Enolaza este o enzima glicolitica care catalizeaza transformarea 2-fosfogliceratului in fosfoenol piruvat. Se gaseste sub mai multe izoforme dimerice, ce cuprind trei subunitati imunologic diferite: α, β si γ. Subunitatea α a enolazei este intalnita la mamifere in diverse tesuturi, in timp ce subunitatea β se gaseste in principal in cord si musculatura scheletica. Izoformele αγ si γγ, ce constituie enolaza neuron-specifica sau γ-enolaza, sunt detectate in cantitati crescute in neuroni si celulele neuro-endocrine, precum si in tumorile cu origine in aceste celule.

Astfel NSE este un marker util in monitorizarea pacientilor cu tumori neuro-endocrine, in special cancerul pulmonar cu celule mici si neuroblastomul.

Indicatii  pentru determinarea NSE – monitorizarea tratamentului si a evolutiei bolii la pacientii cu tumori neuro-endocrine si apudoame. 
Indicatii absolute: cancerul pulmonar cu celule mici (small cell lung cancer-SCLC) si neuroblastomul.
Indicatii relative: carcinomul tiroidian medular.

In cancerul pulmonar cu celule mici se intalnesc concentratii crescute de NSE in 60-81% din cazuri. Nu exista o corelatie intre valorile NSE si prezenta metastazelor cerebrale, dar exista o buna corelatie cu stadiul clinic (gradul de extensie a bolii). Lipsa raspunsului la chimioterapie se asociaza cu niveluri persistent crescute de NSE, in timp ce in cazurile de remisiune a bolii se intalnesc valori normale in 80-96% din cazuri. NSE este un marker de prognostic important, avand o valoare predictiva pozitiva de 92%.

In neuroblastom se intalnesc niveluri crescute de NSE la aproximativ 62% din copiii afectati, in stransa corelatie cu stadiul clinic al bolii. In apudoame apar valori crescute de NSE in 34% din cazuri
Metoda – ELISA.
Valori de referinta – 4-12 ng/mL.
Limite si interferente

NSE nu trebuie utilizat in screening-ul cancerului la pacientii asimptomatici. Niveluri crescute de NSE mai pot fi intalnite si in unele cazuri de tumori cerebrale (gliom, meningiom) si carcinom renal (localizat sau metastatic).
Valori crescute de NSE pot aparea uneori in afectiuni benigne cerebrale sau pulmonare.