Acalabrutinib(Calquence)
Compoziţia calitativă şi cantitativă
Calquence 100mg capsule
Fiecare capsulă conţine acalabrutinib 100mg.
Mecanism de acţiune
Acalabrutinib este un inhibitor selectiv al tirozin kinazei Bruton (Bruton tyrosine kinase, BTK). BTK este o moleculă de semnalizare a căilor receptorului pentru antigen al celulelor B (B-cell antigen receptor, BCR) şi ale receptorilor citokinici. Semnalizarea BTK la nivelul celulelor B are ca rezultatsupravieţuirea şi proliferarea acestora şi este necesară pentru adeziunea, traficul şi chemotaxia celulelor. Acalabrutinib şi metabolitul său activ, ACP-5862, formează o legătură covalentă cu un rest de cisteină din situsul activ al BTK, determinând inactivarea ireversibilă a BTK cu interacţiuni minimaleîn afara țintei (off target).
Indicaţii terapeutice
Calquence în monoterapie sau în asociere cu obinutuzumab este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu leucemie limfocitară cronică (LLC) netratată anterior.
Calquence în monoterapie este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu leucemie limfocitară cronică (LLC) cărora li s-a administrat cel puţin o terapie anterioară.
Doza administrata
Doza recomandată este de 100mg de acalabrutinib de două ori pe zi (echivalentul unei doze zilnice totale de 200mg). Intervalul de administrare a dozelor este de aproximativ 12 ore. Tratamentul cu Calquence trebuie continuat până la progresia bolii sau până la apariţia toxicităţii inacceptabile.
Insuficienţă renală Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară sau moderată (clearance al creatininei mai mare de 30 ml/min). Trebuie menţinută o hidratare adecvată şi nivelurile serice ale creatininei trebuie monitorizate periodic.
La pacienţii cu insuficiență renală severă (clearance al creatininei < 30ml/min) se va administra Calquence numai dacă beneficiile tratamentuluidepăşesc riscurile şi aceşti pacienţitrebuie monitorizați cu atenţie pentru apariția semnelorde toxicitate. Nu există date provenite de la pacienţii cu insuficienţă renală severă sau de la pacienţii dializaţi .
Insuficiențăhepatică Nu există recomandări privind ajustarea dozelor la pacienţii cu insuficiență hepatică uşoară sau moderată (clasa Child-Pugh A, Child-Pugh B sau valori ale bilirubinei totale de 1,5 până la 3 ori mai mari decât limita superioară a valorilor normale [LSVN] şi orice valori ale AST).
Nu se recomandă utilizarea Calquence la pacienţi cu insuficiență hepatică severă (clasa Child-Pugh C sau valori ale bilirubinei totale de >3 ori mai mari decât LSVN şi orice valori ale AST).
Boală cardiacă severă
Pacienţii cu boli cardiovasculare severe au fost excluşi din studiile clinice privind Calquence.
Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare
Hemoragii
La pacienţii cu malignităţi hematologice trataţi cu Calquence în monoterapie sau în asociere cu obinutuzumab au apărut evenimente hemoragice majore, inclusiv hemoragii gastro-intestinale sau la nivelul sistemului nervos central, unele dintre acestea având consecinţe letale. Aceste evenimente au survenit la pacienţi cu, dar şi fără trombocitopenie. Per ansamblu, evenimentele de sângerare au fost de tip mai puţin sever, cum ar fi apariţia echimozelorşi peteşiilor.
În cazul unei intervenţii chirurgicale, trebuie analizate beneficiile şi riscurile întreruperii tratamentului cu Calquence timp de cel puţin 3 zile înainte şi după intervenţie.
Infecții
La pacienţii cu malignităţi hematologice trataţi cu Calquence în monoterapie sau în asociere cu obinutuzumab au apărut cazuri de infecţii grave (bacteriene, virale sau fungice), inclusiv evenimente letale. Aceste infecţii au survenit preponderent în absenţa neutropeniei de gradul 3 sau 4, infecţia neutropenică fiind raportată la 1,9% din totalitatea pacienţilor. Au fost înregistrate cazuri de infecţii determinate de reactivarea virusului hepatitic B (VHB) şi a virusului herpes zoster (VHZ), cazuri de aspergiloză şi leucoencefalopatie multifocală progresivă (LMP).
Reactivare virală
S-au raportat cazuri de reactivare virală a hepatitei B la pacienţii cărora li se administra Calquence. Înainte de iniţierea tratamentului cu Calquence trebuie determinat statusul serologic al virusului hepatitic B (VHB).
Leucoencefalopatiei multifocale progresive (LMP), inclusiv cazuri letale, s-au raportat după administrarea Calquence în contextul utilizării anterioare sau concomitente a unei terapii imunosupresoare. Medicii trebuie să ia în considerare LMP în diagnosticul diferenţial al pacienţilor cu semne sau simptome noi sau agravate de natură neurologică, cognitivă sau comportamentală.
Citopenii La pacienţii cu malignităţi hematologice trataţi cu Calquence în monoterapie sau în asociere cu obinutuzumab au fost înregistrate citopenii de gradul 3 sau 4, inclusiv neutropenie, anemie şi trombocitopenieapărute în cursul tratamentului. Valorile hemoleucogramei trebuie monitorizate după cum este indicat din punct de vedere medical.
A doua malignitate primară La pacienţii cu malignităţi hematologice trataţi cu Calquence în monoterapie sau în asociere cu obinutuzumab a apărut şi a doua malignitate primară, inclusiv cancere cutanate sau non-cutanate.
Fibrilaţie atrială
În rândul pacienţilor cu malignităţi hematologice trataţi cu Calquence în monoterapie sau în asociere cu obinutuzumab au apărut cazuri de fibrilaţie atrială/flutter atrial. Pacienţii trebuie monitorizaţi pentru apariţia simptomelor de fibrilaţie atrială şi flutter atrial, cu efectuarea unei ECG atunci când este indicat medical. La pacienţii care dezvoltă fibrilaţie atrială în timpul tratamentului cu Calquence, trebuie luată în considerare o evaluare detaliată a riscului de afecţiuni tromboembolice. La pacienţii cu risc înalt de afecţiuni tromboembolice, trebuie avut în vedere tratamentul strict controlat cu anticoagulante şi trebuie luate în considerare alte opţiuni terapeutice decât Calquence
Reacţii adverse
În rândul celor 1040 pacienţi trataţi cu Calquence în monoterapie, cele mai frecvente (≥ 20%) reacţii adverse induse de medicament (RAIM), de orice grad, raportate la pacienţi au fost infecţiile (66,7%), cefaleea (37,8%), diareea (36,7%), echimozele(34,1%), durerea musculo-scheletică (33,1%), greaţa (21,7%), fatigabilitatea (21,3%), tusea (21%) şi erupţiile cutanate tranzitorii (20,3%). Cel mai frecvent raportate (≥ 5%) reacţii adverse induse de medicament cu severitate de gradul ≥ 3 au fost infecţiile (17,6%), leucopenia (14,3%), neutropenia (14,2%) şi anemia (7,8%).
26 11 2023