CABOZANTINIBUM

 

Cabometix 20 mg comprimate filmate cu 20mg de cabozantinib

Cabometix 40 mg comprimate filmate cu 40mg de cabozantinib

CABOMETYX 60 mg comprimate filmate cu 60mg de cabozantinib

Mecanism de acţiune Cabozantinib este o moleculă mică, care inhibă receptorii multipli ai tirozin-kinazei (RTK) implicați în creșterea tumorală și angiogeneză, remodelarea osoasă patologică, rezistența la medicament și progresia metastatică a cancerului. Cabozantinib a fost identificat ca inhibitor al receptorilor MET (proteina receptoare a factorului de creștere al hepatocitelor) și al FCEV (factorul de creştere al endoteliului vascular ). În plus, cabozantinib inhibă și alte tirozin-kinaze, inclusiv receptorul GAS6 (AXL), RET, ROS1, TYRO3, MER, receptorul factorului celulelor stem (KIT), TRKP, tirozin-kinaza-3 similară Fms (FLT3) și TIE-2.

Indicaţii terapeutice

Carcinomul cu  celule renale(CCR)

Cabometix este indicat ca monoterapie pentru carcinomul cu celule renale (CCR) în stadiu avansat

– ca tratament de primă linie la pacienții adulți netratați anterior, cu risc intermediar sau crescut/nefavorabil

-la adulți care au urmat anterior o terapie țintită asupra factorului de creștere al endoteliului vascular (FCEV).

Cabometix, în asociere cu nivolumab, este indicat pentru tratamentul de primă linie al carcinomului cu  celule renale în stadiu avansat la adulți.

Carcinomul Hepatocelular (CHC)

Cabometix este indicat ca monoterapie pentru tratamentul carcinomului hepatocelular (CHC) la adulții care au fost tratați anterior cu sorafenib.

Carcinom tiroidian diferențiat (CTD) CABOMETYX este indicat ca monoterapie pentru tratamentul pacienților adulți cu carcinom tiroidian diferențiat (CTD) avansat local sau metastazat, refractari sau neeligibili la terapia cu iod radioactiv (IRA), care au prezentat progresie în cursul terapiilor sistemice administrate anterior.

Doze

Cabometix comprimate și cabozantinib capsule nu sunt bioechivalente și nu trebuie să fie schimbate între ele.

CABOMETYX ca monoterapie

Pentru CCR, CHC și CTD doza recomandată de Cabometix este de 60 mg o dată pe zi. Tratamentul trebuie continuat până când pacientul nu mai beneficiază din punct de vedere clinic în urma terapiei sau până când toxicitatea atinge un nivel inacceptabil.

CABOMETYX în combinație cu nivolumab în CCR avansat de primă linie

Doza recomandată de CABOMETYX este de 40 mg o dată pe zi în asociere cu nivolumab administrat intravenos fie 240 mg la 2 săptămâni, fie 480 mg la fiecare 4 săptămâni. Tratamentul trebuie să continue până la progresia bolii sau toxicitate inacceptabilă.

Nivolumab trebuie continuat până la progresia bolii, toxicitate inacceptabilă sau până la 24 de luni la pacienții fără progresia bolii.

Ajustări ale dozelor

Abordarea reacțiilor adverse suspectate la medicament poate necesita întreruperea temporară a tratamentului și/sau reducerea dozei de Cabozantinib. Atunci când este necesară reducerea dozei în monoterapie, se recomandă scăderea până la o doză de 40 mg pe zi, iar apoi până la 20 mg pe zi. În cazul în care un pacient omite o doză, doza omisă nu trebuie luată dacă au rămas mai puțin de 12 ore până la următoarea doză

Pacienți cu insuficiență renală

Cabozantinibul trebuie utilizat cu precauție la pacienții cu insuficiență renală ușoară sau moderată. Cabozantinibul nu este recomandat pentru utilizare la pacienții cu insuficiență renală severă, deoarece siguranța și eficacitatea nu au fost stabilite la această grupă de pacienți.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică

La pacienții cu insuficiență hepatică ușoară, nu este necesară ajustarea dozei. Deoarece pentru pacienții cu insuficiență hepatică moderată (Child Pugh B) sunt disponibile doar date limitate, nu se pot face recomandări cu privire la doze pentru acești pacienți. Nu există experiență clinică la pacienții cu insuficiență hepatică severă (Child Pugh C), astfel încât cabozantinib nu este recomandat la acești pacienți.

