Abiraterone(Zytiga)

 

A fost aprobat in SUA in anul 2011.

Descriere

Zytiga este un inhibitor de CYP17. Abiraterone acetate(Zytiga) este convertit in vivo la abiraterone, un inhibitor biosintetic de androgen care inhiba 17 alfa-hidroxilaza/C17,20-lyaza(CYP17). Aceasta enzima este exprimata in testicul, suprarenala si tesutul tumoral prostatic si este necesara pentru biosinteza androgenilor. CYP17 catalizeaza doua reactii secventiale: 1). conversia pregnenolonului si progesteronului la derivati 17alfa-hidroxi prin actiunea 17 hidroxilazei si 2). formarea ulterioara de dehidroepiandrosteron(DHEA) si androstenedione prin actiunea C17,20 lyazei. DHEA si androstendione sunt androgenii si precursori de testosteron. Inhibitia  CYP 17 prin abiraterone acetate poate determina o productie crescuta de mineralocorticoizi de catre suprarenale. Carcinomul prostatic sensibil la androgeni raspunde la tratamentul care scade nivelul androgenului. Terapia de deprivare androgenica ca de pilda agonisti GnRH sau orhiectomia scad productia androgenica in testicule dar nu afecteaza productia de androgeni de catre suprarenale sau din tumora. Zytiga a scazut testosteronul seric si alti androgeni la pacientii cu cancer de prostata. Nu este necesar monitorizarea nivelului testosteronului pentru a aprecia eficienta tratamentului cu Zytiga. Dupa administrarea abirateron excretia se face in 88% prin fecale si 5% prin urina.

Indicatii si Utilizare

ZYTIGA este indicat în asociere cu prednison sau prednisolon în:

  1. tratamentul neoplasmului de prostată metastatic rezistent la castrare, la bărbaţii adulţi care sunt asimptomatici sau uşor simptomatici după eşecul terapiei de privare de androgeni şi la care chimioterapia nu este încă indicată din punct de vedere clinic.
  2. tratamentul neoplasmului de prostată metastatic rezistent la castrare, la bărbaţii adulţi a căror boală a evoluat în timpul sau după administrarea unei scheme de tratament chimioterapic pe bază de docetaxel.

Dozaj si Administrare

Doza recomandata: Zytiga  1000 mg(4 tablete de 250 mg)  odata pe zi in asociere cu prednison 5 mg de 2 ori pe zi. Zytiga trebuie sa fie luata pe stomacul gol. Se ia cu 2 ore inainte de mancare si se maninca la 1 ora dupa administrarea medicamentului. Tabletele trebuie inghitite intregi cu apa. Nu se amesteca si nu se zdrobesc tabletele. Castrarea medicală cu analogi LHRH trebuie continuată în timpul tratamentului cu abirateronum.  Nu se administrează cu alimente (prezența acestora crește expunerea sistemică la abirateron)

Pentru pacientii cu insuficienta hepatica (Child-Pugh clasa B) se reduce doza de inceput la 250 mg odata pe zi.

Pentru pacientii care dezvolta hepatotoxicitate in timpul tratamentului se intrerupe Zytiga pina la recuperare. Retratamentul poate fi initiat la o doza redusa. Zytiga se retrage daca pacientul dezvolta hepatotoxicitate severa.

Forma de prezentare

Tablete de 250 mg.

Contraindicatii

Zytiga este contraindicat la femeile care sunt sau pot deveni gravide.

Atentionari si Precautii

1.Poate produce exces de mineralocorticoizi ceea ce determina hipertensiune arteriala, hipokaliemie si retentie de fluide. Se utilizeaza cu atentie la pacientii cu istoric de boala cardiovasculara. Se recomanda monitorizarea TA, potasemiei si retentiei de fluide cel putin lunar. Se trateaza hipertensiunea arteriala si se corecteza hipokaliemia. Co-administrarea de corticosteroizi suprima ACTH determinind reducerea incidentei si severitatii acestor reactii adverse.

2.Insuficienta adrenocorticala Se recomanda monitorizarea semnelor si simptomelor de insuficienta adrenocorticala. Doza de corticosteroid poate fi crescuta inainte, in timpul si dupa situatii de stres.

3.Hepatotoxicitate: Cresteri ale enzimelor hepatice au condus la intreruperea drogului, modificarea dozei sau retragerea medicamentului. Se recomanda monitorizarea functiei hepatice si se modifica, intrerupe sau retrage Zytiga in functie de gradul de alterare al functiei hepatice.

4.Efectul alimentelor: Zytiga trebuie luata pe stomacul gol. Expunerea (aria de sub curba) abirateronului creste pina la de 10 ori cind abiraterone acetate este luat cu alimente.

Reactii Adverse

Reactiile adverse cele mai frecvente(>10%) sunt oboseala, tumefactia articulatiilor, edeme, senzatia de “calduri”, diaree, varsaturi, tuse, hipertensiune, dispnee, infectii ale tractului urinar, echimoze.

Cele mai frecvente anomalii de laborator(> 20%) sunt anemie, fosfataza alcalina crescuta, hipertrigliceridemie, limfopenie, hipercolesterolemie, hiperglicemie, GOT si GPT  crescute, hipofosfatemie, hipopotasemie.

Utilizare in situatii speciale

Insuficienta hepatica

Nu se utilizeza Zytiga la pacientii cu insuficienta hepatica severa(Child-Pugh Clasa C). La pacientii cu insuficienta hepatica usoara (Child-Pugh Clasa A) nu se recomanda ajustarea dozei. La pacientii cu insuficienta hepatica moderata(Child Pugh Clasa B ) se recomanda reducerea dozei la 250 mg odata pe zi.

Insuficienţă renală

Nu este necesară ajustarea dozei pentru pacienţii cu insuficienţă renală. Cu toate acestea, nu există experienţă clinică la pacienţii cu neoplasm de prostată şi insuficienţă renală severă. Se recomandă prudenţă la aceşti pacienţi

15 09 2019