Ecografie mamara, Elastografie, Biopsie mamara si Marker de carbon intratumoral
decembrie 3, 2023TREMELIMUMAB
ianuarie 2, 2024Breyanzi (lisocabtagen maraleucel)
Breyanzi (lisocabtagen maraleucel)
Descriere generală
Breyanzi (lisocabtagen maraleucel) este un medicament pe bază de celule modificate genetic autologe care țintește CD19, constând într-o compoziție definită de celule T CD8+ și CD4+ purificate, care au fost transduse separat ex vivo folosind un vector lentiviral fără capacitate de replicare, exprimând un receptor chimeric de antigen (CAR) anti-CD19 care conține un domeniu derivat din anticorp monoclonal murin specific CD19 (mAb; FMC63) care leagă un fragment variabil al unui singur lanț (scFv), o porțiune a endodomeniului co-stimulator 4-1BB, precum și domenii de semnalizare a lanțului CD3 zeta (ζ) și un receptor al factorului de creștere epidermică trunchiat (EGFRt), nefuncțional.
Compoziția calitativă și cantitativă
Breyanzi conține celule T viabile CAR pozitive, constând într-o compoziție definită de componente celulare CD8+ și CD4+:
Este posibil să fie necesar mai mult de un flacon din fiecare componentă celulară CD8+ și/sau CD4+ pentru a se obține doza de Breyanzi. Volumul total care trebuie administrat și numărul de flacoane necesare pot fi diferite pentru fiecare componentă celulară.
Indicații terapeutice
Breyanzi este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu limfom difuz cu celulă mare B (DLBCL), limfom cu celule B de grad înalt (HGBCL), limfom mediastinal primar cu celulă mare B (PMBCL) și limfom folicular grad 3B (FL3B), a căror boală a recidivat în decurs de 12 luni de la terminarea chimioimunoterapiei de primă linie sau care sunt refractari la chimioimunoterapia de primă linie.
Breyanzi este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu DLBCL, PMBCL și FL3B, refractar sau
recidivant, după două sau mai multe linii de terapie sistemică.
Doze și mod de administrare
Breyanzi trebuie administrat într-un centru de tratament calificat.
Tratamentul trebuie început sub îndrumarea și supervizarea unui profesionist din domeniul sănătății cu experiență în tratamentul neoplaziilor hematologice și instruit pentru administrarea și abordarea terapeutică a pacienților cărora li se administrează Breyanzi.
Înainte de perfuzia cu Breyanzi trebuie să fie disponibile pentru fiecare pacient cel puțin 1 doză de tocilizumab pentru utilizare în cazul apariției sindromului de eliberare de citokine (SEC) și echipament de urgență. Centrul de tratament trebuie să aibă acces la o altă doză de tocilizumab în interval de 8 ore de la administrarea fiecărei dintre dozele anterioare. În situația excepțională în care tocilizumab nu este disponibil, anterior perfuzării trebuie să fie disponibile alte măsuri adecvate pentru tratarea SEC, în loc de tocilizumab.
Doze
Breyanzi este destinat utilizării autologe.
Tratamentul constă într-o doză unică pentru perfuzie, care conține o dispersie perfuzabilă de celule T viabile CAR pozitive în unul sau mai multe flacoane.
Doza țintă este de 100 x 106 celule T viabile CAR pozitive (constând într-un raport țintă de 1:1 al componentelor celulare CD4+ și CD8+) într-un interval de celule T viabile CAR pozitive de 44- 120 × 106.
Disponibilitatea Breyanzi trebuie confirmată înainte de inițierea schemei terapeutice de chimioterapie cu limfodepleție.
Pacienții trebuie reevaluați clinic înainte de administrarea chimioterapiei cu limfodepleție și a Breyanzi, pentru a se asigura că nu există motive de amânare a terapiei.
Pretratament (chimioterapie cu limfodepleție)
Chimioterapia cu limfodepleție constă din ciclofosfamidă 300 mg/m2/zi și fludarabină 30 mg/m2/zi, administrate intravenos timp de 3 zile.