Pacienţi cu insuficienţă cardiacă

Datele provenite de la pacienţii cu insuficienţă cardiacă sunt limitate. Nu se pot face recomandări specifice privind dozele.

Atentionari si Precautii

Hepatotoxicitate  La pacienții tratați cu cabozantinib au fost frecvent observate anomalii ale testelor funcției hepatice (creșteri ale alanin aminotransferazei [ALT], aspartat aminotransferazei [AST] și bilirubinei). Se recomandă efectuarea testarii funcției hepatice (ALT, AST și bilirubinei) înainte de inițierea tratamentului cu cabozantinib și monitorizarea atentă în timpul tratamentului. Enzimele hepatice trebuie monitorizate înainte de inițierea tratamentului și periodic pe tot parcursul tratamentului.

Perforații și fistule

La utilizarea cabozantinib s-au observat perforații și fistule GI grave, uneori letale. Pacienții diagnosticaţi cu o boală inflamatorie a intestinului (de exemplu boală Crohn, colită ulcerativă, peritonită, diverticulită sau apendicită), cu infiltrate tumorale la nivelul tractului GI sau care prezintă complicații ca urmare a unei  intervenții chirurgicale GI anterioare. Administrarea cabozantinib trebuie întreruptă la pacienții la care apare o perforație GI sau o fistulă care nu poate fi abordată terapeutic adecvat.

Tulburări gastrointestinale (GI) Diaree, greață/vărsături, scăderea apetitului alimentar și stomatită/durere orală au fost unele dintre evenimentele gastrointestinale cel mai frecvent raportate.

Evenimente tromboembolice La utilizarea cabozantinib s-au observat evenimente de tromboembolie venoasă, inclusiv embolie pulmonară tromboembolie arterială, uneori letală. Administrarea cabozantinibtrebuie întreruptă la pacienții la care apare infarct miocardic acut sau orice alte complicații tromboembolice, semnificative din punct de vedere clinic.

Hemoragie S-au observat hemoragii severe, uneori letale, la utilizarea cabozantinibi. Cabozantinib nu trebuie administrat la pacienți cu hemoragie severă sau cu risc de hemoragie severă.

Trombocitopenia S-au raportat trombocitopenie și scăderea numărului de trombocite. Nivelul trombocitelor trebuie monitorizat în timpul tratamentului cu cabozantinib și doza trebuie modificată în funcție de severitatea trombocitopeniei.

Complicații la nivelul plăgii  S-au observat complicații la nivelul plăgii în cazul utilizării cabozantinib. Tratamentul cu cabozantinib trebuie oprit cu cel puțin 28 zile înaintea unei intervenții chirurgicale programate, inclusiv a unei intervenții chirurgicale dentare sau proceduri dentare invazive, dacă este posibil. Decizia de reluare a terapiei cu cabozantinib după intervenția chirurgicală trebuie să se bazeze pe evaluarea clinică a vindecării adecvate a 8  plăgii.

Hipertensiune arterială În cazul utilizării cabozantinib, s-a observat apariția hipertensiunii arteriale, incluzând criză hipertensivă. Tensiunea arterială trebuie să fie bine controlată din punct de vedere terapeutic înaintea inițierii tratamentului cu cabozantinib. Administrarea cabozantinib trebuie oprită în cazul în care hipertensiunea arterială rămâne severă și persistentă, în pofida utilizării terapiei antihipertensive și a reducerii dozei de cabozantinib. În caz de criză hipertensivă, administrarea cabozantinib trebuie oprită.

