Glucoza este cel mai important monozaharid din sange. Rezulta din digestia carbohidratilor si din conversia hepatica a glicogenului in glucoza. Glucoza este un furnizor indispensabil de energie care sustine activitatea celulara. Cei doi hormoni care regleaza in mod direct nivelul glucozei in sange sunt glucagonul si insulina.

Glucagonul accelereaza conversia glicogenului in glucoza si determina astfel cresterea glicemiei. Insulina creste permeabilitatea membranelor celulare la glucoza, transporta glucoza in celule (pentru metabolism), stimuleaza formarea glicogenului si reduce concentratia glucozei din sange. Alti hormoni care detin un rol important in metabolismul glucozei sunt: ACTH-ul, glucocorticoizii,  adrenalina, tiroxina.

Diabetul zaharat este o conditie definita prin nivelul hiperglicemiei care genereaza riscul de afectare a microcirculatiei (retinopatie, nefropatie si neuropatie). Se asociaza cu o speranta de viata redusa, o morbiditate semnificativa datorata complicatiilor microvasculare specifice, un risc crescut de complicatii macrovasculare (boala coronariana, accident vascular cerebral, arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare) si o calitate a vietii diminuata.
In absenta unui marker biologic mai specific pentru a defini diabetul determinarea glucozei plasmatice a ramas elementul de baza al criteriilor de diagnostic.

Din 1965 Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a initiat publicarea de ghiduri pentru diagnosticul si clasificarea diabetului. Acestea au fost revizuite in 1998 si publicate sub denumirea de Ghid pentru Definitia, Diagnosticul si Clasificarea Diabetului Zaharat. Ca urmare a cresterii informatiei disponibile privind aceasta afectiune ADA (American Diabetes Association) a modificat in 2003 criteriile pentru diagnosticul hiperglicemiilor intermediar.
Criteriile ADA (American Diabetes Association) pentru diagnosticul diabetului zaharat includ:

  • Simptome sugestive (poliurie, polidipsie, scadere ponderala inexplicabila), la care se adauga o valoare a glucozei „random” >=200 mg/dL (>=11.1 mmol/L) sau
  • Valoarea glicemiei bazale >=126 mg/dL (>=6.99 mmol/L) sau
  • Valoarea glicemiei >=200 mg/dL la 2 ore dupa administrarea a 75g glucoza (in cadrul testului de toleranta la glucoza)1.

In absenta unei hiperglicemii cu decompensare metabolica acuta, criteriile 2 si 3 trebuie confirmate prin repetarea testarii in zile diferite. La acestea se adauga recomandarea recenta ADA (2010) de a include HbA1c in diagnosticul diabetului la o valoare cut-off de 6.5% (testul trebuie sa fie efectuat printr-o metoda standardizata DCCT: Diabetes Control and Complications Trial si certificata NGSP: National Glycohemoglobin Standardization Program).
Criteriile de diagnostic se aplica atat adultilor cat si copiilor.

Recomandari pentru determinarea glucozei serice/plasmatice
• screening-ul, diagnosticul si monitorizarea diabetului zaharat;
• diagnosticul hipoglicemiei.
Se pot recolta 4 tipuri de probe:

  • Glucoza plasmatica/serica determinata à jeun (bazala).
  • Glucoza serica determinata la 2 ore postprandial.
  • Glucoza plasmatica/serica determinata dintr-o proba de sange recoltata intr-un moment oarecare al zilei, indiferent de intervalul de la ultima masa („random”).
  • Glucoza plasmatica/serica determinata in cadrul testului de toleranta la glucoza (la 2 ore dupa administrarea a 75 g glucoza) .

Screening-ul pentru diabet al persoanelor adulte asimptomatice va fi luat in considerare la categoriile supraponderale sau obeze (BMI ≥25 kg/m2) indiferent de varsta, precum si la cei care prezinta unul sau mai multi factori de risc pentru diabet:

sedentarism; rude de gradul 1 cu DZ;antecedente de diabet zaharat gestational sau nastere de feti macrosomi (>4000g); apartenenta la rase sau grupuri etnice cu risc (afroamericani, asiatici-americani, nativi americani, hispanici-americani etc.);HTA (≥140/90 mmHg); nivel scazut de HDL-colesterol (<35 mg/dL) si/sau nivel crescut de trigliceride (>250 mg/dL); femei cu sindromul ovarelor polichistice;istoric de afectiuni cardiovasculare; scaderea tolerantei la glucoza la teste anterioare; alte conditii clinice asociate cu rezistenta la insulina (ex: acanthosis nigricans).

Pregatirea pacientului in functie de tipul probei
A. À jeun (absenta aportului caloric in ultimele 8 ore).
B. Fara pregatire speciala; proba se va recolta la 2 ore dupa masa.
C. Fara pregatire speciala; pacientul va mentiona timpul scurs de la ultima masa.
D. Vezi recomandarile precizate la Testul de toleranta la glucoza per os.
La diabeticii cunoscuti recoltarea se face inaintea administrarii insulinei sau medicatiei hipoglicemiante.

Valori de referinta
Interpretarea valorilor glicemiei bazale se efectueaza conform criteriilor ADA:

Nota: Diagnosticul de diabet zaharat se va stabili pe baza a cel putin 2 valori crescute  >= 126 ale glicemiei bazale obtinute in zile diferite.
Monitorizarea pacientilor cu diabet zaharat
Un control glicemic optim reduce riscul de instalare a complicatiilor micro- si macrovasculare.
Tintele controlului glicemic la pacientii diabetici este mentionata in tabelul de mai jos.

Valori critice– nivel scazut: <40 mg/dL (femei si copii);    <50 mg/dL (barbati),  nivel crescut: >400 mg/dL.
Interpretarea rezultatelor

Cresteri
• diabet zaharat, • boala Cushing, • acromegalie/gigantism, • feocromocitom,• adenom hipofizar (secretor de hormon de crestere), • hemocromatoza, • pancreatita acuta/cronica,• neoplasm de pancreas, • glucagonom, • afectiuni renale cronice, • boala hepatica avansata, • deficienta de vitamina B1 (encefalopatia Wernicke), • stres acut emotional sau fizic (infarct miocardic, AVC, convulsii).

Scaderi
• insulinom, • tumori extrapancreatice (ex. hepatom), • boala Addison, • hipopituitarism,• malabsorbtie, • necroza hepatica fuminanta (hepatita, intoxicatii), • prematuri, nou-nascuti din mame diabetice, • deficiente enzimatice (ex. galactozemie), • supradozaj insulinic, • hipoglicemie reactiva (hiperinsulinism indus alimentar, tulburari endocrin), • hipoglicemie postprandiala (dupa interventii chirurgicale gastrointestinale, intoleranta ereditara la fructoza, galactozemie).