Mesaje importante:
– Dacă vi se administrează tratament antincanceros sau in timpul recuperarii de la tratamentul cancerului, trebuie să luati măsuri de precautie suplimentare pentru a vă proteja de boli datorate alimentelor(toxiinfectii alimentare), care pot fi grave sau chiar mortale.
– Anumite alimente sunt mult mai susceptibile de a provoca boli decât altele, cum ar fi fructele si legumele crude, carnea cruda sau insuficient preparata, fructele de mare crude(creveti, languste, stridii, homari, crabi, langustine, scoici, sepii, caracatite) si produse lactate nepasteurizate.
– Există mai multe modalitati de a preveni boli grave datorate alimentelor, incluzand practicarea sigurantei alimentare si cunoscand simptomele ar trebui să apelati la medicul dumneavoastră imediat.
Siguranta alimentară este importanta pentru oameni, atât în timpul cat si după tratamentul cancerului. Cancerul si tramentul cancerului, cum ar fi chimioterapia, radioterapia si transplantul cu celule stem, de multe ori slăbesc sistemul imunitar, ceea ce face mai greu pentru organismu sa se protejeze de bolile datorate alimentelor, de asemenea, denumite si intoxicatii alimentare. Bolile datorate alimentelor, care este cauzata de consumul de alimente ce contin bacterii dăunătoare, paraziti sau virusuri, pot fi severe si uneori mortale.
Discuta cu medicul care te trateaza referitor la manipularea, prepararea si stocarea alimentelor si ce alimente ar trebui să eviti. Intreaba de asemenea cât timp trebuie să luati măsuri de precautie alimentare si cand ve-ti fi capabil să mănncati anumite alimente din nou.
Alimente care trebuie evitate
Unele alimente au un risc mai mare de a se contamina cu bacterii, cum ar fi Listeria, E. coli, Salmonella, Campylobacter, Vibrio, Toxoplasma(un parazit).
Acestea includ:
– fructe si legume proaspete nespalate, legume cu frunze în special, care poate ascunde murdăria si alti contaminanti
– varza proaspata
– carne de vită cruda sau insufficient prparata, în special carne de vită, sau alte tipuri de carne cruda de animal sau pasare sau carne insuficient preparata.
– hot dog reci(care nu sunt proaspeti) sau carne de mezeluri, inclusiv salam uscat neprelucrat termic. Intotdeauna prelucreaza termic sau reîncălzeste aceste alimente până când acestea fierb.
– pateu desfacut si tinut la frigider
– crustacee crude sau insuficient prelucrate termic, cum ar fi stridiile. Aceste alimente pot transmite virusul hepatitei A si ar trebui să fie fierte bine pentru a distruge virusul.
– peste afumat
-unele tipuri de peste, atât crude cat si fierte, deoarece pot contine niveluri ridicate de mercur
– Sushi(peste crud cu orez acrit cu otet) si sashimi(fructe de mare cu ridichie alba). Peste congelat comercial, în special cel cu eticheta “sushi-grad” sau “sashimi grad,” este mai sigur decât alti pesti, dar discutati cu medicul dumneavoastră înainte de a-l mânca.
– băuturi nepasteurizate, cum ar fi sucurile de fructe nepasteurizate, lapte crud (inclusiv iaurt crud) sau cidru
– brânzeturi moi din lapte nepasteurizat, branza cu mucegai albastru-, Brie, Camembert, feta, branza de capra.
– ouă insuficient prelucrate termic, cum ar fi oul fiert moale, oua crude, nepasteurizate; sau alimente făcute cu ou crud, cum ar fi aluatul de casa si maioneză de casă
– salate cu ou, sunca, pui, fructe de mare
Pasi simpli pentru siguranta alimentară
Gânditi-vă la sursa de apa. Unele surse de apă, cum ar fi apa de fantana pot contine bacterii sau substante chimice potential daunatoare. Apa de la robinet furnizata de comunitate este buna pentru persoanele sănătoase, dar nu este testata pentru sigurantă persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Un filtru de apă care îndepărtează sporii si chisturile, precum si urmele organice si de metale grele, este recomandat pentru apa folosita la prepararea hranei si a apei de băut. Multe tipuri de aceste filtre sunt de vanzare in magazine.
Mancarea din Magazin. Nu cumparati alimente depozitate sau expuse într-o zonă murdara. În plus, nu cumparati fructe sau legume zdrobite sau deteriorate sau cutii care au fisuri, urme de lovituri, sau umflaturi. Alimentele care se pot strica la sfârsitul cumpărăturilor le stochezi într-un răcitor în drum spre casă.
