Calciul este componentul mineral major al oaselor. 99% din cantitatea de  calciu din organism se afla in oase si dinti, care constituie un rezervor imens pentru mentinerea nivelului calciului seric, iar restul este distribuit in lichidele biologice si tesuturi moi. Ionii de calciu joaca un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, contractia musculara, functia cardiaca si in procesele de coagulare.

Reglarea hormonala a metabolismului calciului ca si cea a fosforului este complexa. Relatiile reciproce intre intestinul subtire, schelet, rinichi si sistemul endocrin, in particular paratiroidele, mentin homeostazia calciului si fosforului. De asemenea,calcitonina, vitamina D, estrogenii, androgenii sunt factori care influenteaza nivelul calciului.
Cantitatea de proteine din sange afecteaza nivelul calciului, deoarece 45% din calciul seric este legat de proteine. Astfel scaderea albuminei serice determina scaderea calciului seric total.

Concentratii anormale de calciu seric pot indica disfunctii paratiroidiene, boli ale oaselor, carcinoame, sindrom de malnutritie si malabsorbtie, carenta de vitamina D si boli renale. 90% din cazurile de hipercalcemie apar in context de hiperparatiroidism, ca manifestare paraneoplazica sau in afectiuni granulomatoase. Hipercalcemia din cadrul sarcoidozei, insuficientei suprarenaliene si hipertiroidismului este detectata de regula intr-un cadru clinic sugestiv pentru diagnostic.

Recomandari pentru determinarea calciului seric
• din doi in doi ani, la pacienti cu varsta peste de 50 ani, pentru screening-ul osteoporozei (impreuna cu masurarea inaltimii si greutatii); • in tetanie (investigarea tipului hipocalcemic); • fracturi spontane, dureri osoase, modificari osoase radiologice, tulburari de crestere, alterari dentare; • nefro- sau urolitiaza, nefrocalcinoza, poliurie, polidipsie, boli renale cronice; • pancreatita acuta, calculi biliari, diaree recurenta, malabsorbtie; • post-operator in caz de tiroidectomie si paratiroidectomie, in hiperparatiroidism, boli tiroidiene, testiculare, ovariene, adrenale; • boli granulomatoase; • tumori;
• reactii adverse la anumite medicamente: vitamina D, A, anticonvulsivante, corticosteroizi, tiazide, digitala.

Valori de referinta
Varsta                     Valori mg/dL
2 – 12 luni               8.4 – 10.8
1 – 4 ani                  8.4 – 10.4
5 – 20 ani                9.2 – 11
>20 ani                   8.6 – 10.2