Introducere
1.Chirurgia si Nutritia
-Tratamentul chirurgical creste nevoia organismului pentru substante nutritive si energie.
– Interventia chirurgicală la nivelul capului, gâtului, esofagului, stomacului, intestinelor poate afecta nutrita.
– Terapia nutritionala poate ajuta la ameliorarea problemelor de nutritie provocate de chirurgie.
            2.Chimioterapia si Nutritia
– Chimioterapia afecteaza toate celulele din organism
– Chimioterapia poate afecta nutritia.
– terapia nutritionala poate ajuta la ameliorarea problemelor de nutritie provocate de chimioterapie.
            3.Radioterapia si Nutritia
– Radioterapia poate afecta celulele canceroase si celulele sanatoase din zona de tratament.
– Radioterapia poate afecta nutritia.
– terapie nutritionala poate ajuta la ameliorarea problemelor de nutritie provocate de radioterapie.
4.Terapia biologica si Nutritia
– Terapia biologica poate afecta nutrita
– terapie nutritionala poate ajuta la ameliorarea problemelor de nutritie provocate de tratamentul biologic.
            5.Transplantul de celule stem si Nutritia
 -pacientii cu transplant de celule stem au nevoi nutritionale speciale.
– terapia nutritionala este foarte importanta pentru pacientii care au un transplant cu celule stem.
1.Chirurgia si Nutritia
Tratamentul chirurgical creste nevoia organismului pentru substante nutritive si energie.
Organismul are nevoie de un plus de energie si substante nutritive pentru a vindeca plagile, pentru a luptă împotriva infectiilor si pentru a recupera dupa tramentul chirurgical. În cazul în care pacientul este subnutrit anterior interventiei chirurgicale, aceasta poate provoca probleme în timpul recuperarii, cum ar fi vindecarea intarziata a plagilor si favorizarea infectiiilor. Pentru acesti pacienti, ingrijirea nutritională poate începe înainte de interventia chirurgicală.
Chirurgia la cap, gât, esofag, stomac sau intestine poate afecta nutritia
Cei mai multi pacienti cu cancer sunt tratati prin interventii chirurgicale. Operatia care indeparteaza tot sau o parte din anumite organe poate afecta capacitatea pacientului de a mânca si digera alimentele. Următoarele sunt problemele nutritionale cauzate de anumite tipuri de interventii chirurgicale:
– Chirurgie capului si gatului poate cauza probleme cu:
– mestecatul
– înghititul.
-gustul sau mirosul alimentelor.
 -formarea salivei.
– vederea
– Chirurgia care afectează esofagul, stomacul sau intestinele poate afecta functionalitatea normala a  acestor organe pentru a digera alimente si de a absorbi nutrienti.
Toate acestea pot afecta capacitatea pacientului de a manca in mod normal. Stresul emotional datorita operatiei in sine, de asemenea, poate afecta apetitul.
Terapia nutritionala poate ajuta ameliorarea problemelor de nutritie provocate de chirurgie
Terapia nutritională poate ameliora sau reduce efectele secundare ale interventiei chirurgicale si ajuta pacientii cu cancer de a lua nutrientii de care au nevoie. Terapia nutritională poate include următoarele:
– Suplimente nutritive sub forma de bauturi
– Nutritie enterala (aducerea lichidului printr-un tub în stomac sau intestine).
– Nutritie parenterală (alimentarea printr-un cateter in circulatias sanguina).
– Medicamente pentru a creste apetitul.
Este obisnuit pentru pacientii sa aiba dureri, oboseală si/sau pierderea poftei de mancare dupa interventia chirurgicala. Pentru scurt timp, unii pacienti nu pot fi în măsură să mănânce din cauza acestor simptome. Anumite sfaturi despre alimentatie te poate ajuta sa depasesti aceste probleme:
– Nu consuma băuturi carbogazoase(cum ar fi sifon) si alimente care produc gaze, cum ar fi: fasole, mazăre, broccoli, varză, varza de Bruxelles, ardei verde, ridichi, castraveti
– Cresterea de calorii prin prăjirea alimentelor si utilizarea de sosuri, maioneza si sosuri pentru salate. Suplimentele bogate in calorii si proteine ​​pot fi de asemenea utilizate.
