Mesaje importante:
– Substantele care apar în mod natural în plante continuă sa fie studiate ca posibile modalitati de a preveni cancerul, deoarece unele studii au sugerat ca persoanele care consuma mai multe fructe si legume sunt mai putin susceptibile de a dezvolta cancer.
– Cercetatorii au studiat legăturile dintre soia si cancerul de san si licopen si legumele crucifere, cum ar fi broccoli si varza si prevenirea multor tipuri de cancer.
– Desi multe studii arată rezultate mixte, există suficiente dovezi care sugereza că adăugarea de mai multe fructe si legume pot fi protectoare impotriva cancerului si ofera alte beneficii de sănătate.
Despre alimentele pe baza de plante
 Substantele care apar in mod natural in plante, animale, fungi (de pilda ciuperci) si bacterii (cum ar fi probiotice si alimente fermentate) care scad riscul de boli sunt numite constituenti alimentari biologic activi sau bioactivi. Cercetarile arata ca consumul de alimente cu bioactivi poate reduce riscul de cancer. Cele mai multe cercetari cu privire la bioactivi au fost legate de fitochimicale sau fitonutrienti, care sunt substante chimice ce apar in mod natural in plante.
Fitochimicalele/fitonutrienti exista în aproape toate fructele si legumele si de multe ori pot fi identificate prin culoarea produselor alimentare. Acestea includ:
carotenoidele, substante chimice care dau fructelor si legumelor o culoare portocalie sau galbenă, cum ar fi morcovi si cartofii dulci
Compusi fenolici, un grup de substante se găsesc în multe ierburi, condimente, legume, fructe, ceai verde si fructe de padure.
Compusi organosulfurici, substantele găsite în legumele crucifere(varza, nap, ridiche) si legumele aliacee cum ar fi usturoi, praz si ceapă.
Alte surse alimentare comune de bioactivi care pot ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer includ rosiile, spanacul, vin rosu, fructe citrice, soia si turmeric, un condiment gasit in curry indian(ardei iute, piper si alte ingrediente).
Produsele chimice gasite in plante protejeaza impotriva cancerului in mai multe moduri, si este probabil ca diferitele fitochimicale lucrează împreună pentru a reduce riscul de cancer. Unele ajuta la reglarea hormonilor, cum ar fi estrogenul. Altele lucrează împotriva cresterii celulelor canceroase sau blocheaza inflamatia, care este un proces în organism, care ajuta lupta impotriva infectiilor si poate contribui la anumite boli. Multe fitochimicale sunt antioxidanti si reduc posibilitatea de deteriorare oxidativa cauzate de substantele numite oxidanti, cum ar fi tutunul sau ozon.
Cercetarile actuale
Soia si cancerul de san. Unele studii de laborator arata ca produsele de soia ar putea ajuta la protejarea impotriva cancerului de san, prostata, colon si plaman.
Relatia dintre soia, care contine fitochimicale si riscul de cancer de san este deosebit de complexa si rezultatele studiilor de cercetare sunt contradictorii. În plus, unele studii sugereaza ca soia ar putea actiona precum estrogenul, care poate fi un motiv de îngrijorare pentru femeile cu cancer de san cu receptori hormonali pozitivi, care este stimulat de estrogen, numit cancer de san estrogen-receptor pozitiv.
Dovezile actuale sugereaza ca a manca cantitati normale, cum ar fi trei portii pe zi, de alimente pe baza de soia, cum ar fi laptele de soia si tofu(pasta preparata din lapte de soia congelat)este putin probabil sa creasca riscul cresterii si raspandirii cancerului de san. Cu toate acestea, un tip de estrogen găsit în soia, numit isoflavone concentrat, sau suplimente de soia nu sunt recomandate, deoarece aceste produse ar putea actiona similar cu estrogenul în organism.
Licopenul. Licopenul este un carotenoid gasit in produsele pe baza de tomate, cum ar fi sosul de rosii. Alte surse importante de licopen includ grapefruit roz, pepene verde si caisele. Studiile cu Licopen arată că acesta poate proteja împotriva mai multor tipuri de cancer, incluzand cancerul pulmonar, de stomac si prostată si cancerele tractului digestiv, cum ar fi cancerul colonului, cavitatii bucale si esofagian. Cu toate acestea, o legătură directă între consumul de licopen si reducerea riscului de cancer nu a fost găsit încă. Sunt necesare studii clinice suplimentare.
Legume crucifere(cu flori in forma de cruce). Aceste legume, care includ broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles, varza chinezeasca si nap sunt susceptibile de a proteja împotriva unor tipuri de cancer. Un efect protector a fost demonstrat pentru cancerul cavitatii bucale, faringe, laringe, esofag si stomac. Mai multe studii de laborator au sugerat ca legumele crucifere ajuta la reglarea sistemului complex de enzime care apără împotriva cancerului si că aceste componente ale legumelor pot opri cresterea celulelor canceroase.
Adăugarea alimentelor pe baza de plante pentru dieta
Desi studiile arata rezultate mixte în ceea ce priveste legătura dintre alimentele pe bază de plante la prevenirea cancerului, există suficiente dovezi care sugerează că adăugarea de mai multe fructe si legume in dieta ar putea avea efect protector. În plus, consumul de fructe si legume a fost demonstrat ca ofera beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inima si de accidente vasculare cerebrale.
Iată câteva sugestii pentru a ajuta la cresterea cantitătii de bioactivi in dieta:
– La fiecare masa sa existe o jumătate de farfurie cu diferite legume si într-o măsură mai mică fructe. Cât de multe fructe si legume aveti nevoie in fiecare zi depinde de varsta, sex
si activitatea fizica facuta.
– Încercati noi fructe si legume si alegeti legume cu o varietate de culori, astfel încât să obtineti cât mai multe fitochimicale diferite in dieta.
– În plus fată de fructe si legume proaspete, trebuie sa existe vegetale inghetate conservate si ambalate.
– Pune legume proaspete sau fructe în preparate alimentare cum ar fi fripturi, supe, si musaca.