Mesaje importante:
– Caloriile vin sub forma de macronutrienti, incluzand grăsimi, glucide si proteine. Cele mai multe alimente ofera un amestec de macronutrienti.
– Studiile clinice si alte studii asociate examinează dacă macronutrienti, pe care oamenii le mananca,  afecteaza in timp riscul de cancer.
– Factorii care contribuie la echilibrul energetic, cum ar fi activitatea fizica si dieta, de asemenea, joaca un rol important in prevenirea cancerului. Dezechilibru energetic, sau a manca si a bea mai mult decat organismul tau are nevoie, este asociat fie cu obezitatea sau cu nutritia inadecvată.
Găsirea asocierii dintre nutrienti si cancer
Produsele alimentare, incluzand carnea, produse lactate, cereale, fructe si vegetale, grăsimi si legume(fasole) alcătuiesc principalele alimente ale dietei dumneavoastră. Substantele nutritive din alimente, pe care organismul uman le transformă în energie sunt numite macronutrienti. Acestea(macronutrientii) includ grasimile, carbohidratii si proteinele. Alcoolul este de asemenea considerat un macronutrient desi nu este nevoie de el pentru a supravietui.
Multe alimente si nutrienti au fost mult timp studiate pentru prevenirea cancerului, dar găsirea unei legături între un produs alimentar specific sau macronutrienti si cancer este dificila. Există multe provocări, incluzand:
– alimentele contin mai multe componente, macronutrienti, micronutrienti (vitamine si minerale) si non-nutrienti (fitonutrienti din plante, cum ar fi beta-caroten), care ar putea contribui la prevenirea cancerului.
– Cei mai multi oameni mânanca si beau o varietate de alimente, creând interactiuni care sunt provocatoare pentru a le studia.
– Uneori, macronutrienti au efecte diferite asupra organismului, în functie de cât de mult ati mâncat sau băut  nutrientul respectiv si dacă mănânci mai mult sau mai putin decât are nevoie organismul dumneavoastră.
– Unele cercetari arata ca prepararea alimentului poate influenta riscul sau beneficiile unui produs alimentar. De exemplu, prăjirea unui pui in grasime sau prepararea fasolii cu untură adaugă grăsimi suplimentare si ar putea influenta echilibrul energetic general.
Alimentele si conexiunea cu cancerul
Aici este ceea ce se stie despre anumite alimente si macronutrieti si conexiunea lor cu cancerul:
Fructe si legume. Fructele si legumele probabil protejeaza împotriva mai multor tipuri de cancer, incluzand cavitatea bucala, faringele, laringele, esofag, stomac, plămâni, pancreas si prostată, potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului (AICR) și Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului (WCRF). Gradul protectiei si cum actioneaza continuă să fie cercetate.
Fibre dietetice. Fibrele sunt un termen pentru compusii din plante care nu sunt digerati de organism. Ele provin de la stratul exterior al cerealelor si se găseste în fructe, legume, leguminoase si nuci. Fibrele ajuta prin marirea de volum  a scaunului si pentru a mobiliza alimentele mai repede prin tubul digestiv. Studiul AICR / WCRF a constatat că produsele alimentare care contin fibre, cum ar fi painea din cereale integrale si paste, ovăz, legume, vegetale si fructe sunt asociate cu un risc redus de cancer, în special cancer colorectal.
Institutul de Medicina (OIM) Alimentatie și Nutritie  recomanda ca femeile cu varsta de ≤ 50 sa consume 25 de grame (g), bărbatii 50g si tinerii 38 g de fibre in fiecare zi. Pentru persoanele în vârstă de peste 50 de ani, OIM recomandă ca femeile sa consume 21 g si bărbatii 30 g de fibre in fiecare zi. Aceasta este echivalent cu fibrele care se gasesc intr-o portie din micul dejun bogat in fibre din cereale(6 g-10 g), 5 portii de legume si fructe (15 g- 21 g), o portie de pâine din cereale integrale (2 – 3 g) si ½ de ceasca de fasole(8 -10 g).
Proteine. Carne, peste, crustacee, brânză si ouă sunt principalele surse de proteine ​​animale în cele mai multe diete. Dintre acestea, carne rosie si carne procesata sunt adesea studiate ca factori de risc pentru cancer. Cele mai multe dintre studii sugereaza ca oamenii care mananca mai multa carne rosie sau carne procesata au un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal decat cei care mananca mai putina carne rosie, sau prelucrata. De exemplu, studiul  AICR / WCRF a gasit dovezi convingatoare ca consumul de carne procesată, cum ar fi hot dog, bacon si salam creste sansele de cancer colorectal. Studiul a constatat ca oamenii pot manca pana la 540 g de carne rosie pe saptamana, fara cresterea riscului de cancer. Selectarea carnii slabe este importantă (cum ar fi friptura din muschi sau carne de vită extra macra). Cercetări privind carnea prelucrata arata ca riscul de cancer începe să crească cu fiecare portie.
Produse lactate. Lactatele sunt un grup de alimente variate si sunt, de obicei, o sursa buna de calciu. Multiple studii despre produsele lactate si cancer au demonstrat rezultate contradictorii. Studiul AICR / WTCF a constatat că, probabil, laptele protejeaza impotriva cancerului colorectal si exista dovezi limitate ca laptele protejeaza impotriva cancerului de vezica urinara. De asemenea, studiul a constatat ca dietele bogate in calciu sunt o posibilă cauză a cancerului de prostata.
Alcool. Alcoolul creste riscul mai multor tipuri de cancer: cavitatea bucala, orofaringe, laringe, esofag, gastric.
Echilibrul energetic si cancerul
Echilibrul energetic este ingerarea aproximativ aceleasi cantitati de calorii de care organismul are nevoie pentru a functiona pe tot parcursul zilei si de a participa la orice activitate fizică. Este principala modalitate de a mentine o greutate sanatoasa. Mentinerea unei greutati sanatoase poate fi unul dintre cele mai importante modalităti de a te proteja impotriva cancerului.
Urmand anumite ghiduri dietetice, te ajuta la prevenirea cancerului.
Societatea Americana de Cancer si Institutul American pentru Cercetarea Cancerului au ghiduri dietetice care pot ajuta la prevenirea cancerului. Ghidurile lor sunt similare si includ următoarele:
– Mănâncă o dieta bazata pe plante, cu o mare varietate de fructe si legume.
– Mananca alimente sarace in grasimi.
– Mănâncă alimente cu continut scăzut în sare.
– Obtine si mentine o greutate sanatoasa.
– Fii activ timp de 30 de minute/zi, in majoritatea zilelor saptamanii.
– Consuma alcool cat mai putin sau nu bea deloc.
– Pregăteste si depoziteaza produsele alimentare în conditii de sigurantă.
– Nu folositi tutun, în nicio formă.