BRENTUXIMAB VEDONTIN (ADCETRIS)
ADCETRIS 50 mg pulbere pentru concentrat pentru soluție perfuzabilă.
Fiecare flacon conține brentuximab vedotin 50 mg.
DESCRIERE
ADCETRIS este un conjugat anticorp-medicament compus dintr-un anticorp monoclonal direcționat împotriva CD30 – (anticorp recombinant himeric din clasa imunoglobulinei G1 [IgG1], produs prin tehnologia ADN-ului recombinant în celule ovariene de hamster chinezesc) care este legat covalent de agentul antimicrotubular monometil auristatin E (MMAE).
INDICAȚII TERAPEUTICE
Limfom Hodgkin
ADCETRIS este indicat pentru pacienții adulți cu limfom Hodgkin (LH) CD30+ stadiul IV, netratat anterior, în asociere cu doxorubicină, vinblastină și dacarbazină (AVD).
ADCETRIS este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu LH CD30+ care prezintă risc crescut de recidivă sau progresie după transplant de celule stem autologe TCSA
ADCETRIS este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu limfom Hodgkin (LH) CD30+ recidivat sau refractar: 1. după TCSA, sau 2. după cel puțin două tratamente anterioare, când TCSA sau chimioterapia cu mai multe medicamente nu reprezintă o opțiune de tratament.
2.Limfom anaplazic cu celule mari sistemic
ADCETRIS în asociere cu ciclofosfamidă, doxorubicină și prednison (CHP) este indicat pentru pacienții adulți cu limfom anaplazic cu celule mari sistemic (LACMs) netratat anterior. ADCETRIS este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu LACMs recidivat sau refractar.
3 Limfom cutanat cu celule T ADCETRIS este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu limfom cutanat cu celule T CD30+ (LCCT) după cel puțin 1 tratament sistemic anterior.
MECANISM DE ACTIUNE
Brentuximab vedotin este un ADC. Anticorpul este un IgG1 himeric îndreptat împotriva CD30. Molecula mică, MMAE( monometil auristatin E), este un agent de perturbare a microtubulilor. MMAE este atașat covalent la anticorp printr-un linker. Datele nonclinice sugerează că activitatea anticanceroasă a Adcetris se datorează legării ADC la celulele care exprimă CD30, urmată de internalizarea complexului ADC-CD30 și eliberarea de MMAE prin clivaj proteolitic. Legarea MMAE la tubulină perturbă rețeaua de microtubuli din interiorul celulei, inducând ulterior oprirea ciclului celular și moartea apoptotică a celulelor.
DOZA
Doza recomandată este de 1,8 mg/kg administrată prin perfuzie intravenoasă într-un interval de 30 de minute, o dată la 3 săptămâni.
Pentru formele recidivante sau refractare tratamentul trebuie continuat până la progresia bolii sau toxicitate inacceptabilă
IN LHodgkin netratat anterior doza recomandată în asociere cu chimioterapie (doxorubicină [A], vinblastină [V] și dacarbazină [D] [AVD]) este de 1,2 mg/kg administrată prin perfuzie intravenoasă într-un interval de 30 de minute în zilele 1 și 15 ale fiecărui ciclu de 28 zile, timp de 6 cicluri.
Insuficiență renală și hepatică La pacienții cu insuficiență renală și hepatică există experiență limitată. Datele existente au indicat că clearance-ul MMAE ar putea fi afectat de insuficiența renală, insuficiența hepatică și de concentrațiile scăzute de albumină serică
ATENȚIONĂRI ȘI PRECAUȚII SPECIALE PENTRU UTILIZARE
Leucoencefalopatie multifocală progresivă Reactivarea virusului John Cunningham (JCV), având ca rezultat leucoencefalopatia multifocală progresivă (LMP) și decesul, poate surveni la pacienții tratați cu ADCETRIS. LMP a fost raportată la pacienții cărora li s-a administrat acest tratament după administrarea preliminară de scheme multiple de chimioterapie. LMP este o afecțiune rară de demielinizare a sistemului nervos central, care este determinată de reactivarea virusului latent JC și este deseori letală. ADCETRIS trebuie oprită în orice caz suspect de LMP. Evaluarea indicată a LMP cuprinde consult neurologic, imagistică cerebrală prin rezonanță magnetică nucleară cu gadoliniu ca substanță de contrast și analiza lichidului cerebrospinal pentru ADN-ul virusului JC prin reacția în lanț a polimerazei (polymerase chain reaction) sau o biopsie cerebrală cu evidențierea JCV. Tratamentul cu ADCETRIS trebuie întrerupt permanent dacă se confirmă un diagnostic de LMP.
Pancreatită Pancreatita acută a fost observată la pacienți tratați cu ADCETRIS. Au fost raportate evoluții letale.
Toxicitate pulmonară Au fost raportate cazuri de toxicitate pulmonară, inclusiv pneumonită, boală pulmonară interstițială și sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA), unele cu rezultate letale.
Infecții grave și infecții cu germeni oportuniști Infecții grave, precum pneumonie, bacteriemie stafilococică, septicemie/șoc septic (inclusiv cu evoluție letală) și herpes zoster, infecție cu cytomegalovirus (CMV) (reactivare) și infecții cu germeni oportuniști, precum pneumonia cu Pneumocystis jiroveci și candidoza orală au fost raportate la pacienții tratați cu ADCETRIS.
Reacții datorate perfuziei Au fost raportate reacții imediate și întârziate datorate perfuziei (IRR), cât și reacții anafilactice.
Sindrom de liză tumorală Sindromul de liză tumorală (SLT) a fost raportat în timpul tratamentului cu ADCETRIS. pacienții cu tumoră cu proliferare rapidă și masă tumorală mare prezintă risc de sindrom de liză tumorală.
Neuropatie periferică Adcetris poate determina o neuropatie periferică, atât senzitivă, cât și motorie.
Toxicitate hematologică Anemia de Gradul 3 sau Gradul 4, trombocitopenia și neutropenia prelungită de Gradul 3 sau Gradul 4 (≥ 1 săptămână) pot apare în timpul tratamentului.
Reacții adverse severe la nivel cutanat (RASC) Cazuri de RASC, incluzând sindrom Stevens-Johnson (SSJ), necroliză epidermică toxică (NET) și reacție la medicament cu eozinofilie și simptome sistemice (RMESS) au fost raportate în timpul tratamentului.
Complicații gastrointestinale Au fost raportate complicații gastrointestinale (GI), inclusiv obstrucție intestinală, ocluzie intestinală, enterocolită, colită neutropenică, eroziune, ulcer, perforație și hemoragie, unele cu rezultate letale.
Hiperglicemie Hiperglicemia a fost raportată în timpul studiilor clinice la pacienți cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat, cu sau fără un antecedente de diabet zaharat.
Data :21 11 2023