Fosfataza alcalina (ALP) este o enzima ce face parte din clasa hidrolazelor (ortofosfomonoesterfosfohidrolaza) si este alcatuita in principal din trei forme izoenzimatice (hepatobiliara, osoasa, intestinala), la care se adauga in timpul sarcinii o forma tranzitorie (forma placentara). Desi se poate face o evaluare rezonabila in privinta originii hepatice sau non-hepatice a cresterii fosfatazei alcaline utilizand doar date clinice, exista si metode biochimice ce pot face diferentierea intre izoenzime.
Recomandari pentru determinarea fosfatazei alcaline
Determinarea fosfatazei alcaline este de obicei folosita pentru diagnosticul diferential al bolilor hepatice. Alta arie de utilizari clinice include afectiunile osoase, fiind la ora actuala singura enzima cu importanta practica pentru patologia tesutului osos, si in hiperparatiroidism. In tumorile de diverse etiologii fosfataza alcalina are valoare de marker tumoral (depistarea metastazelor hepatice sau osoase).
Valori de referinta – sunt dependente de varsta si sex:
Varsta Valori ( U/L)
0-6 luni <449
7-12 luni <462
1-3 ani <281
4-6 ani <269
7-12 ani <300
M: 13-17 ani <390
F: 13-17 ani <187
M: >17 ani <129
F: >17an <104
Valorile mai mari inregistrate la copii se asociaza cu perioada de crestere osoasa.
Interpretarea rezultatelor
Cresteri
Ø Valori crescute de origine hepatica: cele mai marcate cresteri se intalnesc in obstructia mecanica a cailor biliare extrahepatice sau in colestaza intrahepatica:
– o crestere de 10 ori – in cancer de cap de pancreas, litiaza coledociana, hepatita colestatica medicamentoasa;
– o crestere de 5-20 ori – in ciroza biliara primitiva, carcinoame hepatice primare sau metastatice;
– cresteri usoare/moderate (de 2 ori normalul) se inregistreaza in hepatita virala si ciroza;
– in mononucleoza infectioasa si in infectia cu citomegalovirus pot aparea cresteri de pana la 5 ori normalul;
– in ingestia cronica de alcool fosfataza alcalina poate avea valoare normala sau crescuta, sunt insa constant crescute GGT, AST si eventual bilirubina;
– valori crescute mai pot aparea in bolile hepatice de cauza infiltrativa (sarcoidoza, tuberculoza, amiloidoza, abcese)1.
Ø Valori crescute de origine osoasa: hiperparatiroidism; hipertiroidism; boala Paget; metastaze osoase; tumori osoase; osteomalacie, rahitism; in evolutia fracturilor multiple1.
Ø Valori crescute de origine placentara: apar in saptamanile 16-20 ale unei sarcini normale, crescand pana la nivelul maxim (de 2 ori normalul) la debutul travaliului5.
Ø Valori crescute de origine intestinala: in diverse afectiuni ulcerative ale tractului gastrointestinal, malabsorbtie severa, infarct intestinal.
Ø Valori crescute in neoplasme: ocazional tumorile (in special hipernefromul) pot produce o fosfataza alcalina identica sau similara cu forma placentara (izoenzima Regan).
Scaderi
• hipofosfatazia familiala; • hipotiroidism, cretinism; • malnutritie; • deficit de zinc; • deficit de magneziu; • femeile aflate in post menopauza cu osteoporoza care urmeaza tratament estrogenic substitutiv.