Breyanzi trebuie administrat la 2 până la 7 zile după finalizarea chimioterapiei cu limfodepleție.
În cazul în care există o întârziere de peste 2 săptămâni între finalizarea chimioterapiei cu limfodepleție și perfuzia cu Breyanzi, pacientul trebuie retratat cu chimioterapie cu limfodepleție, înainte de a i se administra perfuzia.
Premedicație
Se recomandă administrarea premedicației cu paracetamol și difenhidramină (25-50 mg, intravenos sau pe cale orală) sau alt antihistaminic-H1, cu 30 până la 60 de minute înainte de perfuzia cu Breyanzi, pentru a reduce posibilitatea unei reacții la perfuzie.
Utilizarea profilactică a corticosteroizilor sistemici trebuie evitată, deoarece utilizarea poate interfera cu activitatea Breyanzi.
Monitorizarea după perfuzie
- Pacienții trebuie monitorizați de 2-3 ori în prima săptămână după perfuzie, pentru depistarea semnelor și simptomelor asociate unei potențiale apariții de SEC, a evenimentelor neurologice și a altor toxicități. Medicii trebuie să aibă în vedere spitalizarea la primele semne sau simptome de SEC și/sau evenimente neurologice.
- După prima săptămână, frecvența monitorizării pacientului va fi la latitudinea medicului și se va continua timp de cel puțin 4 săptămâni după perfuzie.
- Pacienții trebuie instruiți să rămână în apropierea unui centru de tratament calificat, timp de cel puțin 4 săptămâni după perfuzie.
Mod de administrare
Breyanzi este numai pentru administrare intravenoasă.
Pregătirea Breyanzi
Înainte de decongelarea flacoanelor, trebuie confirmat faptul că identitatea pacientului corespunde identificatorilor unici ai pacientului de pe recipientul în care s-a expediat medicamentul, de pe cutia exterioară și din certificatul de eliberare pentru perfuzie (CePI). Numărul total de flacoane de administrat trebuie confirmat și cu informațiile de pe eticheta specifică pacientului de pe Certificatul de eliberare pentru perfuzie (CePI).
Administrare
- A NU se utiliza un filtru pentru depleție leucocitară.
- Se va asigura faptul că sunt disponibile tocilizumab sau alternative terapeutice adecvate, în situația excepțională în care tocilizumab nu este disponibil din cauza lipsei medicamentului de pe piață, precum și echipament de urgență înainte de perfuzie și în timpul perioadei de recuperare.
- Se confirmă faptul că identitatea pacientului corespunde cu identificatorii pacientului de pe eticheta seringii furnizate împreună cu certificatul de eliberare pentru perfuzie (CePI) corespunzător.
- Odată ce componentele Breyanzi au fost extrase în seringi, se vor administra cât mai curând posibil. Durata totală de la scoaterea din congelator până la administrare nu trebuie să depășească 2 ore.
Utilizare autologă
Breyanzi este destinat exclusiv utilizării autologe și nu poate fi administrat, în niciun caz, altor pacienți. Breyanzi este contraindicat dacă informațiile de pe etichetele medicamentelor și din Certificatul de eliberare pentru perfuzie (CePI) nu corespund identității pacientului.
Motive pentru amânarea tratamentului
Din cauza riscurilor asociate tratamentului cu Breyanzi, perfuzia trebuie amânată dacă un pacient are oricare dintre următoarele afecțiuni:
- Evenimente adverse grave nerezolvate (în special evenimente pulmonare, evenimente cardiace sau hipotensiune arterială), inclusiv cele determinate de chimioterapiile precedente.
- Infecții active necontrolate sau afecțiuni
- Boală grefă-contra-gazdă (BGCG) activă.
În cazul amânării perfuziei cu Breyanzi, vezi pct. 4.2. Donarea de sânge, organe, țesut și celule
Pacienții tratați cu Breyanzi nu pot să doneze sânge, organe, țesuturi sau celule pentru transplant.
Data: 25 11 2023