Mesaje cheie:
– Discutati cu echipa  de medici care se ocupa de tratmentul dumneavoastra cu privire la crearea unui plan de masă individualizat, care oferă hrana necesară pentru a îmbunătăti starea generala de sanatate.
– Crearea unei liste de cumpărături de fiecare dată când mergeti la cumpărături  ajută la economisirea de timp si energie.
 – Există mai multe alte moduri de a face cumpărături mai putin obositoare si alternative, cum ar fi cumpărăturile on-line.
Mănncand bine se poate îmbunătăti starea generala de sanatate si bunastarea persoanelor care traiesc cu cancer. Cu toate acestea, decizia privind ce să mănânci, cumpărăturile pentru alimente si prepararea hranei adesea ia o multime de timp si energie. Planificarea meselor si efectuarea cumpărăturilor eficient vă ajută să obtineti hrana de care aveti nevoie, cu mai putin efort.
Planificarea meselor
Cancerul si tratamentul cancerului pot duce la pierderea apetitului dvs., afectează modul în care organismul utilizează substantele nutritive gasite in produsele alimentare, sau poate cauza alte efecte secundare, cum ar fi greata si varsaturi, gură uscată si ulceratii la nivelul gurii care fac dificila mentinerea constanta a greutatii. Ca rezultat, multe persoane cu cancer trebuie să se concentreze pe obtinerea de calorii si proteine, precum si alte elemente nutritive, cum ar fi vitaminele si carbohidratii.
Persoanele cu cancer sunt încurajate să vorbească cu medicii lor, asistentele medicale si alti membri ai echipei de ingrijire cu privire la ceea ce sa manance. Echipa de îngrijire a dumneavoastra poate recomanda să discutati cu un dietetician si nutritionist profesionist,  pentru a va ajuta la crearea unui plan de masă, care este cel mai potrivit pentru tine. Planificarea meselor este chiar mai importanta dacă urmati deja un regim alimentar special pentru o altă boala, cum ar fi bolile de inima sau diabet.
Odată ce stiti ce ar trebui sa mancati, puteti planifica ce să cumparati de la magazinul alimentar.
– Faceti o lista cu alimentele de bază care apar cel mai des în planul de masă. Acestea sunt alimentele pe care doriti să le aveti la îndemână în bucătărie pentru a face mese rapide, simple. Aceste produse alimentare pot include iaurt, ouă, paste din grau integral, legume congelate, fructe de padure congelate, conserve de somon si consrva de fasole(cum ar fi rinichi, naut si fasole), împreună cu gustări preferate, incluzand brânză si iaurt grecesc.
– Gânditi-vă la ce alimente sănătoase va atrag si tineti-le in mână. Cu toate acestea, cumpărati în cantităti mici, dacă este posibil, deoarece preferintele alimentare se pot schimba frecvent pe perioada tratamentului cancerului.
– Luati în considerare aprovizionarea cu aperitive congelate sau mese preambalate, cum ar fi mancare prajita, mancare la borcan, pentru momentul cand nu ai chef sa gatesti. O varietate de optiuni sănătoase sunt disponibile în cele mai multe magazine. Multe piete de asemenea, vand aperitive proaspăt preparate si garnituri care au nevoie numai de reîncălzire la domiciliu.
Liste de cumpărături
O listă buna de cumpărături te poate salva de mersul pe jos în magazin în căutarea unui produs pe care l-ati omis sau de a merge înapoi la magazin pentru lucruri pe care le-ai  uitat. Următoarele sfaturi vă pot ajuta să faceti lista de cumparaturi:
– Pe măsură ce utilizati alimentele în bucătărie, scrie-le pe lista de cumparaturi imediat, astfel încât să nu uitati să le cumparati din nou. Acest lucru se poate face pe un blocnotes în bucătărie, cum ar fi un blocnotes magnetizat plasat pe o parte a frigiderului. Sau, dacă preferati, folositi un smartphone sau o tabletă, existand mai multe aplicatii pentru acest scop.
– Faceti o schită de bază a meselor si gustarilor pe care intentionati să le mănânci pentru următoarele câteva zile sau o săptămână, în functie de cât de des faceti cumpărături. Revedeti retetele pe care intentionati să le utilizati si verificati pentru a vedea ce ingrediente aveti deja. Adauga ingredientele de care ai nevoie pe lista dvs., precum si sumele necesare.
