Testosteronul este principalul hormon androgen la barbati; sinteza sa se efectueaza aproape in exclusivitate la nivelul celulelor Leydig testiculare. Secretia de testosteron este controlata de catre hormonul luteinizant LH produs de hipofiza si este supusa unui feedback negativ mediat de hipotalamus si hipofiza. Cea mai mare parte a testosteronului circulant este legat de globulina de legare a hormonilor sexuali (SHBG=sex hormone binding globulin).
Testosteronul este implicat atat in dezvoltarea caracterelor sexuale masculine cat si in mentinerea functiei prostatei si a veziculelor seminale
La femei se produc cantitati mult mai mici de testosteron si dihidrotestosteron. Ovarele si glandele suprarenale au o contributie mica in ceea ce priveste sinteza de androgeni, cea mai mare parte din cantitatea de testosteron produsa la femei rezultand in urma conversiei periferice a altor steroizi. In concentratii fiziologice androgenii nu au efecte specifice la femei, insa in cazul in care se produc cresteri ale acestui hormon (hiperandrogenemie), apar manifestari de hirsutism (pilozitate in exces cu distributie masculina) sau chiar de virilizare (la hirsutism se adauga cresterea masei musculare, alopecie androgenica, acnee, ingrosarea vocii, marirea clitorisului)
Recomandari pentru determinarea testosteronului
La barbati:
a) suspiciune clinica de deficit androgenic (hipogonadism primar, hipopituitarism, sindrom Klinefelter, sindrom Down, pubertate intarziata, impotenta sexuala, infertilitate, tratament cu estrogeni, ciroza hepatica);
b) suspiciune clinica de exces androgenic: tumori corticosuprarenaliene, pubertate precoce
La femei: hirsutism, anovulatie, amenoree sau virilizare (cauze posibile: sindromul ovarelor polichistice, tumori ovariene virilizante, tumori corticosuprarenaliene sau sindroame adrenogenitale)
Metoda -ELISA
Valori de referinta – sunt dependente de varsta si sex
Factori de conversie: nmol/L x 0.288 = ng/mL; ng/mL x 3.47 = nmol/L; ng/mL x 100 = ng/dL.
Valori critice – >5 nmol/L la femei – suspiciune proces tumoral