A fost aprobat in SUA in anul 2011.
Descriere
Yervoy este un anticorp ce blocheaza antigenul 4 T limmfocitar citotoxic (CTLA-4). Yervoy(ipilimumab) este un anticorp monoclonal uman recombinat care se leaga la antigenul 4 asociat Limfocitului T citotoxic(CTLA-4). Ipilimumab este o imunoglobulina IgG1 Kapa si este produs in culturi celulare de mamifere.
CTLA-4 este un reglator negativ al activarii limfocitelor T. Ipilimumab se leaga la CTLA-4 si blocheaza interreactia CTLA-4 cu liganzii, CD80/CD86. Blocada CTLA-4 creste activarea si proliferarea limfocitelor T. Mecanismul de actiune al efectului ipilimumabului la pacientii cu melanom malign este indirect, posibil prin rasppunsul imun antitumoral mediat de limfocitele T.
Indicatii si utilizare
            1. Tratamentul melanomului malign nerezecabil si metastatic
Dozaj si Administrare
            Yervoy 3mg/kg administrat IV in perfuzie de 90 minute, la 3 saptamini, in total 4 administrari.
Se dilueaza solutia de Yervoy in Ser fiziologic sau Glucoza 5% pentru a obtine o solutie finala de 1 mg/ml( 250ml SF sau G%). Solutia diluata se poate pastra in frigider maxim 24 de ore la temperatura de 20-80C sau 250-280C. Nu se amesteca cu alte medicamente. Se administreaza in 90 minute printr-un filtru in line nonpirogen
            Se intrerupe permanent pentru reactii adverse severe.
Forma de prezentare
Flacoane de 50mg/10ml(5mg/ml)
Flacoane de 200 mg/ml(5mg/ml)
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si precautii
            1. Reactii adverse mediate imun datorita proliferarii si activarii limfocitelor T. Aceste reactii mediate imun pot implica orice organ. Cele mai frecvente si severe reactii adverse mediate imun sunt enterocolita, hepatita, dermatita(incluziv necroliza toxica buloasa), neuropatia si endocrinopatia. Majoritatea acestor reactii adverse mediate imun apar in timpul tratamentului, dar o minoritate poot apare la saptamini si luni de la intreruperea tratamentului.
-Enterocolita poate fi severa si chiar fatala. Tramentul consta in corticoterapie 1-2mg/kg si terapia diareei, hidratare.
             -Hepatite mediate imun: Se recomanda monitorizarea testelor hepatice inaintea fiecarei doze de Yervoy
-Dermatite mediate imun(sindrom stevens-johnson, necroliza toxica epidermala, rash. Trtatamentul consta in corticoterapie 60mg/zi
 -Endocrinopatii mediate imun: Se monitorizeaza functia tiroidiana prin testele hormonale anterior fiecarei doze de yervoy. La fiecare vizita se evalueaza semnele si simptomele de endocrinopatie. Se instituie terapia hormonala de substitutie daca este necesar.
Neuropatii senzitivo-motorii manifestate prin slabiciune bilaterala, alterarea sensibilitatii, parestezii sau sindrom Guillain –Barre. Se recomanda administrare de corticoterapie 1-2 mg/kg/zipentru neuropatii severe.
– Se intrerupe permanent tramentul cu Yervoy pentru reactii adverse mediate imun severe. Se retrage doza pentru reactii adverse mediate imun moderate pina la remiterea simptomelor si pacientul a primit cel putin 7,5 mg prednison/zi. Se recomanda administrarea de corticosteroizi in doze mari pentru reactii mediate imun severe, persistente sau recidivante.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse(>5%) sunt diareea, oboseala, rash si colita.
Utilizare in situatii speciale
Sarcina: Bazati pe studiile animale, Yervoy poate determina afectare fetala.
Mame care alapteaza: se intrerupe alaptarea sau Yrervoy.