Mesaje importante:
– Tratamentul cancerului poate afecta apetitul, obiceiurile alimentare si greutatea, dar este important pentru persoanele cu cancer sa mentina o greutate sanatoasa, sa primeasca substantele nutritive esentiale, si sa ramana la fel de activi fizic pe cat este posibil.
– Dacă aveti dificultăti de a manca din cauza efectelor secundare ale tratamentului cancerului, există modalităti de a face mancarea mai confortabila.
– Cooperarea cu un dietetician/nutritionist poate ajuta sa obtii nutrita de care aveti nevoie.
Tratamentul cancerului afecteaza adesea obiceiurile alimentare ale unei persoane si nevoile nutritionale. Desi este important pentru persoanele cu cancer sa mentina o greutate corporala sanatoasa si sa manance alimente nutritive, efectele secundare ale interventiei chirurgicale, radioterapiei, chimioterapiei pot provoca o persoană să mănânce mai putin si sa piarda in greutate. Pe de altă parte, unele tratamente pot determina cresteri în greutate pentru unii pacienti.
Recomandări de nutritie în timpul tratamentului cancerului
Iată câteva recomandări generale de nutritie pentru persoanele care primesc tratamentul cancerului.
-Mentine o greutate sanatoasa. Pentru multe persoane, acest lucru înseamnă evitarea pierderii in greutate prin aport caloric zilnic suficient. La persoanele care sunt obeze, acest lucru poate însemna pierderea in greutate. Pentru cei mai multi oameni cu cancer, pierderea in greutate ar trebui să fie moderata, ceea ce înseamnă doar 450 g pe saptamana.
– Luati substante nutritive esentiale de care organismul are nevoie, cum ar fi proteine, carbohidrati, fibre, vitamine, minerale, fitonutrienti(cum ar fi carotenoide) si apă.
– Fiti activi atat cat puteti, cum ar fi de exempu efectuarea plimbarii zilnice. Daca stai sau dormi prea mult, s-ar putea pierde masa musculara si creste cantitatea de grasime, chiar daca nu castigi in greutate.
Modalităti de a obtine substante nutritive esentiale si de a mentine o greutate sanatoasa
Consilierea nutritională poate ajuta persoanele cu cancer sa obtina substante nutritive esentiale, cum ar fi proteine, vitamine si minerale în dieta lor si sa mentina o greutate corporala sanatoasa. Adresati-vă echipei de îngrijire a dumneavoastra pentru o trimitere la un dietetician sau nutritionist.
Nutritionistii si alti membri ai echipei de ingrijire lucreaza cu oamenii pentru a raspunde nevoilor lor nutritive. În plus fată de consilierea nutritionala, acestia pot recomanda următoarele:
– suplimente alimentare, cum ar fi multivitamine si calciu
– înlocuirea meselor lichide si băuturilor bogate in nutirenti si a gustarilor
– tuburi de alimentare
-nutritie parenterală, ceea ce înseamnă obtinerea nutrientilor in organism într-o altă modalitate decât prin tractul digestiv; de exemplu, intravenos (IV). Această strategie este pentru cei care sunt foarte subponderali si nu obtin suficiente substante nutritive inainte de interventia chirurgicala pentru cancer, sau pentru cei cărora, tractul digestiv nu functionează bine, pentru că au avut părti din stomac, pancreas sau colon eliminate prin interventii chirurgicale.
Efectele secundare si nutritia
Tratamentul cancerului de multe ori cauzeaza efecte secundare, cum ar fi greata, ulceratii bucale si modificări de gust, care pot face dificil de a mânca sau bea. Urmati aceste sfaturi pentru a vă ajuta să obtineti hrana de care aveti nevoie:
– În cazul în care apa are un gust neplăcut, luati mai multe lichide, din elemente, cum ar fi supa, ceai, lapte sau înlocuitori de lapte, cum ar fi lapte de migdale, sau o băutură sport. Sau aromatizeaza apa prin adăugarea de fructe proaspete taiate.
– În cazul în care produsele alimentare nu au un gust, încercati să le condimentati cu condimente, cum ar fi usturoi, ardei rosu, mărar si rozmarin.
