ALECTINIB(ALECENSA)
DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI
Alecensa 150 mg capsule; fiecare capsulă conţine clorhidrat de alectinib echivalent cu alectinib 150 mg.
Indicatia terapeutica
Alectinib este indicat ca monoterapie pentru tratamentul de primă linie al pacienţilor adulţi cu cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) avansat, cu status pozitiv pentru kinaza din limfomul anaplazic (ALK). Alectinib este indicat ca monoterapie pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu NSCLC avansat, cu status pozitiv ALK, trataţi anterior cu crizotinib.
Mecanism de acţiune Alectinib este un inhibitor puternic şi cu selectivitate înaltă al tirozin kinazelor ALK şi rearanjate în timpul transfecţiei (rearranged during transfection) (RET). În studiile pre-clinice, inhibarea activităţii tirozin kinazei ALK a dus la blocarea căilor de semnalizare intracelulară, inclusiv transductori ai semnalului si activatori ai transcriptiei 3 (STAT 3) şi fosfoinozitid 3- kinază (PI3K)/protein kinază B (AKT) şi la inducerea morţii celulelor tumorale (apoptoză).
Doze
Doza recomandată de Alecensa este de 600 mg (patru capsule de 150 mg) administrată de două ori pe zi, împreună cu alimente (doză zilnică totală de 1200 mg).
Pacienţii cu insuficienţă hepatică severă (Child-Pugh C) trebuie să primească o doză de iniţiere de 450 mg administrată de două ori pe zi împreună cu alimente (doză zilnică totală de 900 mg).
Durata tratamentului Tratamentul cu Alecensa trebuie continuat până la progresia bolii sau până la apariţia toxicităţii intolerabile.
Schemă de scădere a dozelor Schema de scădere a dozelor
Doza initiala 600 mg de două ori pe zi
Prima reducere a dozei 450 mg de două ori pe zi
A doua reducere a dozei 300 mg de două ori pe zi
Insuficienţă hepatică Nu este necesară ajustarea dozei de iniţiere la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară (Child-Pugh A) sau moderată (Child-Pugh B) ca boală de fond. Pacienţilor cu insuficienţă hepatică severă (Child-Pugh C) trebuie li se administreze o doză de iniţiere de 450 mg de două ori pe zi (doză totală de 900 mg). Pentru toţi pacienţii cu insuficienţă hepatică, se recomandă monitorizarea adecvată (de exemplu, markerii funcţiei hepatice).
Insuficienţă renală Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară sau moderată. Alecensa nu a fost studiat la pacienţii cu insuficienţă renală severă. Cu toate acestea, având în vedere că eliminarea alectinib pe cale renală este neglijabilă, nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală severă.
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE PENTRU UTILIZARE
Pneumopatie interstiţială (PI)/pneumonită
În studiile clinice efectuate cu Alecensa s-au raportat cazuri de PI/pneumonită. Pacienţii trebuie monitorizaţi pentru depistarea simptomelor pulmonare sugestive pentru pneumonită. Tratamentul cu Alecensa trebuie întrerupt imediat la pacienţii diagnosticaţi cu PI/pneumonită şi se opreşte permanent în cazul în care nu se identifică alte cauze posibile ale PI/pneumonitei.
Hepatotoxicitate Creşterea valorilor alanin aminotransferazei (ALT) şi aspartat aminotransferazei (AST) de peste 5 ori faţă de limita superioară a valorii normale (LSVN), precum şi creşterea valorilor bilirubinei de peste 3 ori faţă de LSVN, au survenit la pacienţii înrolaţi în studiile clinice pivot efectuate cu Alecensa. În funcţie de severitatea reacţiilor adverse, administrarea Alecensa trebuie întreruptă şi reluată în doză redusă, sau se opreşte permanent,
Mialgie severă şi creşteri ale valorilor creatin fosfokinazei (CPK) Mialgia sau durerea musculo-scheletică a fost raportată la pacienţii din studiile clinice pivot efectuate cu Alecensa, inclusiv evenimente de gradul 3.
Pe baza severităţii creşterii valorii CPK, administrarea Alecensa trebuie întreruptă, urmând să fie reluată sau ca doza să fie redusă.
Bradicardie Bradicardia simptomatică poate surveni în cazul utilizării Alecensa.
Anemie hemolitică Anemia hemolitică a fost raportată în cazul utilizării Alecensa (vezi pct. 4.8). Dacă concentrația de hemoglobină este sub 10 g/dL și se suspectează anemie hemolitică, administrarea Alecensa trebuie întreruptă și trebuie inițiate teste de laborator adecvate.
Perforația gastro-intestinală Au fost raportate cazuri de perforații gastro-intestinale la pacienții cu risc crescut (de exemplu, istoric de diverticulită, metastaze la nivelul tractului gastro-intestinal, utilizarea concomitentă a unui medicament cu risc cunoscut de perforație gastro-intestinală) tratați cu alectinib. Trebuie luată în considerare întreruperea Alecensa la pacienții care dezvoltă perforație gastro-intestinală.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reacţii adverse asociate tratamentului (RA) (≥ 20%) au fost constipaţia, mialgia, edemul, anemia, erupţia cutanată tranzitorie, creşterea valorilor bilirubinei și greaţa.
12 07 2021