Prepara si curata cu grijă. Se clătesc fructele si legumele proaspete, inclusiv cele cu eticheta “organic”, cu apă curentă si se usuca cu un prosop curat sau un prosop de hârtie. De asemenea, curătati partea de sus a cutiilor înainte de a le deschide. După prepararea hranei, spălati-vă pe mâini timp de 20 de secunde cu apă caldă si săpun, acordând o atentie deosebită zonelor dintre degete si sub unghii. Curătati ustensile si vasele cu apă caldă si săpun si dezinfectati bucataria folosind o lingurită de hipoclorit, fara parfum amestecat cu un litru de apa.
Prevenirea contaminarii încrucisate. Păstrati carnea de animal si de pasăre, peste si sau sucul lor, departe de alte produse alimentare, deoarece bacteriile se pot răspândi, provocând contaminarea încrucisată. Spălati toate elementele pe care le utilizati pentru prepararea alimentelor crude, inclusiv ustensile, tocator, înainte de a le utiliza pentru alte produse alimentare sau preparate din carne. Este ideal sa existe un set de tăiere pentru pregătirea carnii de animal si de pui nepreparată termic care sa nu fie folosit pentru fructe legume, sau alte alimente crude. Nu clătiti carne cruda sau de pasare, deoarece se pot răspândi bacteriile la suprafetele din apropiere.
Preparati alimentele la temperatura corecta. Folositi un termometru alimentar pentru a verifica temperatura internă din carne în conditii de siguranttă. De exemplu, un hamburger trebuie fiert cel putin mediu (70oC).
Refrigerati alimentele imediat. Bagati la frigider sau congelator alimentele perisabile în termen de două ore de la preparare sau cumparare (mai devreme în vreme caldă). Prelucrarea termica buna distruge bacteriile, dar bacteriile pot creste pe mancare gatita, dacă este lăsată prea mult timp nebagata la frigider.
Dezghetati alimentele în mod corespunzător. Se decongelează alimentele congelate în frigider, la temperatura camerei. Puteti, de asemenea, dezgheta alimentele în apă rece frecvent schimbata sau în cuptorul cu microunde, dar gatiti-le de îndată ce se dezgheata.
Aruncati alimentele vechi. Măncati alimente conservate si ambalate înainte de data de expirare. Consuma mancarea din frigider în termen de trei-patru zile de la deschidere. După acest timp, arunca mâncarea. Chiar dacă mâncarea nu miroase sau nu arata stricat, încă poate fi nesigura. Unele bacterii, cum ar fi Listeria, poate creste chiar si pe produsele alimentare depozitate în frigider, dacă acestea sunt păstrate prea mult timp.
Luati măsuri de precautie atunci când nu mănâncă acasa. La restaurante, bufete si baruri evita salatele, unde alimentele stau pentru o lungă perioadă de timp si vin în contact cu mai multe persoane. Alimentele pot deveni contaminate atunci cand cineva infectat cu un virus, de multe ori un norovirus, sau un alt “germene” o maipuleaza. Dacă luati mancare de acasă, trebuie pusa intr-un recipient pe care-l folosisi numai dumneavoastra.
Simptomele de boala datorita alimentelor(toxiinfectie alimentara)
Simptomele de boala alimentara difera în functie de agentul patogen care provoacă boala. Cel mai adesea, simptomele sunt ca cele din gripa cu simtome digestive:
– Diaree
– durere de stomac sau crampe
– Greată
– Vărsături
– Febră
Uneori pot fi prezente o durere de cap si dureri musculare. E. coli, de obicei, nu cauzeaza febra iar diareea de multe ori este hemoragica.
Momentul în care apar simptomele poate varia foarte mult, de la cateva ore la 10 zile dupa consumul de produse alimentare, sau chiar mai târziu. Cu Listeria, simptomele pot apare si dupa câteva săptămâni. Dar cele mai multe boli datorate alimentelor debuteaza cu senzatie de rău din prima sau a doua zi după infectare.
Când bănuiti boala datorata alimentelor(toxiinfectie alimentara)
Sunati-vă medicul dumneavoastră imediat, dacă credeti că aveti o toxiinfectie alimentara pentru ca tratamentul precoce este important. Beti multe lichide pentru a rămâne hidratat. Păstrati alimentele suspectate sau materialele de ambalare a alimentului pentru a fi examinate. Dacă v-ati imbolnavit ca urmare a consumului de alimente intr-un loc public, apelati la departamentul local de sănătate. Prin raportare, s-ar putea ajuta la prevenirea altor persoane de a se imbolnavi.