Setul initial de teste efectuate pentru investigarea unei anomalii hemostatice include PT, aPTT si numarul de trombocite, pentru evaluarea larga a componentelor majore ale sistemului hemostatic. PT si aPTT pot fi prelungite in multe situatii si efectuarea unei baterii de teste de coagulare este adesea necesara pentru determinarea cauzei anomaliei hemostatice, unul dintre aceste teste fiind TT. 

In vivo: trombina se leaga la nivelul domeniului central al fibrinogenului si elibereaza proteolitic fibrinopeptidele A si B, rezultand monomerii de fibrina; urmeaza polimerizarea acestora, cu formarea cheagului de fibrina, a carui rezistenta la degradarea de catre plasmina este influentata in principal de legaturile incrucisate mediate de FXIIIa impreuna cu calciu.

In vitro: TT reprezinta timpul necesar coagularii unei plasme citratate, saraca in trombocite, dupa adaugarea trombinei si a ionilor de Ca2.

Cascada enzimatica procoagulanta (respectiv calea “intrinseca”, “extrinseca” si “comuna” a coagularii) este surpasata prin adaugarea de trombina exogena. Astfel TT reflecta in principal functiile si interactiunea dintre trombina exogena si fibrinogenul endogen.

Recomandari pentru efectuarea testului 
– investigarea cauzei unui PT sau aPTT prelungit;
– diagnosticarea CID;
– disfibrinogenemii, hipo-/afibrinogenemii;
– monitorizarea tratamentului cu activatori ai plasminogenului (streptokinaza si urokinaza).

Valori de referinta – ≤21s. 
Interpretarea rezultatelor 
Prelungirea TT: hipo-/dis-/afibrinogenemii, terapie cu heparina, argatroban, hirudina, CID, mielom multiplu (prin prezenta paraproteinei), prezenta in plasma a anticorpilor anti-trombina (ca de ex. in amiloidoza), prezenta produsilor de degradare ai fibrinogenului/fibrinei (PDF), uremie, afectiuni hepatice severe, boli maligne, tratamentul cu activatori ai plasminogenului (streptokinaza, urokinaza, activatorul tisular al plasminogenului).

TT va fi prelungit cand nivelul de fibrinogen functional va fi <100 mg/dL.
Un TT prelungit nemasurabil este in general rezultatul prezentei heparinei sau, mai rar, al prezentei anticorpilor antitrombina sau al afibrinogenemiei.