, pacienţilor trebuie să li se administreze suplimente cu calciu şi/sau vitamina D.
Osteonecroza maxilară, în general, asociată cu extracţia dentară şi/sau infecţii locale (inclusiv osteomielită) a fost raportată la pacienţii cu cancer, care au primit regimuri terapeutice care au inclus, în principal, bisfosfonaţi administraţi intravenos. Majoritatea pacienţilor au primit, de asemenea, chimioterapie şi corticosteroizi. Osteonecroza maxilară, a fost, de asemenea, raportată la pacienţii cu osteoporoză trataţi cu bisfosfonaţi oral.
În timpul tratamentului, aceşti pacienţi trebuie să evite intervenţiile stomatologice invazive, dacă este posibil. La pacienţii la care apare osteonecroză maxilară în timpul tratamentului cu bisfosfonaţi, chirurgia dentară poate amplifica această stare. În cazul pacienţilor care necesită intervenţii dentare, nu există date disponibile pentru a sugera că întreruperea tratamentului cu bifosfonaţi reduce riscul osteonecrozei maxilare.
Sarcina şi alăptarea
Iasibon nu trebuie utilizat în timpul sarcinii.
Nu se ştie dacă acidul ibandronic este excretat în laptele matern. Iasibon nu trebuie utilizat în timpul alăptării.
Reacţii adverse
Tratamentul a fost cel mai frecvent asociat cu creşterea temperaturii corporale. Ocazional, s-a raportat sindromul pseudo-gripal manifestat prin febră, frisoane, dureri osoase şi/sau musculare. În majoritatea cazurilor, nu a fost necesar tratament specific, iar simptomele au dispărut după câteva ore sau zile. Frecvent, excreţia renală de calciu scazută este însoţită de scăderea fosfatemiei, care nu necesită măsuri terapeutice. Calcemia poate să scadă până la valorile din hipocalcemie.