– Când scrieti lista, grupeaza alimentele pe categoriii, cum ar fi produse proaspete, lactate, conserve si alimentele congelate.
– Dacă sunteti familiarizat cu magazinul, aranjati alimentele de pe lista, astfel încât acestea să urmareasca dispozitia lor in magazin. Marcati articolele la care nu stiti locatia cu un semn de întrebare pentru a vă reaminti de ele pe masura ce va vă deplasati prin magazin.
Cumpărături
Mersul pana la magazinul alimentar poate fi obositor, dar există modalităti de a face cumpărături mai usor.
– Rugati un prieten, membru al familiei, sau vecin să mearga cu tine la magazin. Această persoană poate fi în măsură să vă conduce acolo, vă ajută să găsiti articolele cautate si să va ajute la caratul plaselor. Acest lucru poate fi ceva ce faci de multe ori sau doar în zilele in care te simti deosebit de obosit.
– Cumpara de la acelasi magazin de fiecare dată, astfel încât să te familiarizezi cu aspectul magazinului. Acest lucru va reduce cantitatea de energie cheltuita pentru mersul pe jos în căutarea unui produs. Cumpărăturile de la un magazin alimentar mai mic de asemenea, reduce cantitatea de mers pe jos, desi alegerea produselor alimentare ar putea fi mai limitata.
– Cele mai multe magazine au o lista care enumeră locatiile cu alimentele cele mai populare. Cere o copie a listei de la biroul service client. Unele magazine alimentare oferă acum chioscuri cu calculator în jurul magazinului pentru a vă ajuta să localizati obiectele in timpul vizitei dumneavoastră.
– Dacă nu puteti găsi ceva, cere ajutor, mai degrabă decât sa-l cauti singur.
– Cumparati dupa lista facuta acasa. Verificati produsele, astfel încât să nu uitati nimic.
– Parcati aproape de magazin si folosit un carucior decât sa transportat un cos. Carucioare motorizate sunt de asemenea disponibile la multe magazine alimentare.
– La casă, cereti ca produsele sa le ambaleze usor, si cereti ajutor punerea bagajelor în masină.
– Faceti cumparaturi in orele mai putin aglomerate, cum ar fi la mijlocul săptămânii si în timpul după-amiezii, pentru a evita statul în picioare la cozi lungi.
– Faceti o pauză, dacă obositi. Multe magazine au scaune in departamentul de farmacie sau in apropiere de intrare.
Cumparaturi On-line si alte optiuni
Alternative la cumparaturile obisnuite din magazinul alimentar devin tot mai populare. Unele dintre aceste optiuni ar putea costa mai mult decat la magazinele alimentare traditionale, dar s-ar putea găsi un plus de confort. Aceste optiuni pot fi, de asemenea, mai ieftine  atunci când nu aveti energia pentru a face cumpărături sau a găti.
– Multe lanturi alimentare ofera cumpărături on-line. Clientii creaza, salveaza si actualizează o listă cu produse alimentare on-line pe site-ul magazinului. Alimentele sunt apoi livrate pentru o taxă în functie de volumul achizitionat. Vorbeste cu biroul de servicii pentru clienti la magazinul tau preferat sau verificati site-ul magazinului pentru a vedea dacă acesta oferă acest serviciu.
– Exista magazine de unde poti cumpara ingrediente proaspete, preparate pentru o perioada de o săptămână, care necesita doar incalzire si adusa la domicilu. Există, de asemenea, comerciantii cu amănuntul online, care vand mese preparate, congelate, care sunt livrate la domiciliu.
– Asigurati-va un număr de mese sănătoase, dintr-o dată, în zilele când aveti mai multă energie. Apoi trebuie doar sa le încălziti în timpul săptămânii sau sa le congelati pentru a le salva in zilele cand nu vreti sa gatiti.
– Adresati-vă prietenilor si membrilor de familie pentru ajutor. De multe ori, oamenii doresc să ajute, dar nu stiu cum. Acest lucru ar putea fi mersul pana la magazin sau pregătirea unei mese simple.