Mesaje importante:
–  Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru sănătatea omului.
– Desi unele vitamine si minerale ajuta la contracararea efectului de deteriorare a celulelor, acest lucru nu înseamnă că ele previn cancerul.
– Vitaminele si suplimentele minerale sunt mai susceptibile de a reduce riscul de cancer la persoanele care nu au suficient un anumit nutrient si, prin urmare, au nevoie de mai mult pentru a corecta deficienta lor. Oamenii care mananca bine si obtin suficiente elemente nutritive nu pot beneficia si ar putea fi afectate prin administrarea de suplimente alimentare.
– Discutati cu medicul dumneavoastră sau un nutritionist/dietetician înainte de administrarea de vitamine sau minerale pentru a preveni cancerul.
Despre vitamine și minerale
Organismul uman  are nevoie de vitamine si minerale pentru a putea îndeplini functiile esentiale: crestere, dezvoltare si reparare. Cercetarile dacă acestea previn cancerul continuă, cu rezultate mixte.
Vitaminele de care are nevoile organismul uman includ:
– Vitamina A                 – Vitamina D
– Tiamina                      – Vitamina E
– Riboflavina                 – Vitamina K
– Acidul folic                 – Niacina
– Vitamina B6               – Acid pantotenic
– Vitamina B12             – Biotina
– Vitamina C
Minerale de care are nevoie organismu luman includ:
– calciu
– Chromiu
– Cupru
– Iod
– Fier
– Mangan
– Magneziu
– Potasiu
– Seleniu
– sodiu
– Zinc
Antioxidanti si prevenirea cancerului
Toate celulele din organism sunt expuse la oxidanti, care sunt substante ce pot leza celulele si pot provoca cancer si alte boli. Fumul de tigara si un gaz denumit ozon sunt exemple de oxidanti. Vitaminele, mineralele si alte elemente nutritive care ajuta la protejarea organismului împotriva afectarii celulare se numesc antioxidanti. Este posibil ca adaugarea de antioxidanti la dieta sa poata reduce riscul de boli, inclusiv a cancerului.
Vitaminele, mineralele si alte elemente nutritive, care sunt antioxidanti includ:
– Vitamina E
– Vitamina A si carotenoizi. Acestea sunt substante care dau fructelor si legumelor o culoare portocalie sau galbena, cum ar fi beta-carotenul si licopenul; carotenoidele permit organismului de a face vitamina A.
– Vitamina C
– Seleniu
– Alte produse chimice de plante, cum ar fi flavonoidele se gasesc in fructe de padure, broccoli, ceai si ciocolata neagra.
Desi studiile de laborator au aratat ca mai multi antioxidanti pot incetini sau ajuta la prevenirea cancerului, nu este încă clar dacă o fac de fapt, la oameni.
Rezumatul studiilor clinice care au implicat vitamine și minerale
O revizuire a studiilor de cercetare la oameni, arată următoarele:
Beta caroten. Doze mari de suplimente continând beta-caroten nu pare sa previna cancerul. În studiile la actuali si fosti fumatori, suplimentele de beta-caroten in doze mari, de fapt, au crescut riscul de cancer pulmonar.
Vitamina C. Desi unele studii de cercetare arată că doze mari de vitamina C in dieta sunt asociate cu un risc mai mic de cancer la stomac, rezultatele nu au fost consisitente.
Vitamina E. Un studiu clinic mare numit Trial de Prevenire a Cancerului prin Seleniu si Vitamina E (SELECT) a testat relatia dintre vitamina E si cancerul de prostata. Rezultatele au aratat ca seleniul si vitamina E, administrate singure sau împreună pentru o medie de cinci ani, nu a prevenit cancerul de prostata. În 2011 datele actualizate din studiu au aratat ca participantii care au luat numai vitamina E au avut un risc crescut pentru cancerul de prostata, comparativ cu cei care au luat o pastila inactiva(placebo).