– Mananca mai multe mese mici pe tot parcursul zilei în loc de a încerca să mănânci cantităti mari de alimente la o singura masa.
– În cazul în care carnea nu mai este atragatoare, proteinele le obtineti din alimente cum ar fi peste, albusul de ou, brânză, fasole, sau piureuri cu continut ridicat de proteine.
– Mesteca menta, guma de mestecat, sau încercati citrice proaspete, dacă aveti un gust metalic în gură. Vă spălati pe dinti înainte de a mânca, folosind ustensile din plastic si gătiti în vase de sticlă.
-Dacă aveti ulceratii la nivelul gurii sau o infectie gingivala, folositi un blender pentru a face legumele si carnea omogena. Încercati stoarcerea fructelor sau prepararea de piureuri.
Unele reactii adverse sunt adesea tratate cu medicamente, asa ca discutati cu medicul dumneavoastră sau un alt membru al echipei de îngrijire pentru mai multe informatii.
Utilizarea de suplimente alimentare
Suplimentele alimentare in doze mici, cum ar fi multivitamine, pot fi adecvate pentru persoanele cu cancer care nu sunt capabile de a obtine toate nutritivele prin intermediul alimentelor. Multivitaminele sunt suplimente alimentare care contin, în general, toate vitaminele necesare zilnic, minerale si oligoelemente; ele pot contine, de asemenea, unele minerale cum ar fi calciu, magneziu sau fier. Ele sunt de obicei luate pe cale orala (pe gura) ca o pastila, capsulă, tabletă, lichid, sau pulbere. Deoarece dozele mari de suplimente nutritive specifice pot fi dăunătoare, este important să discutati cu medicul dumneavoastră dacă aveti de gând să luati suplimente individuale.
Intrebati medicul dumneavoastră înainte de a lua orice supliment alimentar:
– Care sunt beneficiile daca luati acest supliment alimentar?
– Care sunt posibilele efecte secundare daca luati acest supliment alimentar?
– Există riscuri daca luati acest supliment alimentar?
– Suplimentele alimentare pot interfera cu tratamentul de cancer?
– Cât de mult ar trebui să iau si pentru cât timp?
Siguranta alimentară
Oamenii care primesc tratamentul pentru cancer trebuie sa fie constienti de siguranta alimentară, deoarece unele tratamente pot slăbi sistemul imunitar si pot conduce la o infectie. O infectie se produce atunci când bacteriile dăunătoare, virusuri, fungi(cum ar fi ciupercile), invadeaza corpul iar sistemul imunitar nu este capabil să le distrugă destul de repede. Iată câteva sfaturi de bază de sigurantă alimentară pentru a reduce riscul de infectie:
– Spălati-vă mâinile înainte si în timpul manipulării si pregătirii produselor alimentare.
– Spalati bine legumele si fructele înainte de a le mânca.
– Manipulati si depozitati produsele alimentare în mod corespunzător. De exemplu, tine-ti carnea cruda departe de alte alimente, atunci cand gatiti.
– Manancati alimente gatite bine, complet. De exemplu, nu manca ouă care nu sunt fierte bine si nu manca peste, stridii sau crustacee crude.
– Evitati consumul de băuturi nepasteurizate, cum ar fi cidrul nepasteurizat, lapte crud si sucuri de fructe.
– Asigurati-vă că nu ati cumpărat alimente cu data de expirare depasita.
Dieta si nutritia după tratament
Desi cele mai multe recomandări de nutritie includ alimentatia cu fructe, legume si cereale integrale, efectul factorilor dietetici specifici pe ratele de supravietuire a cancerului nu este la fel de bine înteleasă si nu este activ studiata. Cu toate acestea, o dieta sanatoasa este importanta pentru supravietuitorii de cancer, deoarece acestia pot avea un risc crescut pentru alte conditii de sanatate, cum ar fi bolile de inima, diabet de tip 2 si slăbirea oaselor(osteoporoza).
Pentru a reduce riscul de alte boli, medicii recomanda, în general, ca supravietuitorii de cancer sa urmeze recomandările comune pentru o sanatate buna, cum ar fi o dieta-bogata in nutrienti, renuntarea la fumat, mentinerea unei greutati sanatoase si activitate fizica zilnica.