– Alegeti alimentele cu continut ridicat de proteine ​si calorii pentru a creste energia si a ajuta la vindecarea ranilor. Alegeri bune includ: oua, brânză, lapte, înghetată, nuci, unt de arahide, carne, carne de pasăre si peste.
– Dacă constipatia este o problemă, cresteti fibrele prin mici cantitati si  beti multa apa.. Surse bune de fibre sunt: cereale din cereale integrale (cum ar fi fulgi de ovăz si tărâte),  fasole, legume, fructe, paine  din cereale integrale.
2. Chimioterapia si Nutritia
Chimioterapia afecteaza toate celulele din organism
Chimioterapia afecteaza celulele cu crestere rapidă si este utilizata pentru a trata cancerul, deoarece celulele canceroase cresc si se divid rapid. Celulele sanatoase care în mod normal cresc si se divid rapid pot fi, de asemenea, distruse. Acestea includ celulele din cavitatea bucala(mucozita), tractul digestiv(enterocolita) si foliculii de par(alopecia).
Chimioterapia poate afecta nutritia.
Chimioterapia poate provoca reactii adverse care cauzeaza probleme cu mâncatul si digestia. Când se administrează mai mult de un medicament impotriva cancerului, mai multe efecte adverse pot apărea sau pot fi mai severe. Următoarele reactii adverse sunt frecvente:
– Pierderea poftei de mâncare.
– Inflamatia si leziuni în cavitatea bucală.
– Modificari în gustul alimentelor.
– Senzatie de plin după doar o cantitate mică de alimente.
– Greată.
– Vărsături.
– Diaree.
– Constipatie.
Terapia nutritional poate ajuta la ameliorarea problemelor de nutritie provocate de chimioterapie.
Pacientii care au efecte secundare de la chimioterapie nu poate fi capabili să mănânce în mod normal si să obtină toate substantele nutritive de care au nevoie pentru a restabili hemoleucograma normala între tratamente. Terapia nutritionala poate ajuta la ameliorarea acestor reactii adverse, ajuta pacientii sa recupereze dupa chimioterapie si astfel previne întârzierile în tratament, previne pierderea în greutate si mentine starea generală de sănătate. Terapia nutritională poate include următoarele:
-suplimente nutritionale sub forma de bauturi între mese.
– nutritie enterala (hranire prin tub).
– modificări în dieta, cum ar fi consumul de mese mici pe parcursul zilei.
3. Radioterapia si Nutritie
Radioterapia poate afecta celulele canceroase si celulele sanatoase din zona de tratament.
Radioterapia poate distruge celulele canceroase si celulele sanatoase din zona de tratament. Gradul afectarii depinde de următoarele:
– zona corpului care este tratata.
– doza totală de radiatii si modul în care este administrata.
Radioterapia poate afecta nutritia.
Radioterapia in orice zona a sistemului digestiv are de multe ori efecte secundare care cauzeaza probleme de nutritie. Cele mai multe dintre reactiile adverse încep la câteva săptămâni după radioterapie si dispar la câteva săptămâni după ce acesta este terminat. Unele reactii adverse pot continua timp de luni sau ani de la terminarea tratamentului.
Următoarele sunt unele dintre cele mai frecvente reactii adverse:
 a. Pentru radioterapia la nivelul capului si gâtului
– pierderea poftei de mancare.
            – modificări în gustul alimentelor.
– durere la inghitire.
– gură uscată sau saliva vascoasa
– dureri la nivelul gurii si gingiilor
– ingustarea esofagului superior, care poate provoca sufocare, probleme la respiratie si înghitire
b. Pentru radioterapia la torace
– infectii si inflamatii ale esofagului.
– probleme de inghitire.
