Colonoscopia
Cu ajutorul colonoscopiei, folosind aparatura de videoendoscopie, se pot vizualiza leziuni la nivelul rectului, intregului colon si chiar a ultimei anse ileale.
Colonoscopia poate diagnostica sursa sangerarilor anale (hemoroizii interni sau alte leziuni). Colonoscopia este cea mai potrivita metoda actuala de diagnosticare a polipilor si tumorilor colonice. Tot cu ajutorul ei pot fi diagnosticate bolile inflamatorii ale colonului (rectocolita ulcerohemoragica, boala Crohn) sau diverticuloza. Colonoscopia este singura metoda prin care se poate pune cu certitudine diagnosticul de colon iritabil, prin excluderea leziunilor de mucoasa colonica.
In cursul colonoscopiei se pot face manevre terapeutice de recoltare de biopsii de mucoasa colonica sau din tumori, hemostaza prin injectare, electrocoagulare sau ligatura, polipectomii simple sau cu injectare, ligatura si electrorezectie cu recuperarea polipului pentru anatomie patologica.
Colonoscopia necesita pregatirea specifica a colonului prin administrarea in preziua explorarii a unui medicament special.
Colonoscopia dureaza in medie 20-25 de minute pina la maximum 40-60 de minute daca se efectueaza manevre terapeutice complexe.
Deoarece colonoscopia poate fi o manevra ce poate creea discomfort in toate cazurile recomandam efectuarea colonoscopiei cu sedare.
Facem inregistrarea digitala a explorarii, inregistrare ce permite oricand revederea filmului si a leziunilor cu compararea evolutiei acestora in timp si sub tratament. Imaginile inregistrate sunt date pacientului sub forma de fotografii pe hartie si filme pe CD impreuna cu recomandarile de tratament, regim si protocoale de urmarire la distanta.
Pregatirea pentru Colonoscopie
În vederea efectuării unei colonoscopii de calitate, este necesară o pregătire prealabilă a colonului. Intestinul trebuie să fie curat, pentru a permite endoscopistului să vadă cu acurateţe maximă întreaga mucoasă a colonului. Pentru a elimina toate resturile de materii fecale, este necesară renunţarea la alimentele solide şi trecerea la dieta lichidă. Înainte de investigaţia propriu-zisă, veţi consuma preparate medicamentoase cu un puternic efect laxativ.
     Se permite de consumat doar:
1. Produse lactate (în afară de brînza de vaci)- lapte, smîntînă, lapte acru, iaurt fără coloranţi şi aditivi, caşcaval topit
Brînză sau caşcaval,  în I-a şi II-a zi pînă la amiază;
3. Omletă (în I-a şi II-a zi pînă la amiază);
4. Bulion limpede, miere de albini, sucuri limpezi, apă minerală, ceai.
     Ultima zi (a III-a) se permite de băut numai lichide (bulion limpede, sucuri limpezi, apă minerală, ceai).
In ziua dinaintea explorarii se poate manca obisnuit, numai pana la ora 12. Dupa aceasta ora nu este permisa decat ingestia de lichide limpezi – ceai indulcit, apa minerala , cafea slaba. In ziua anterioara explorarii este interzis sa se consume carbune medicinal, preparate de fier, seminte, rosii, struguri, – in general legume sau fructe.
Foarte important este ca dupa ultima masa ingerata sa treaca minim 4 ore pana se
incepe a se bea solutia de pregatire.
Incepand cu ora 14 in ziua dinaintea examinarii, se beau in decurs de cca 4 ore3 litri Endofalk (cate 2 plicuri de Endofalk se dizolva intr-un litru de apa, in total 3 litri) sau Fortrans 4 litri (1plic/litru de apa), intr-un ritm cat mai constant. Ritmul lent, constant, previne balonarea abdominala, greata si voma (aceasta din urma nu este de dorit deoarece se pierde din substanta activa).
Daca gustul solutiei de pregatire este greu tolerabil se poate adauga zeama de lamaie, zahar si in general orice fel de lichide limpezi (ceaiuri, sucuri – fara pulpa de fructe)
In final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos limpede. In cazuri rare, daca
scaunul nu este apos, explorarea este dificil de efectuat si este bine de contactat asistenta sau medicul endoscopist inainte ca pacientul sa vina la explorare.
Explorarea se face dupa ora 8:00.
Nu se vor consuma alimente solide decat dupa efectuarea colonoscopiei.
Medicatia curenta se poate administra inclusiv in ziua explorarii.