APALUTAMIDA (ERLEADA)
Denumirea comercială a medicamentului
Erleada 60mg comprimate filmate; fiecare comprimat filmat conține apalutamidă 60mg.
Indicația terapeutică:
- Tratamentul cancerului de prostată non-metastatic rezistent la castrare (nmCRPC, non-metastatic castration-resistant prostate cancer) la bărbați adulți, care prezintă un risc crescut de a dezvolta boală metastatică
- Tratamentul cancerului de prostată metastazat sensibil la terapie hormonală (mHSPC, metastatic hormone sensitive prostate cancer) la bărbați adulți, în asociere cu o terapie de deprivare androgenică (ADT, androgen deprivation therapy).
Mecanism de acțiune Apalutamida este un inhibitor selectiv al receptorilor androgenici (RA), administrat pe cale orală, care se atașează direct la domeniul RA de fixare a ligandului. Apalutamida previne translocația nucleară a receptorilor androgenici, inhibă fixarea la ADN, împiedică transcripția mediată de RA și nu prezintă activitate agonistă pe receptorii androgenici. Tratamentul cu apalutamidă determină scăderea proliferării celulelor tumorale și amplifică apoptoza, ducând la o activitate antitumorală intensă. O treime din activitateain vitroa apalutamideia fost exercitată de un metabolit major al acesteia, Ndesmetil apalutamida.
Doze și mod de administrare
Forma farmaceutica – comprimat filmat de 60 mg; forma de ambalare – cutie cu 120cp.
Doza recomandată este de 240 mg (patru comprimate de 60 mg) sub forma unei doze unice pe zi, administrată pe cale orală.
– Comprimatele trebuie înghițite întregi și pot fi luate cu sau fără alimente.
– La pacienții fără castrare chirurgicală, se va continua administrarea de ADT cu analogi ai hormonului eliberator de gonadotropină (GnRHa), pe tot parcursul tratamentului cu apalutamida.
– Dacă este omisă o doză, aceasta trebuie să fie luată cât mai repede posibil în cursul aceleiași zile, apoi pacientul trebuie să revină la schema normală de administrare începând din ziua următoare.
– Nu trebuie luate comprimate suplimentare pentru a compensa doza omisă
– Dacă un pacient prezintă o reacție adversă cu grad de toxicitate ≥3 sau o reacție adversă intolerabilă, administrarea trebuie întreruptă şi nu oprită permanent, până când simptomele se ameliorează până la un Grad ≤1, apoi tratamentul trebuie reluat cu aceeași doză sau cu o doză mai mică (180 mg sau 120 mg, dacă este justificat)
Insuficiență renală Nu este necesară ajustarea dozei la pacienții cu insuficiență renală ușoară până la moderată. Se recomandă prudență la pacienții cu insuficiență renală severă,deoarece apalutamida nu a fost studiată la acest grup de pacienți.
Insuficiență hepatică Nu este necesară ajustarea dozei la pacienții cu insuficiență hepatică ușoarăpână la moderată (Clasa A și, respectiv, ClasaB conform clasificării Child-Pugh). Erleada nu este recomandat la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă,deoarece nu există date referitoare la acest grupde pacienţi, iar apalutamida este eliminată în principal pe cale hepatică.
ATENȚIONĂRI ȘI PRECAUȚII SPECIALE PENTRU UTILIZARE
Convulsii
Erleada nu este recomandat la pacienți cu antecedente de convulsiisau alţi factori predispozanți pentru convulsii, incluzând, fără a se limita la,leziuni cerebralepreexistente, accident vascular cerebralrecent (în ultimul an), tumori cerebrale primare sau metastaze cerebrale. Dacă pacienții dezvoltă convulsii în timpul tratamentuluicu Erleada, tratamentul trebuie oprit permanent.
Căderi şi fracturi osoase La pacienţii cărora li se administrează apalutamidă au apărut căderi şi fracturi osoase.
Boală cardiacă ischemicăși tulburări ischemice cerebrovasculare Boala cardiacă ischemică și tulburările ischemice cerebrovasculare, inclusiv evenimentele care au condus la deces, au apărut în rândul pacienților cărora li se administrează apalutamidă. Este necesară monitorizarea pacienților pentru depistareasemnelor și a simptomelor de boală cardiacă ischemică și tulburări ischemice cerebrovasculare.
Terapia de deprivare androgenicăpoate prelungi intervalul QT La pacienții cu antecedente de interval QT prelungit sau care prezintă factori de risc pentru prelungirea intervaluluiQT, precum și la paciențiicărora li se administrează concomitent medicamente care ar putea prelungi intervalul QT medicii trebuie să evalueze raportul beneficiu/risc, inclusiv potențialul de apariție a torsadei vârfurilor înainte de inițierea tratamentului cu Erleada.
Reacții adverse cutanate severe (RACS) Raportări de RACS, inclusiv reacție la medicament cu eozinofilie și simptome sistemice (sindrom DRESS) și sindrom Stevens-Johnson/necroliză epidermică toxică(SSJ/NET), care pot pune în pericol viața sau pot fi letale, au fost observate în asociere cu tratamentul cu Erleada.
Dacă se observă aceste simptome, tratamentul cu Erleada trebuie întrerupt imediat, iar pacienții trebuie monitorizați cu atenție. Erleada nu trebuie re-administratla pacienţii care au prezentat DRESS sau SSJ/NET în timpul tratamentului cu Erleada în orice moment şi trebuie luat în considerare un tratament alternativ.
Hipotiroidism Hipotiroidismul a fost raportat la 8% dintre pacienții tratați cu apalutamidă și la 2% dintre pacienții la care s-a administrat placebo,pe baza evaluărilor valorilor hormonului tireostimulant(TSH) la interval de 4 luni.
Reacții adverse
Rezumatul profilului de siguranță Cele mai frecvente reacții adverse sunt fatigabilitate (26%), erupție cutanată tranzitorie(26% de orice grad și 6% de Grad 3 sau 4), hipertensiune arterială (22%), bufeuri (18%), artralgie (17%), diaree (16%),căderi (13%)și scădere ponderală (13%). Alte reacții adverse importante includ fracturi (11%) și hipotiroidism (8%).
20 02 2023