– reflux esofagian ( fluxul înapoi a continutului stomacului în esofag).
c. Pentru radioterapie la nivelul abdomenului sau pelvisului
– diaree.
– greată.
– vărsături.
– inflamatia  intestinului si/sau rectului.
– o scădere a cantitătii de nutrienti absorbiti de catre intestine.
Radioterapia poate determina, de asemenea, oboseala, ceea ce poate duce la o scădere a apetitului.
Terapia nutritionala  poate ajuta la ameliorarea problemelor de nutritie provocate de radioterapie.
Terapia nutritională în timpul tratamentului cu radiatii poate ajuta pacientul sa obtina suficiente proteine ​​si calorii, prevenind pierderea in greutate, ajutand vindecarea plagilor si a pielii si mentinand starea generală de sănătate. Terapia nutritională poate include următoarele:
-suplimente nutritive sub forma de bauturi între mese.
– nutritie enterala (hranire prin tub).
– modificări în dieta, cum ar fi consumul de mese mici pe parcursul zilei.
Pacientii care primesc radioterapie in doze mari pentru a pregăti măduvă osoasă  pentru transplant au multe probleme de nutritie si ar trebui să discute cu un dietetician pentru suport nutritional.
4.Terapia biologica si Nutritia
Terapia biologica poate afecta nutritia.
Efectele secundare ale terapiei biologice sunt diferite pentru fiecare pacient si fiecare tip de agent biologic. Următoarele probleme de nutritie sunt comune:
– febră.
– greată.
– vărsături.
– diaree.
– pierderea poftei de mâncare.
– oboseală.
-crestere în greutate.
Terapia nutrittionala poate ajuta la ameliorarea problemelor de nutritie provocate de tratamentul biologic.
Efectele secundare ale terapiei biologice poate duce la pierderea în greutate si malnutritie în cazul în care nu sunt tratate. Terapia nutritionala poate ajuta pacientii care au primit terapie biologica sa obtina nutrientii de care au nevoie, previne pierderea în greutate si  mentine starea generala de sănătate.
5. Transplantul de celule stem si Nutritia
Pacientii cu transplant de celule stem au nevoi nutritionale speciale.
Chimioterapia, radioterapia si medicamentele utilizate pentru un transplant cu celule stem pot provoca reactii adverse care să impiedice pacientul  sa manance si sa digere alimentele in mod normal. Reactiile adverse frecvente includ următoarele:
            – modificari în modul în care percep gustativ alimentele.
– gura uscata sau saliva vascoasa
– dureri in gură si gât
– greată.
– vărsături.
– diaree
– constipatie.
– scădere în greutate si pierderea poftei de mâncare.
-crestere în greutate.
Terapia nutritională este foarte importanta pentru pacientii care au un transplant cu celule stem.
Pacientii cu transplant au un risc foarte ridicat de infectie. Dozele mari de chimioterapie sau radioterapie reduc numărul de celule albe(leucocite) din sânge, care lupta impotriva infectiilor. Este deosebit de important ca pacientii cu transplant sa evite infectiile.
Pacientii care au un transplant au nevoie de o multime de proteine ​​si calorii pentru a  trece si a recupera dupa tratament, pentru a preveni pierderea in greutate, pentru a lupta impotriva infectiilor si pentru a mentine starea generala de sanatate. De asemenea, este important să se evite infectiile  de la bacterii din produsele alimentare. Terapia nutritională în timpul tratamentului de transplant poate include următoarele:
– O dieta de alimente gătite si prelucrate, pentru că legumele crude si fructele proaspete pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare.
– ghiduri privind manipularea in siguranta a produselor alimentare.
– O dieta specifica în functie de tipul de transplant si zona corpului afectata de cancer.
– nutritie parenterală (alimentarea pe cale intra-venoasa) în timpul primelor săptămâni după transplant, pentru a oferi pacientului calorii, proteine, vitamine, minerale, si  lichide de care au nevoie pentru a recupera.