Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH, tirotropina) se formeaza in celulele bazofile ale hipofizei anterioare si are o secventa secretorie circadiana controlata de hormonul eliberator de TSH (TRH) produs de hipotalamus. Eliberarea hipofizara de TSH constituie mecanismul central de reglare pentru actiunea biologica a hormonilor tiroidieni. TSH are o actiune stimulatorie asupra formarii si secretiei hormonilor tiroidieni, precum si o actiune proliferativa.
Determinarea TSH reprezinta testul initial in diagnosticul afectiunilor tiroidiene. Chiar si mici modificari in concentratia hormonilor tiroidieni vor determina modificari in sens invers (mult mai pronuntate) ale concentratiei de TSH. Prin urmare TSH reprezinta un parametru foarte specific si sensibil pentru controlul functiei tiroidiene, dar si pentru detectarea si excluderea unor afectiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-tiroidian.
Nivelul de TSH este crescut in hipotiroidismul primar (tiroidian) fiind cel mai sensibil test in aceasta afectiune. Daca exista semne clare de hipotiroidism, dar nivelul de TSH nu este crescut se suspecteaza un hipotiroidism secundar in cadrul unui hipopituitarism. Valori scazute se intalnesc in hipertiroidism. Dozarea TSH este utila in monitorizarea tratamentului la pacientii hipotiroidieni: valori scazute se intalnesc in cazul dozelor excesive de hormoni tiroidieni de substitutie. Valorile normale de TSH indica un tratament echilibrat.
Recomandari pentru determinarea TSH – diagnosticul afectiunilor tiroidiene, diagnosticul diferential al afectiunilor axului hipotalamo-hipofizo-tiroidian.
Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)5; nu se recolteaza sange pentru determinarea TSH dupa punctie bioptica tiroidiana recenta, nici dupa un act chirurgical la nivelul tiroidei.
Exista o variatie diurna a nivelului TSH: nivelul maxim este la ora 23.
Metoda :ELISA
Valori de referinta
Pe parcursul sarcinii gravidele prezinta o tendinta de scadere usoara a concentratiilor de TSH:
– trimestrul I: 0.33-4.59 µUI/mL;
– trimestrul II: 0.35-4.10 µUI/mL;
– trimestrul III: 0.21-3.15 µUI/mL.
Factor de conversie: µUI/mL = mUI/L..
Limita de detectie – 0.005 μUI/mL
Limite si interferente
Aproximativ 3% din femeile gravide prezinta niveluri marcat scazute sau nedetectabile de TSH, ca urmare a concentratiilor crescute de HCG.
In hipotiroidismul secundar (central) pot fi intalnite valori normale de TSH, dar activitatea sa biologica este scazuta.