Seleniu. După cum s-a mentionat mai sus, seleniu a fost studiat pentru prevenirea cancerului. Cu toate acestea, într-un studiu al cancerului de piele, suplimentele de seleniu nu a prevenit aparitia celui de al doilea cancer de piele la persoanele care au avut deja un cancer de piele, dar a redus noile cazuri de cancer de prostata, pulmon si colorectal. În unele studii, suplimentarea cu seleniu a fost asociat cu un risc crescut de diabet zaharat, astfel încât trebuie să fii precaut cu privire la vedere suplimentele care contin seleniu.
Studiile de prevenire a cancerului prin  suplimentare cu Vitamine si Minerale
Cateva studii au examinat dacă administrarea de multivitamine reduce riscul de cancer. În general, studiile nu au demonstrat o protectie. Exceptia este un studiu care a aratat ca la oamenii care au luat multivitamine mai mult de 10 ani s-a redus formarea polipilor. Deoarece polipii sunt asociati cu riscul de cancer colorectal, acest studiu sugereaza ca multivitaminele ar putea reduce riscul de cancer colorectal. Dar acestea sunt date greu de interpretat, deoarece, de obicei, oamenii cei mai sanatosi care sunt inclusi in programul de screening al cancerului sunt, de asemenea, oamenii care iau multivitamine.
Initiativa de Sanatate a Femeilor{Women’s Health Initiative (WHI)}.  WHI a fost un studiu mare la femei care sunt la menopauza si au fost în general bine hrănite. O parte a studiului a testat daca suplimentele zilnice de calciu si vitamina D ar putea preveni cancerul colorectal. Aceste substante nutritive au fost testate împreună, deoarece vitamina D este necesara pentru absorbtia calciului de către organism. După cel putin sapte ani, cercetatorii au descoperit ca suplimentele cu calciu si vitamina D nu a avut nici un efect asupra numărului de cazuri noi de cancer colorectal.
Studii acid folic. Acidul folic este o descriere generică a unei vitamine B, care se gaseste in alimente precum frunze, legume verzi, fructe, fasole si mazăre uscata. Acidul folic este o forma de folat făcut în laborator, care se gaseste in suplimentele si produsele alimentare fortificate, cum ar fi painea si cerealele. Studiile arata ca persoanele cu un nivel scazut de acid folic au un risc crescut de cancer de san, colon si pancreas. Acidul folic poate contracara, de asemenea, cresterea numarului de cancere legate de consumul de alcool. Până în prezent, studiile la oameni nu au demonstrat o relatie intre acidul folic si prevenirea cancerului.
Vitamine, Minerale si Supravituirea
Toti oamenii, inclusiv cei cu cancer si supravietuitorii de cancer au nevoie de vitamine si minerale, indiferent dacă acestea previn sau nu cancerul. O dieta echilibrata poate oferi toate vitaminele si mineralele de care are nevoie organismul uman. Dacă alegeti să luati suplimente alimentare, discutati cu medicul dumneavoastră, pentru că unele suplimente pot interfera cu tratamentul cancerului. În plus, luarea unor vitamine si minerale în cantităti mari poate fi periculosa.
Multi supravietuitorii de cancer doresc informatii despre o alimentatie sanatoasa si utilizarea de suplimente de vitamine si minerale pentru a ajuta la scaderea riscului de recidiva a cancerului sau de a preveni un al doilea cancer. Cu toate acestea, în studiile efectuate pana în prezent, nu există dovezi clare că o anumita vitamina sau mineral ajută la prevenirea reaparitei cancerului sau aparitia celui de al doilea cancer. O parte din motivele pentru acestui lucru poate fi istoriile diferite de sanatate si obiceiurile diferite în ceea ce priveste hrana, consumul de tutun si exercitii fizice.
Recomandări dietetice pentru supravietuitorii de cancer sunt similare cu cele pentru populatia generală si includ renuntarea la fumat, evitarea cresterii în greutate, activitate fizica zilnica, limitarea alcoolului si alimentatia pe baza de plante.