Estriolul (E3) este hormonul estrogen predominant din sangele si urina femeilor gravide.
Cea mai mare parte a estriolului circulant este un produs al unitatii feto-placentare, rezultand dintr-un precursor (16-α-hidroxi-dehidroepiandrosteron) sintetizat in suprarenalele fatului si transformat in estriol de catre ficatul fetal si placenta. Productia normala a acestui hormon reprezinta un indicator al integritatii unitatii feto-placentare si al starii de bine a fatului.

Majoritatea estriolului circulant este alcatuit din forme conjugate, ce sunt excretate in urina, estriolul liber (neconjugat) fiind prezent numai intr-un procent de 9%. In cursul dezvoltarii normale a fatului, productia de estriol creste progresiv, atingand un maximum in saptamana 36 de sarcina.

Monitorizarea secventiala a nivelurilor de estriol in sarcinile cu risc crescut are valoare clinica mai mare decat determinarile izolate si permite o interventie terapeutica precoce. Astfel nivelurile de estriol persistent scazute sau care inregistreaza o reducere brusca, sunt sugestive pentru suferinta fetala.

Determinarea combinata de estriol neconjugat, gonadotropina corionica (HCG total sau free-beta HCG) si alfa-fetoproteina (AFP) in trimestrul II de sarcina – investigatie cunoscuta sub numele de triplu test – are utilitate, impreuna cu alte date clinice materne, in estimarea riscului de anomalii fetale la nastere.

Recomandari pentru determinarea estriolului neconjugat – in cadrul triplului test; evaluarea suferintei fetale si a functiei placentei  la pacientele care prezinta complicatii ale sarcinii: preeclampsie, intarzierea cresterii fetale, diabet, izoimunizare Rh, coriocarcinom si mola hidatiforma
Metoda : ELISA.
Valori de referinta
– pentru trimestrul III de sarcina (monitorizarea suferintei fetale) se vor utiliza orientativ urmatoarele valori

Factori de conversie: ng/mL x 3.467 = nmol/L; nmol/L x 0.287 = ng/mL.

Interpretarea rezultatelor
Valori scazute ale estriolului neconjugat (<0.4 MoM) se intalnesc in sindromul Down, trisomia 18 si sindromul Smith-Lemli-Opitz. De asemenea valori scazute ale estriolului se asociaza cu risc de: intarziere a cresterii fetale, moarte fetala, preeclampsie, izoimunizare Rh. Niveluri scazute mai pot fi intalnite in anemii, diabet zaharat, malnutritie, afectiuni hepatice.

Nivelul estriolului poate fi redus in prezenta unui fat viu anencefalic.
Valorile estriolului pot fi crescute in hidropsul fetal.