ALT (ALAT), alaninaminotransferaza sau transaminaza glutampiruvica (TGP) este o enzima ce catalizeaza transferul reversibil al gruparii amino (NH2) de la un aminoacid (alanina) α–cetoglutaratului ducand la formarea de acid piruvic si glutamat. Se gaseste in principal in ficat (la nivelul celulei hepatice aflandu-se in special in citosol) si in ordine descrescatoare a concentratiei in rinichi, miocard, muschi scheletici si pancreas.

Daca metabolismul energetic al celulei hepatice este tulburat prin agenti infectiosi (ex. virusurile hepatitei virale) sau toxici, se produce o crestere a permeabilitatii membranei celulare, cu trecerea in ser a componentelor citoplasmatice (citoliza). ALT este indicatorul de citoliza cel mai frecvent explorat si dupa parerea majoritatii autorilor cel mai indicat pentru detectarea chiar si a leziunilor hepatice minime.

ALT este mai specifica pentru afectiunile hepatice decat AST. Valorile absolute ale ALT nu se coreleaza totusi direct cu severitatea lezarii ficatului si cu prognosticul, si din aceasta cauza determinarile seriate sunt cele mai folositoare.
Indicatii:
– diagnosticul bolilor hepatice;
– diagnosticul diferential al bolilor hepatobiliare si pancreatice
– monitorizarea evolutiei si a tratamentului hepatitei virale;
– diagnosticul diferential intre icterul hemolitic si cel hepatic
Valori  normale: 20-40U/L

Cresteri
– cresterile cele mai mari ale valorilor ALT  au fost decelate in cazul hepatitelor acute virale si toxice  valori peste 500 U/L sugereaza acest diagnostic; in cazul hepatitelor acute cu virus A, cresterea ALT precede cu doua saptamani instalarea icterului, normalizarea valorilor ALT se produce dupa circa 3 saptamani; in cazul hepatitelor virale cu virus B sau C, valoarea ALT prezinta cresteri si scaderi imprevizibile, revenind la valori aproape normale;  in hepatita cronica persistenta valorile transaminazelor apar intermitent crescute; in hepatita cronica activa apar cresteri ale ALT, dar nu la nivelul celor din hepatita acuta;
– in metastazele hepatice se observa uneori cresteri moderate.
– in steatoza hepatica – cresteri de 2-3 ori normalul;
– in ciroza hepatica valorile ALT sunt normale sau usor crescute (de 1-5 ori normalul);
– cresteri moderate se observa si in hepatite alcoolice(<150 U/l), stare de soc, arsuri severe, mononucleoza infectioasa, leucemie limfoblastica acuta (copii) infarct miocardic, insuficienta cardiaca, eclampsie, hepatotoxice, pancreatita acuta. 
– cresteri ALT pot fi intalnite la pacientii cu traumatisme musculare, rabdomioliza, polimiozita si dermatomiozita, dar in aceste cazuri apar si niveluri crescute de creatinkinaza care orienteaza spre o afectiune musculara. Injectiile intramusculare pot provoca o crestere usoara a ALT. Niveluri crescute de ALT mai pot aparea la pacientii obezi.