PALONOSETRON

 

 

Denumirea comercială a medicamentului

Fiecare flacon a 5 ml soluţie conţine palonosetron 250 micrograme (sub formă de clorhidrat de palonosetron).

Aloxi 500 micrograme capsule moi

Fiecare capsulă conţine palonosetron 500 micrograme (sub formă de clorhidrat)

Mecanism de actiune

Palonosetronul este un antagonist selectiv, cu afinitate crescută, al receptorilor 5HT3.

Doze şi mod de administrare

Palonosetron STADA trebuie utilizat numai înaintea administrării chimioterapiei.

Aloxi nu trebuie utilizat pentru prevenirea sau tratamentul greţei sau vărsăturilor în zilele succesive chimioterapiei, dacă nu se asociază cu administrarea altei chimioterapii.

Doze

Administrare Intra venoasa

Se administrează 250 micrograme de palonosetron în bolus unic intravenos cu aproximativ 30 de minute înainte de începerea chimioterapiei. Palonosetron STADA trebuie injectat în decurs de 30 secunde.

Administrare orala

Se administrează oral 500 micrograme de palonosetron cu aproximativ o oră înainte de începerea chimioterapiei. Aloxi poate fi administrat cu sau fără alimente.

Eficacitatea Palonosetron în prevenirea simptomelor de greaţă şi vărsături induse de chimioterapia antineoplazică înalt emetogenă poate fi amplificată prin asocierea unui corticosteroid, administrat înainte de chimioterapie.

Insuficienţă hepatică  Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă hepatică.    Insuficienţă renală  Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală. Nu sunt disponibile date despre pacienţi hemodializaţi cu boală renală în stadiu terminal.

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare 

Constipatie

Deoarece palonosetronul poate prelungi durata tranzitului intestinal la nivelul intestinului gros, pacienţii cu antecedente de constipaţie sau cu semne de obstrucţie intestinală subacută trebuie monitorizaţi după administrarea medicamentului. În asociere cu administrarea dozei de 750 micrograme de palonosetron s-au raportat două cazuri de constipaţie cu formare de fecalom, care au necesitat spitalizare.

Prelungirea intervalului QT

Pentru toate dozele testate, palonosetronul nu a indus prelungirea semnificativă din punct de vedere clinic a intervalului QT corectat. Cu toate acestea, ca şi în cazul altor antagonişti ai 5-HT3, se recomandă utilizarea cu precauţie a palonosetronului la pacienţi care prezintă sau care sunt predispuşi să prezinte prelungirea intervalului QT.

Acest grup include pacienţi cu antecedente personale sau familiale de prelungire a intervalului QT, anomalii electrolitice, insuficienţă cardiacă congestivă, bradiaritmii, tulburări de conducere, precum și pacienţi care iau medicamente antiaritmice sau alte medicamente care provoacă prelungirea intervalului QT sau anomalii electrolitice. Hipokaliemia şi hipomagneziemia trebuie corectate înaintea administrării antagonistului de receptor 5-HT3.

Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Corticosteroizi Palonosetronul s-a administrat în condiţii de siguranţă cu corticosteroizi.

Medicamente serotoninergice (de exemplu ISRS şi IRSN) Au existat raportări privind apariţia sindromului serotoninergic în urma administrării concomitente a antagoniştilor 5-HT3 şi a altor medicamente serotoninergice (incluzând ISRS şi IRSN).

Reacţii adverse

În studiile clinice în care s-a utilizat doza de 500 micrograme (la un număr total de 161 de pacienţi), reacţia adversă observată cel mai frecvent, cel puţin posibil asociată administrării de Aloxi, a fost cefaleea (3,7 %).

 

28 11 2023