Lorlatinib(Lorviqua)

 

 Denumirea comercială a medicamentului

Lorviqua 25mg  comprimate filmate

Lorviqua 100mg comprimate filmate

 Indicaţie

Lorlatinib monoterapie este indicat pentru tratamentul pacienților adulţi cu cancer bronho-pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC) avansat, pozitiv pentru kinaza limfomului anaplazic (ALK), a căror boala a progresat fie după crizotinib si cel puțin un alt ALK TKI, fie după alectinib sau ceritinib (administrate ca prima linie de tratament).

Contraindicații

Hipersensibilitate la lorlatinib sau la oricare dintre excipienții

Administrarea concomitentă de inductori puternici ai CYP3A4/5

Mecanism de acțiune

Lorlatinib este un inhibitor selectiv al adenozin trifosfat (ATP), inhibitor competitiv al tirozin kinazelor ALK și oncogena c-ros1 (ROS1).

Lorlatinib a fost, de asemenea, capabil să penetreze bariera hematoencefalică.

  Doze

 Doza recomandată este de 100mg lorlatinib, administrată pe cale orală,o dată pe zi.

 Durata tratamentului

Tratamentul cu lorlatinib trebuie continuat până la progresia bolii sau toxicitate inacceptabilă.

Modificări ale dozei

Poate fi necesară întreruperea administrării sau reducerea dozei, în funcție de siguranța și tolerabilitatea individuale. Nivelurile de reducere a dozei de lorlatinib sunt rezumate mai jos:

– Prima reducere a dozei: 75mg cu administrare pe cale orală, o dată pe zi

– A doua reducere a dozei: 50mg cu administrare pe cale orală, o dată pe zi

Administrarea lorlatinib trebuie oprită definitiv în cazul în care pacientul nu poate tolera doza de 50mg administrată pe cale orală, o dată pe zi.

Insuficiență renală Nu este necesară ajustarea dozei la pacienții cu funcție renală normală și insuficiență renală ușoară sau moderată[rata absolutăestimată de filtrare glomerulară (eGFR): ≥30ml/minut].

La pacienții cu insuficiență renală severă este recomandată o doză redusă de lorlatinib (eGFR absolută<30ml/minut), de exempluo doză zilnică inițială de 75mg administrată oral.

Nu sunt disponibile informații pentru pacienții care efectuează ședințe dedializă renală.

Insuficiență hepatică Nu este recomandată ajustarea dozei la pacienții cu insuficiență hepatică ușoară. Nu sunt disponibile informații pentru lorlatinib la pacienții cu insuficiență hepatică moderată sau severă. Prin urmare, lorlatinib nu este recomandat la pacienții cu insuficiență hepatică moderată până la severă.

ATENȚIONĂRI ȘI PRECAUȚII SPECIALE PENTRU UTILIZARE

Hiperlipidemie

Utilizarea lorlatinib a fost asociată cu creșteri ale colesterolului seric și ale trigliceridelor. Timpul mediu până la apariția unei creșteri severe a valorilor serice ale colesterolului și trigliceridelor este de 104zile (interval: 29până la 518 zile) și,respectiv,120de zile (interval: 15 până la 780 de zile). Valorile serice ale colesterolului și trigliceridelor trebuie monitorizate înaintea inițierii tratamentului cu lorlatinib, la 2, 4 şi 8 săptămâni după inițierea tratamentului culorlatinib și apoi, în mod regulat. Se va iniția administrarea sau se va crește doza de medicamente hipolipemiante, dacă este indicat.

Reacții la nivelul sistemului nervos central

Au fost observate reacții la nivelul sistemului nervos central (SNC) la pacienții cărora li s-a administrat lorlatinib, inclusiv efecte psihotice și modificări ale funcției cognitive, dispoziției, stării mentalesau vorbirii. La pacienții care dezvoltă reacții la nivelul SNC poate fi necesară modificarea dozei sau oprirea administrării.

Bloc atrioventricular

Au fost raportate prelungirea intervalului PR și blocul AV la pacienții cărora li s-a administrat lorlatinib. Se va monitoriza electrocardiograma (ECG) înainte de inițierea administrării lorlatinib și, ulterior, lunar, în special la pacienții cu afecțiuni predispozante la apariția unor evenimente cardiace semnificative clinic. La pacienții care dezvoltă bloc AV poate fi necesară modificarea dozei.

Scăderea fracției de ejecție a ventriculului stâng

A fost raportată scăderea fracției de ejecție a ventriculului stâng (FEVS) la pacienții cărora li se administrează lorlatinib care au avut evaluarea FEVS la momentul inițial și la cel puțin o monitorizare. Pe baza datelor disponibile din studiul clinic, nu este posibil să se stabilească o legătură cauzală între efectele asupra modificărilor contractilității cardiace și lorlatinib. La pacienții care dezvoltă semne/simptome cardiace relevante în timpul tratamentului, trebuie avută în vedere monitorizarea cardiacă, inclusiv evaluarea FEVS.

Creșterea amilazei și lipazei

Au apărut creșteri ale valorilor lipazei și/sau amilazei la pacienții cărora li s-a administrat lorlatinib. Timpul mediu până la apariția unei creșteri severe a valorilor serice ale lipazei și amilazei este de 141 de zile (interval: 1până la 1091de zile) și 138 de zile (interval: 1până la 1112 zile). Trebuie avut în vedere riscul de pancreatită la pacienții cărora li se administrează lorlatinib din cauza hipertrigliceridemiei concomitente și/sau unui posibil mecanism intrinsec. Pacienții trebuie monitorizați pentru creșteri ale valorilor lipazei și amilazei înainte de inițierea tratamentului cu lorlatinib și, ulterior, în mod regulat, conform indicațiilor clinice.

Boală pulmonară interstițială/Pneumonită La administrarea lorlatinib au apărut reacții adverse pulmonare severe sau care pun viața în pericol, ce corespund BPI/pneumonitei. Orice pacient care prezintă agravarea simptomelor respiratorii sugestive de BPI/pneumonită (de exemplu, dispnee, tuse și febră), trebuie evaluați cu promptitudine pentru BPI/pneumonită. Administrarea lorlatinib trebuie oprită temporar și/sau definitiv, în funcție de severitate.

Hipertensiune arterială

A fost raportată hipertensiunea arterială la pacienții cărora li se administrează lorlatinib. Tensiunea arterială trebuie controlată înainte de inițierea lorlatinib. Tensiunea arterială trebuie monitorizată după 2săptămâni și apoi cel puțin lunar în timpul tratamentului cu lorlatinib. Trebuie oprită temporar administrarea lorlatinib și trebuie reluată la o doză redusă sau trebuie oprită definitiv pe baza severității.

Hiperglicemie Hiperglicemia a apărut la pacienții cărora li se administrează lorlatinib. Trebuie evaluat nivelul glucozei serice à jeun înainte de inițierea tratamentului cu lorlatinib și trebuie monitorizat periodic după aceea, în conformitate cu recomandările din ghidurile naționale. Trebuie oprită temporar administrarea lorlatinib și trebuie reluată la o doză redusă sau trebuie oprită definitivpe baza severității.

REACȚII ADVERSE

Reacțiile adverse raportate cel mai frecvent au fost hipercolesterolemie (81,1%), hipertrigliceridemie(67,2%), edem (55,7%), neuropatie periferică (43,7%), creștere în greutate (30,9%), efecte cognitive (27,7%), fatigabilitate (27,3%), artralgie (23,5%),diaree (22,9%)și efecte asupra dispoziției (21,0%).

 

27 11 2023