Osteonecroză S-au fost observat evenimente de osteonecroză de maxilar (ONM) la administrarea cabozantinib. Trebuie efectuată o examinare a cavității orale înaintea inițierii tratamentului cu cabozantinib și periodic în timpul terapiei cu cabozantinib. Pacienții trebuie instruiți cu privire la practica de igienă orală. Tratamentul cu cabozantinib trebuie oprit cu cel puțin 28 de zile înaintea unei intervenții chirurgicale dentare programate sau a unei proceduri dentare invazive, dacă este posibil. Tratamentul trebuie administrat cu precauție la pacienții cărora li se se administrează medicamente asociate cu apariția ONM, cum sunt bifosfonații. La pacienții la care apare ONM trebuie întreruptă administrarea cabozantinib.

Sindrom de eritrodisestezie palmo-plantară  La utilizarea cabozantinib s-a observat apariția sindromului de eritrodisestezie palmo-plantară (SEPP).

Sindrom de eritrodisestezie palmo-plantară  La utilizarea cabozantinib s-a observat apariția sindromului de eritrodisestezie palmo-plantară (SEPP).  Dacă SEPP este sever, trebuie luată în considerare întreruperea tratamentului cu cabozantinib.

Proteinurie S-a observat proteinurie în cazul utilizării cabozantinib. În timpul tratamentului cu cabozantinib trebuie monitorizată valoarea proteinelor din urină. Administrarea cabozantinibi trebuie întreruptă la pacienţii la care apare sindrom nefrotic.

Sindrom de encefalopatie posterioară reversibilă  La utilizarea cabozantinib s-a observat apariția Sindromului de Encefalopatie Posterioară Reversibilă (SEPR). Acest sindrom trebuie avut în vedere la orice pacient care prezintă simptome multiple, inclusiv convulsii, cefalee, tulburări de vedere, confuzie sau funcție mentală modificată. La pacienţii cu SEPR tratamentul cu cabozantinib trebuie oprit.  Prelungirea intervalului QT Cabozantinib trebuie utilizat cu precauție la pacienții cu antecedente de prelungire a intervalului QT, la pacienții care utilizează antiaritmice, sau la pacienții cu boli cardiace, bradicardie, sau tulburări electrolitice preexistente relevante. Atunci când se utilizează cabozantinib, în timpul tratamentului trebuie avute în vedere monitorizarea periodică a EKG și a valorilor serice ale electroliților (calciu, potasiu și magneziu).

Disfuncția tiroidiană Se recomandă măsurarea inițială în laborator a funcției tiroidiene la toți pacienții. Pacienții cu hipotiroidism sau hipertiroidism preexistent trebuie tratați conform practicii medicale standard înainte de începerea tratamentului cu cabozantinib.

Anomalii ale testelor biochimice de laborator Cabozantinib a fost asociat cu o incidență crescută a anomaliilor electrolitice (incluzând hipo- și hiperkaliemia, hipomagneziemia, hipocalcemia, hiponatremia).

Reactii adverse

Cele mai frecvente reacții adverse grave la populatia cu CCR (incidență > 1%) sunt pneumonia, durerea abdominală, diareea, greața, hipertensiunea arterială, embolismul, hiponatremia, embolia pulmonară, vărsături, deshidratare, oboseală, astenie, scăderea apetitului alimentar, tromboza venoasă profundă, amețeli, hipomagneziemie și sindromul eritrodisesteziei palmo-plantare (SEPP).

Cele mai frecvente reacții adverse grave la pacienții cu CHC (incidență ≥ 1%) sunt encefalopatia hepatică, astenie, oboseala, SEPP, diaree, hiponatremie, vărsături, dureri abdominale și trombocitopenie.

 

27 11 2023