Data 07 01 2024 Autor: Plesan Constantin
CARCINOMUL TIMIC RECURENT SAU METASTATIC
Terapia sistemică este utilizată în general pentru tratarea timoamelor avansate sau metastatice și a carcinoamelor timice. Pacienții sunt încurajați să se înscrie în studiile clinice, acolo unde sunt disponibile.
Terapia inițială – Pentru pacienții cu timoame sau carcinoame timice care au boală recurentă inoperabilă sau metastaze diseminate, sugerăm tratamentul inițial cu un regim de chimioterapie pe bază de platină, mai degrabă decât alte regimuri sistemice. Regimurile de chimioterapie disponibile sunt discutate separat.
Regimuri de chimioterapie
Deși mai multe regimuri sunt acceptabile, ciclofosfamidă, doxorubicină și cisplatină (CAP) și cisplatină și etoposida (PE) au fost utilizate cu succes pentru timoame sau carcinoame timice. Combinația de carboplatin și paclitaxel este de asemenea utilizată pe scară largă, în special la pacienții cu carcinom timic. Dacă chimioterapia este administrată concomitent cu RT, regimurile noastre preferate sunt PE sau carboplatină și paclitaxel.
CAP – Ciclofosfamidă (500 mg/m2 intravenos [IV] ziua 1),
doxorubicină (50 mg/m2 IV ziua 1) și
cisplatină (50 mg/m2 IV ziua 1),
Repeta la fiecare trei săptămâni.
Într-un studiu intergrup din Statele Unite, 29 de pacienți cu timom metastatic sau progresiv au fost tratați cu CAP. Ratele de răspuns global și complet au fost de 50 și, respectiv, 10 la sută, iar supraviețuirea mediană a fost de 38 de luni.
PE –
Cisplatină (60 mg/m2 IV ziua 1) și
Etoposidă (120 mg/m2 IV zilele 1 până la 3),
Repeta la fiecare trei săptămâni.
Într-un studiu al Organizației Europene pentru Cercetare și Tratamentul Cancerului (EORTC), 16 pacienți cu timom avansat au primit etoposidă plus cisplatină la fiecare trei săptămâni [60]. Ratele de răspuns global și complet au fost de 56 și, respectiv, 31 la sută, iar duratele mediane de supraviețuire fără progresie și de supraviețuire globală au fost de 2,2 și, respectiv, 4,3 ani.
CT
Carboplatină (aria sub curba [ASC] 6) și
Paclitaxel (225 mg/m2 IV)
Repeta la fiecare trei săptămâni
Într-un studiu prospectiv, multicentric al pacienților cu boală avansată, au fost observate trei răspunsuri complete și șase răspunsuri parțiale la 21 de pacienți cu timom (rata generală de răspuns, 43 la sută) [. Au existat cinci răspunsuri parțiale și niciun răspuns complet în rândul celor 23 de pacienți cu carcinom timic (rata globală de răspuns, 22 la sută).
ADOC
Cisplatină (50 mg/m2 IV ziua 1),
Doxorubicină (40 mg/m2 IV ziua 1),
Vincristină (0,6 mg/m2 IV ziua 3) și
Ciclofosfamidă (700 mg/m2 IV ziua 4)
Repeta la fiecare trei săptămâni.
Într-o altă serie, 37 de pacienți cu boală avansată au fost tratați cu ADOC. Ratele de răspuns global și complet au fost de 92 și, respectiv, 43 la sută, iar supraviețuirea mediană a fost de 15 luni.
VIP
Etoposid (75 mg/m2 IV zilele 1 până la 4),
Ifosfamidă (1,2 g/m2 IV în zilele 1 până la 4),
Cisplatină (20 mg/m2 IV zilele 1 până la 4),
Repeta la fiecare trei săptămâni.
Într-un studiu intergrup care a inclus 28 de pacienți cu timom avansat sau carcinom timic, au fost observate nouă răspunsuri parțiale (32 la sută).
Terapia ulterioară
Pembrolizumab – Pentru pacienții cu carcinom timic care progresează la chimioterapie inițială și nu au antecedente de boală autoimună, se recomanda pembrolizumab în monoterapie, mai degrabă decât inhibitori ai factorului de creștere endotelial vascular (VEGF). În studiile clinice, pembrolizumab a demonstrat răspunsuri durabile la pacienții cu carcinom timic, care pot fi mai pronunțate la cei ale căror tumori exprimă PD-L1. Acești pacienți trebuie monitorizați cu atenție pentru posibile reacții adverse severe legate de sistemul imunitar (irAE), inclusiv miocardită, miastenia gravis și hepatită.
Nu se recomanda imunoterapie celor cu timom, deoarece la acești pacienți au fost raportate rate mari de irAE. Alți agenți sistemici sunt disponibili pentru această populație.
În plus, pembrolizumab nu este oferit pacienților cu carcinom timic și boli autoimune. La astfel de pacienți, un inhibitor de VEGF este o alternativă rezonabilă.
Pembrolizumab este o opțiune acceptată la pacienții cu carcinom timic refractar la chimioterapia inițială, pe baza datelor nerandomizate de fază II. Nu există studii randomizate care să compare direct imunoterapia cu alte regimuri ulterioare, cum ar fi chimioterapia. Datele pentru pembrolizumab sunt următoarele:
Inhibitori VEGF —Se recomanda fie sunitinib, fie lenvatinib pacienților cu carcinom timic care progresează la chimioterapie și progresează (sau nu sunt eligibili pentru) imunoterapie. Aceste terapii sistemice care inhibă multiple tirozin kinaze, inclusiv VEGF și c-KIT, sunt o opțiune adecvată la pacienții cu carcinoame timice refractare la chimioterapia inițială, pe baza datelor din studiile de fază II și studii retrospective.
Sunitinib — Într-un studiu deschis de fază II cu un singur braț, 41 de pacienți cu carcinom timic sau timom refractar la chimioterapie pe bază de platină au fost tratați cu sunitinib 50 mg pe zi, în cicluri de șase săptămâni (patru săptămâni tratament și două săptămâni pauza). La o urmărire medie de 17 luni, răspunsurile parțiale au fost observate la 6 din 23 de pacienți cu carcinom timic (26 la sută) și la 1 din 16 pacienți cu timom (6 la sută). Toxicitățile de grad ≥3 au inclus oboseală, limfocitopenie, mucozită (20 la sută fiecare) și scăderea fracției de ejecție a ventriculului stâng (8 la sută). Un pacient a murit din cauza unui potențial stop cardiac legat de tratament.
Lenvatinib — Într-un studiu deschis de fază II (REMORA) cu un singur braț, realizat în Japonia, 42 de pacienți cu carcinom timic refractar la chimioterapie pe bază de platină au fost tratați cu lenvatinib 24 mg o dată pe zi. După o urmărire mediană de aproximativ 16 luni, răspunsurile parțiale au fost observate la 16 pacienți (38 la sută), iar boala stabilă a fost observată la 24 de pacienți (57 la sută). Evenimentele adverse frecvente legate de tratament au inclus hipertensiune arterială, diaree, sindrom mână-picior, proteinurie, hipotiroidism și trombocitopenie.
Terapia ulterioară — Opțiunile ulterioare pentru timoamele și carcinoamele timice refractare la tratament includ etoposidă, ifosfamidă, pemetrexed, octreotidă, fluorouracil (FU) plus leucovorin, gemcitabină cu sau fără capecitabină și paclitaxel.
Data: 07 01 2024