Impreuna cu FSH (hormonul foliculostimulant) LH apartine familiei gonadotropilor. Secretia FSH si LH este pulsatila si este  controlata de eliberarea intermitenta de gonadotropin releasing hormone (GnRH) de la nivelul hipotalamusului. LH si FSH regleaza si stimuleaza cresterea si functionarea gonadelor (ovare si testicule).

Cei doi hormoni sunt produsi de celulele gonadotrope ale hipofizei anterioare de unde ajung in sange si de aici la gonade. La nivelul ovarelor gonadotropii stimuleaza cresterea si maturarea foliculilor, formarea si evolutia corpului galben, respectiv sinteza si secretia estrogenilor si a progesteronului. La barbati LH stimuleaza activitatea celulelor testiculare Leydig, de aceea  mai este numit hormonul stimulator al celulelor interstitiale.

Cel mai mare nivel de LH apare la jumatatea ciclului menstrual inducand ovulatia si formarea corpului galben (a carui principal produs de secretie este progesteronul). In celulele Leydig din testicule LH stimuleaza productia de testosteron si controleaza maturarea normala a spermatozoizilor.

Recomandari pentru determinarea LH
La barbati: elucidarea disfunctiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadal (in principal pentru diagnosticul diferential intre insuficienta testiculara primara si deficitul de stimulare testiculara), secretie ectopica de LH de catre un neoplasm.

La femei: elucidarea disfunctiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadal (in principal pentru diagnosticul diferential intre insuficienta ovariana primara si deficitul de stimulare ovariana), boala ovariana polichistica (sindrom Stein-Leventhal), clarificarea cauzelor de amenoree, boli congenitale cu aberatii cromozomiale (ex. sindromul Turner), diagnosticul si tratamentul infertilitatii, secretie ectopica de LH de catre un neoplasm, sindrom menopauzal
Metoda – ELISA
Valori de referinta – sunt dependente de varsta si sex:

La femei nivelul de LH variaza si in functie de fazele ciclului menstrual: